GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Όταν το WikiLeaks αποκάλυπτε όλη την αλήθεια για τους Ταλιμπάν και τις ΗΠΑ από το 2010 (Βίντεο)

Ασάνζ το 2011: Στόχος είναι το ξέπλυμα χρήματος και ένας ατέρμονος πόλεμος, όχι ένας επιτυχημένος πόλεμος “Μια τεράστια κρυφή μυστική ...


Ασάνζ το 2011: Στόχος είναι το ξέπλυμα χρήματος και ένας ατέρμονος πόλεμος, όχι ένας επιτυχημένος πόλεμος

“Μια τεράστια κρυφή μυστική αμερικανική στρατιωτική δικογραφία παρέχει σήμερα μια καταστροφική εικόνα του αποτυχημένου πολέμου στο Αφγανιστάν, αποκαλύπτοντας πώς οι δυνάμεις του συνασπισμού έχουν σκοτώσει εκατοντάδες πολίτες σε περιστατικά που δεν έχουν αναφερθεί, οι επιθέσεις των Ταλιμπάν έχουν αυξηθεί και οι διοικητές του ΝΑΤΟ φοβούνται ότι το γειτονικό Πακιστάν και το Ιράν τροφοδοτούν την εξέγερση”...

Το απόσπασμα είναι από άρθρο του Ιουλίου του 2010 και αφοράσ τις αποκαλύψεις από περισσότερα από 90.000 αρχεία περιστατικών και αναφορές πληροφοριών σχετικά με τη σύγκρουση, που έλαβε ο ιστότοπος των καταγγελιών WikiLeaks σε μία από τις μεγαλύτερες διαρροές στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία. Οι φάκελοι, οι οποίοι διατέθηκαν στους Guardian, New York Times και στο γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, προσέφεραν έναν απολογισμό των συγκρούσεων την περίοδο Ιανουάριος 2004 έως Δεκέμβριος 2009 που στοιχίσα τη ζωή σε περισσότερους από 320 Βρετανούς και πάνω από 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι η στρατηγική του τότε Αμερικναού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αποτυγχάνει.

Τα αρχεία καταγραφής πολέμου ανέφεραν επίσης λεπτομερώς:

• Πώς μια μυστική «μαύρη» μονάδα ειδικών δυνάμεων κυνηγά τους ηγέτες των Ταλιμπάν για «δολοφονία ή σύλληψη» χωρίς δίκη.

• Πώς οι ΗΠΑ συγκάλυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Ταλιμπάν έχουν αποκτήσει φονικούς πυραύλους εδάφους-αέρος.

• Πώς ο συνασπισμός χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο τα θανατηφόρα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper για να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν στόχους των Ταλιμπάν με τηλεχειρισμό από μια βάση στη Νεβάδα.

• Πώς οι Ταλιμπάν προκάλεσαν αυξανόμενη σφαγή με μια μαζική κλιμάκωση της εκστρατείας βομβαρδισμών τους στο δρόμο, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.000 πολίτες μέχρι σήμερα.

Ο Λευκός Οίκος επέκρινε επίσης τη δημοσίευση των αρχείων από το WikiLeaks: "Καταδικάζουμε σθεναρά την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών από άτομα και οργανισμούς, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωές Αμερικανών και των συνεργατών των υπηρεσιών μας και απειλεί την εθνική μας ασφάλεια. Τα WikiLeaks δεν έκαναν καμία προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για αυτά τα έγγραφα, τα οποία μπορεί να περιέχουν πληροφορίες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των Αμερικανών, των εταίρων μας και των τοπικών πληθυσμών που συνεργάζονται μαζί μας ».

Τα στοιχεία ανέφεραν λεπτομερώς χρονογραφήματα, τον απολογισμό των αμάχων που ζητούν οι δυνάμεις του συνασπισμού: γεγονότα που ονομάζονται "μπλε στο λευκό" σε στρατιωτική ορολογία. Τα αρχεία καταγραφής αποκαλύπτουν 144 τέτοια περιστατικά.

Μερικά από αυτά τα θύματα προέρχονται από τις αμφιλεγόμενες αεροπορικές επιδρομές που οδήγησαν σε διαμαρτυρίες της αφγανικής κυβέρνησης, αλλά ένας μεγάλος αριθμός άγνωστων περιστατικών φαίνεται να είναι επίσης αποτέλεσμα των στρατευμάτων που πυροβολούσαν άοπλους οδηγούς ή μοτοσικλετιστές με την λογική να προστατευθούν από βομβιστές αυτοκτονίας.

Τουλάχιστον 195 άμαχοι είε γίνει αποδεκτό ότι σκοτώθηκαν και 174 τραυματίστηκαν συνολικά, αλλά αυτό είναι πιθανό να είναι υποτιμημένο νούμερο καθώς πολλά αμφισβητούμενα περιστατικά παραλείπονται από τις καθημερινές αναφορές.

Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού, αν και χαρακτηριζόταν «μυστικό» εκείνη την εποχή, δεν είναι πλέον στρατιωτικά ευαίσθητο. Μία μικρή ποσότητα πληροφοριών αποκλείστηκε από τη δημοσίευση, διότι ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τους τοπικούς πληροφοριοδότες ή να αποκαλύψει απόρρητα στρατιωτικά μυστικά. Το WikiLeaks, του οποίου ο ιδρυτής, ο Τζούλιαν Ασάνζ, απέκτησε το υλικό υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες παραμένει το “μαύρο πρόβατο” για τις ΗΠΑ ενώ το τμήμα εγκληματικών ερευνών του Πενταγώνου συνεχίζει να προσπαθεί να εντοπίσει τις διαρροές.


Ο Τζούλιαν Ασάνζ μίλησε το 2011: "Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε το Αφγανιστάν για να ξεπλύνουμε χρήματα από τις φορολογικές βάσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης μέσω του Αφγανιστάν και να επιστρέψουμε στα χέρια μιας διακρατικής ελίτ ασφαλείας. Ο στόχος είναι ένας ατέρμονος πόλεμος, όχι ένας επιτυχημένος πόλεμος "