GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο Μαχμούντ Αμπάς έδωσε προθεσμία ενός έτους στο Ισραήλ για να εγκαταλείψει την Α.Ιερουσαλήμ

Νεκρός ένας Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος θεωρείται «μετριοπαθής» την Παρ...


Νεκρός ένας Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος θεωρείται «μετριοπαθής» την Παρασκευή στο Ισραήλ «προθεσμία ενός έτους προκειμένου να «αποσυρθεί από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε το 1967, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», απειλώντας, στην αντίθετη περίπτωση, ότι «δεν θα αναγνωρίζει πλέον το εβραϊκό κράτος στα σύνορα του 1967» στην πιο σημαντική πολιτική εξέλιξη των τελευταίων ετών στην διαμάχη Ισραήλ-Παλαιστινίων.

Επιπλέον, ανέφερε πως η Παλαιστινιακή Αρχή θα προσφύγει σε έναν χρόνο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη «νομιμότητα της κατοχής των εδαφών του παλαιστινιακού κράτους».

Πολιτικοί παρατηρητές των τεκταινομένων στην περιοχή σημειώνουν ότι η σκλήρυνση της θέσης Αμπάς, έχει σχέση τόσο με την πίεση που δέχεται η Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας και η οποία κερδίζει συνέχεια έδαφος στους απλούς Παλαιστίνιους, όσο και με την στήριξη που του παρέχει η Άγκυρα.

Στην ομιλία του, που εκφώνησε μέσω βιντεοσύνδεσης, ενώπιον της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης κάλεσε εκ νέου τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να «συγκαλέσει μια διεθνή σύνοδο για την ειρήνη».

Ωστόσο, συνόδευσε αυτό το αίτημα με μιας μορφής τελεσίγραφο: Το Ισραήλ «έχει έναν χρόνο προκειμένου να αποσυρθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε το 1967, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου στην οριοθέτηση των συνόρων και να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα που συνδέονται με το τελικό καθεστώς των δύο μελλοντικών κρατών, του ισραηλινού και του παλαιστινιακού»,

«Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, για ποιο λόγο να διατηρηθεί η αναγνώριση του Ισραήλ στη βάση των συνόρων του 1967;», είπε ο Αμπάς.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν προσπάθησε να υποβαθμίσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς αναφέροντας ότι «Δείχνει μία ακόμη φορά ότι δεν αντιπροσωπεύει πλέον τίποτα. Αυτοί που στηρίζουν πραγματικά την ειρήνη και τις διαπραγματεύσεις δεν κραδαίνουν παραληρηματικές απειλές και τελεσίγραφα από το βήμα του ΟΗΕ», τόνισε.

Την ίδια στιγμή ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τον ισραηλινό Στρατό κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο περιθώριο διαδήλωσης στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε τον θάνατο «ενός πολίτη από πραγματικές σφαίρες που δέχθηκε στο κεφάλι» από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Μπέιτα.

Αυτή η μικρή πόλη έγινε καυτό σημείο τους τελευταίους μήνες στην κατεχόμενη Δυτική 'Όχθη όπου οι κάτοικοι οργανώνουν κάθε εβδομάδα διαδηλώσεις ενάντια στην ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, οι οποίες σημαδεύονται από συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό.

Ο άνδρας ονομαζόταν Μοχάμεντ Αλί Χαμπίσα και ήταν 27 ετών, όπως δήλωσε ο ξάδελφός του Άμπεντ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Αν-Νατζάχ της πόλης Ναμπλούς (βόρεια) όπου πέθανε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης από πλαστικές σφαίρες στην Μπέιτα, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο ισραηλινός Στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για «ταραχή» κατά τη διάρκεια της οποίας «εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έκαψαν λάστιχα και πέταξαν πέτρες» προς τις ισραηλινές δυνάμεις.


πηγη