GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Εύβοια: Νέα εστία στην Γερακιού - Έφτασαν οι φλόγες στο Ασμήνι - Πλησιάζει και την Γαλατσώνα - Μάχη των κατοίκων να διώξουν τις φλόγες

Στην είσοδο του χωριού Γαλατσώνα φτάνει πλέον η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, με τους κατοίκους να δίνουν αυτή την ώρα μια πραγματική μάχη γι...



Στην είσοδο του χωριού Γαλατσώνα φτάνει πλέον η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, με τους κατοίκους να δίνουν αυτή την ώρα μια πραγματική μάχη για να προστατεύσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους

Δραματικές οι εξελίξεις στη Βόρεια Εύβοια καθώς η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται και να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της.

Με λάστιχα και κλαδιά στα χέρια, προσπαθούν να διώξουν τη φωτιά μακριά από τις περιουσίες τους.

Οι εικόνες που μεταδίδει ο ΣΚΑΪ είναι ενδεικτικές της κατάστασης.



Νωρίτερα έφτασε στο Ασμήνι ενώ η εικόνα στο Πευκί και τις Γούβες είναι λίγο καλύτερη. Παρόλα αυτά πυροσβέστες, κάτοικοι αλλά και εθελοντές βρίσκονται σε επιφυλακή υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Νέα εστία στην Γερακιού

Πληροφορίες ότι δημιουργήθηκε νέα εστία στην εκκλησία του χωριού. Μάχη με όσα μέσα διαθέτουν οι κάτοικοι στη Γερακιού της Εύβοιας προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο. Και όλα αυτά την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκίνησε νέα φωτιά στην εκκλησία του χωριού. 

Ωστόσο οι προσπάθειες των λιγοστών κατοίκων που έχουν μείνει στο χωριό δυσχεραίνονται καθώς δεν υπάρχει ρεύμα και νερό. Παράλληλα απευθύνουν έκκληση να σπεύσουν στην περιοχή πυροβεστικές δυνάμεις. 

Νωρίτερα

Η μεγάλη μάχη τελείωσε προς το παρόν στο Πευκί όπου το μέτωπο μπήκε πλέον μέσα στον οικισμό και έκαψε σπίτια. Μέσα στον οικισμό υπήρχαν αρκετοί κάτοικοι - κυρίως οι νεότεροι, βοήθεια από τα γύρω χωριά, οι οποίοι προσπαθούν με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν καθώς η υδροδότηση κόπηκε για μεγάλο διάστημα και τα πυροσβεστικά ξέμειναν από νερό,  να ανακόψουν την καταστροφική πορεία της. 

Παράλληλα, ένα άλλο πύρινο μέτωπο κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα  και πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, και τη θάλασσα. Η πύρινη λαίλαπα χτύπησε και το Καστρί όπου κάηκαν αρκετά σπίτια.

Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες - και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.

Τιτάνια επιχείρηση στο Πευκί -Ασθενοφόρα μεταφέρουν ηλικιωμένους στην παραλία

Τεράστια επιχείρηση Λιμενικού, Αστυνομίας και ΕΚΑΒ να μετακινηθούν πολίτες με κινητικά προβλήματα προς την παραλία στο Πευκί Ευβοίας, όπου έχει δέσει το φέρι μποτ «Αιδηψός».

Ο Λιμενάρχης Αιδηψού, Σωτήρης Δανίκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε πως δεν έχουν ακόμη αναχωρήσει πλοία από την παραλία στο Πευκί Ευβοίας. Όπως τόνισε, οι κάτοικοι ήθελαν να παραμείνουν στην παραλία του χωριού με την ελπίδα πως η εξέλιξη με το μέτωπο της φωτιάς θα ήταν καλύτερη.

Από θαύμα μέχρι τώρα, με βάση αυτά που καταγγέλλονται, δεν έχουμε θρηνήσει θύματα

Στο μεταξύ τα πυροσβεστικά ξέμειναν από νερό και ανεφοδιάζονται ενώ οι πυροσβέστες ακούστηκαν σε ζωντανή μετάδοση να φωνάζουν με ντουντούκες ότι χρειάζονται νερό για να κατασβέσουν το πύρινο μέτωπο.  Παράλληλα ηλικιωμένοι μεταφέρονταν με κάθε μέσο στα φέρυ μποτ που περιμένουν στην παραλία. Μάλιστα άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας που δεν μπορούν να περπατήσουν μεταφέρονταν είτε υποβασταζόμενοι είτε ακόμα και πάνω σε κρεβάτια.

Οχυρώνουν την Ιστιαία με αντιπυρικές ζώνες ως τελευταία γραμμή άμυνας

Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας εκχερσώνουν διαφορά σημεία, έτσι ώστε να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να προστατεύσουν την πόλη την Ιστιαίας από τη φωτιά. Ως τελευταία γραμμή άμυνας…

Είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά, καθώς είναι και πρώτη φορά που που κινδυνεύει πόλη.

Η Πυροσβεστική ελπίζει ότι το μέτωπο της φωτιάς θα ανακοπεί με τις αντιπυρικές ζώνες που δημιούργησε, σε περίπτωση που απειληθεί η πόλη από τις φλόγες.

Ωρύονται οι τοπικοί άρχοντες για την ολιγορία του κράτους

Δριμύ είναι το κατηγορώ από πολίτες αλλά και τοπικούς φορείς προς την κυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα στελέχη της πυροσβεστικής.

Εδώ και μέρες Δήμαρχοι στην Εύβοια εκλιπαρούν τις αρχές να στείλουν δυνάμεις προκειμένου να μην προχωρήσει η φωτιά και να μην καούν περιουσίες και φυσικός πλούτος, κάτι που βεβαίως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έγινε.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμαρχος Ιστιαίας, ο οποίος μπροστά στην κάμερα κατήγγειλε τις τρομακτικές ελλείψεις και ολιγωρίες που συντελούνται τα τελευταία 24ωρα.

«Αίσχη γίνονται! Μία μάνικα που δεν τρέχει νερό! Προσπαθούμε 5 μέρες να σβήσουμε τη φωτιά με τα ερπυστιοφόρα! Δεν σβήνει έτσι!»:


Λίγο πιο πριν, ο Δήμαρχος Μαντουδίου κατήγγειλε στο Mega πως οι ρίψεις από τα αεροπλάνα άρχισαν στις 11:30 (!!!), τη στιγμή που μπορούν να σηκωθούν και να επιχειρήσουν ήδη από το πρώττο φως της μέρας.

Μόλις χθες ο ίδιος άνθρωπος, ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, είχε επισημάνει τα εξής:

«Αν δεν ανακοπεί το πύρινο μέτωπο, η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα. Δεν υπάρχει χωριό που να μην έχει καεί στο δήμο μας. Πάνω από 400.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη. Φωνάζω εδώ και πέντε μέρες, απευθύνω συνεχείς εκκλήσεις για βοήθεια και τα επίγεια μέσα που έχουν έρθει για βοήθεια δεν επαρκούν, ούτε φυσικά τα εναέρια».

Και στα μέτωπα της Πελοποννήσου ωστόσο υπάρχει ανάλογη δυσαρέσκεια και όλοι, κάτοικοι και τοπικοί άρχοντες, τα βάζουν με την κυβέρνηση και το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής.

Χαρακτηριστική είναι η «έκρηξη» του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου, ο οποίος απόρρησε με την απόφαση του Διοικητή της Περιφέρειας της Πυροσβεστικής να δώσει εντολή εκκένωσης του Γυθείου των αρκετών χιλιάδων κατοίκων:

«Να πάνε που;;;», αναρωτήθηκε σε έντονο ύφος, συμπληρώνοντας πως θα επιδιώξει μέχρι και την απόλυση του Διοικητή


Με φέρι μποτ μεταφέρονται πυροσβεστικά, ασθενοφόρα και υδροφόρες στην Εύβοια
Ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια την ώρα που το πύρινο μέτωπο βρίσκεται στο Πευκί όπου καίγονται σπίτια. Αυτή την ώρα μεταφέρονται με φέρι μποτ στην Εύβοια ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες. 

Την ίδια στιγμή συνεχίζουν να  μεταφέρονται άνθρωποι στα καράβια που βρίσκονται στην προβλήτα. Οι πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό και έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Το θαύμα στο Βουτά – Πώς οι κάτοικοι προστάτευσαν τα σπίτια τους
Σε ένα μικρό χωριό της Εύβοιας, τον Βουτά, οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 200 και είναι οι περισσότεροι μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 70 ετών. Είναι χτισμένο στην κοιλάδα που σχηματίζει ρεματιά, πνιγμένο κυριολεκτικά από πλατάνια και πεύκα. Οι κάτοικοι, ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σήμερα όμως, ξεχωρίζουν για το θάρρος τους, το πείσμα τους να σώσουν τους ευάλωτους συνανθρώπους τους και να προστατεύσουν μόνοι τους με τρομερή αυτοθυσία τις περιουσίες τους.

Μιλώντας στο protothema.gr, ο πρόεδρος της κοινότητας, Αντώνης Βάκος, περιγράφει τη συγκινητική ομαδική προσπάθεια των κατοίκων.

«Έχουν καεί κτήματα, μελίσσια και ζώα μας.
Δυστυχώς», λέει φορτισμένος. «Δεν έχουν καεί σπίτια όμως, τα σώσαμε όλα», προσθέτει.
Όπως είπε, όταν από μέρες είδαν την φωτιά να πλησιάζει την περιοχή τους, κινητοποιήθηκαν για να σώσουν ότι μπορούν.
Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, απομακρύνθηκαν άμεσα.
Όσοι έμειναν πίσω, περίπου 50-70 άνθρωποι, έδωσαν πραγματική μάχη να σώσουν ότι μπορούν.
Κυρίως παιδιά 20-25 ετών.

Ιδιαίτερα συγκινημένος, περιγράφει την «ηρωική προσπάθεια των νεολαίων», που βοήθησαν με τα γυμνά χέρια τους, με λάστιχα, κουβάδες και ότι άλλο μπορούσαν ώστε να αποτρέψουν την πύρινη λαίλαπα από την πυρκαγιά.
Σημαντική ήταν και η προσφορά ανθρώπων από άλλες περιοχές γειτονικές, που μαζί με τρακτέρ και μπουλντόζες και ελάχιστες γνώσεις, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αντιπυρική ζώνη.

Η φωτιά το απόγευμα της Κυριακής, είχε περιοριστεί σημαντικά.
Όμως η ισχυρή ομάδα αυτών των εθελοντών, παραμένει στο σημείο προφυλάσσοντας από τυχόν αναζωπυρώσεις.
Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Βάκος, γίνονται το βράδυ και περιπολίες υπό τον φόβο πλιάτσικου στις περιουσίες και στα σπίτια των κατοίκων.
Τονίζει ότι στο σημείο έχει παραμείνει ένα όχημα της πυροσβεστικής και μια ομάδα πυροσβεστών.

Ο Θανάσης Κουτροδήμος – κάτοικος του Βουτά - μιλώντας επίσης στο protothema.gr, θέλησε να ευχαριστήσει τους δύο πυροσβέστες που όπως περιγράφει ξεπέρασαν τον εαυτό τους ώστε να προστατεύσουν το χωριό του.
Εξηγεί, ότι «προσευχόμασταν, μας ήρθε η φώτιση από τον Θεό να συντονιστούμε. Με μηχανάκια και τρακτέρ τρέχαμε να σώσουμε ότι μπορούμε». «Γλιτώσαμε τα σπίτια μας», λέει.


Όμως, εκφράζει και ένα παράπονο.
Όπως λέει, υπήρξε μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή τους, μιλά για τους νέους που με αυτοθυσία έφτασαν δίπλα από τις φλόγες ώστε να της θέσουν σε έλεγχο.
Το Σάββατο μάλιστα τονίζει ότι μια εστία ήταν μεγάλη, ωστόσο ένας νεαρός με κίνδυνο ζωής πλησίασε απειλητικά κοντά ώστε να τη σβήσει.
Η εκκένωση των κατοίκων έγινε χωρίς τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας, αλλά από μόνοι τους σε συνεργασία με τον Δήμο το κατάφεραν.
Οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να φύγουν είναι κυρίως μεγαλύτερης ηλικίαςμε κινητικά προβλήματα που μάλιστα, δεν ήθελαν να φύγουν φοβούμενοι για την περιουσία τους.
«Προσευχόμασταν να τα καταφέρουμε, δεν ξέραμε τι πρέπει να κάνουμε. Ήρθε βοήθεια και από τις γειτονικές περιοχές, με μηχανάκια συντονίζαμε όλες τις επιχειρήσεις», σημειώνει.

Μέχρι και το βράδυ με περιπολίες και βάρδιες οι πολίτες στον Βουτά συνεχίζουν να προστατεύουν τις περιουσίες τους.
Όπως τονίζουν όμως και οι δύο κάτοικοι, ο φυσικός πλούτος της περιοχής έχει υποστεί τεράστια καταστροφή.

Το ιστορικό της ημέρας

Νωρίτερα, πάντως, στον οικισμό Τρουπί, η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια, ενώ αστυνομικοί ζήτησαν με ντουντούκες από τους λίγους κατοίκους που παραμένουν στο σημείο,  να απομακρυνθούν. Ωστόσο, πολλοί παραμένουν και οργανώνουν την άμυνά τους στη φωτιά,  κόβοντας  τα δέντρα γύρω από τα σπίτια τους.  

Παράλληλα, μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί και συστήνεται στους πολίτες να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες, ενώ μετέχουν και δεκάδες εθελοντές.
Ωστόσο, σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν διέλευση, είτε επειδή έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια.
Για τη διάνοιξη δρόμων, μπουλντόζες κατευθύνονται στο βουνό.


Μέχρι νεοτέρας, οι μεταφορές προς Εύβοια μέσω των γραμμών Αρκίτσας – Αιδηψού και Γλυφάς- Αγιόκαμπου θα γίνονται μόνο σε περιπτώσεις ατόμων ή οχημάτων που εξυπηρετούν τις ανάγκες κατάσβεσης της πυρκαγιάς ή έκτακτες ανάγκες, οι οποίες και θα πρέπει να αποδεικνύονται.
Επίσης, οχήματα μεταφοράς καυσίμων δεν θα εξυπηρετούνται από την πορθμειακή γραμμή Γλύφας – Αγιόκαμπου.


«Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά, αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις.
Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες.
Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής. «Να έλθουν όλα τα εναέρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια.
Αλλιώς δεν τελειώνει… Δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα», δηλώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, Παράλληλα, από τα μεσάνυχτα προσπαθούν με χωματουργικά μηχανήματα να δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας στο χωριό Καματριάδες.


Στο κεντρικό τμήμα της Εύβοιας, η φωτιά έχει κάψει δασικές εκτάσεις σε Σπαθάρι, Καλύβια και Μετόχι.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην Εύβοια επιχειρούν 575 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 89 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 4 Ε/Π και 3Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Ετοιμάζεται το παλαιό νοσοκομείο Χαλκίδας για να μείνουν πυρόπληκτοι

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έχει δοθεί εντολή καθαρισμού του κλειστού παλαιού Νοσοκομείου της Χαλκίδας, προκειμένου να φιλοξενήσει πυρόπληκτους, εάν χρειαστεί. Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας παραμένει νοσηλευόμενος ένας πυροσβέστης που έπεσε από μηχανή στις φωτιές.

Κλειστό παραμένει το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, όπου ιατρική φροντίδα στους πυρόπληκτους προσφέρουν δύο κινητές μονάδες.

Σε επιφυλακή είναι το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας. Όλοι οι εργαζόμενοι επέστρεψαν από ρεπό και άδειες και προσφέρουν φροντίδα στους πυρόπληκτους.

349 άτομα απεγκλωβίστηκαν από το Πευκί - Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού

Στο μεταξύ, στη διάσωση και περισυλλογή 349 ατόμων έχουν προχωρήσει δυνάμεις του Λιμενικού από το Πευκί Εύβοιας, έπειτα από τις εντολές εκκένωσης της περιοχής, λόγω της μεγάλης φωτιάς που την έχει κυκλώσει.

Τα άτομα αυτά, επιβιβάστηκαν σε επιβατηγό πλοίο που βρίσκεται στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται στο Πευκί τρία σκάφη του Λιμενικού, δυο πλοία και δυο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ένα επιβατηγό, δυο τουριστικά σκάφη, αλιευτικά και ιδιωτικά σκάφη για πιθανή περισυλλογή κατοίκων και τουριστών.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως μέχρι νεωτέρας, μεταφορές προς Εύβοια με δρομολογημένα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία από Αρκίτσα-Αιδηψό και Γλύφα-Αγιόκαμπο θα αφορούν μονάχα περιπτώσεις ατόμων και οχημάτων που εξυπηρετούν τις ανάγκες καταπολέμησης των πυρκαγιών ή έκτακτες ανάγκες, που θα αποδεικνύονται. Επίσης, οχήματα μεταφοράς καυσίμων δεν θα εξυπηρετούνται από την πορθμειακή γραμμή Γλύφας - Αγιόκαμπου.

Όπως μπορείτε να δειτε στο φωτογραφικό υλικό που απέστειλαν κάτοικοι στο protothema.gr, τα φέρι έχουν προσεγγίσει την ακτή και αναμένουν τον κόσμο που καταλήγει στη παραλία απο το Πευκί και τις γυρω περιοχες. Η ατμόσφαιρα ειναι αποπνικτική καθώς πυκνός καπνός εχει καλύψει την ατμόσφαιρα.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμαρχος Ιστιαίας, ο οποίος μπροστά στην κάμερα κατήγγειλε τις τρομακτικές ελλείψεις και ολιγωρίες που συντελούνται τα τελευταία 24ωρα. «Αίσχη γίνονται! Μία μάνικα που δεν τρέχει νερό!


πηγη