GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η ώρα της Αμερικανικής βοήθειας: Έρχονται σύντομα τα M1117 - ''Ξεφορτώνουν'' M1A2 Abrams οι Αμερικανοί στην Αλεξανδρούπολη

Το πρώτο M1A2 Abrams tank των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων ξεφορτώθηκε χθες-Τι ανέφερε ο Πάιατ για τα M1117 Το πρώτο στην ιστορί...


Το πρώτο M1A2 Abrams tank των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων ξεφορτώθηκε χθες-Τι ανέφερε ο Πάιατ για τα M1117

Το πρώτο στην ιστορία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης M1A2 Abrams tank των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, ξεφορτώθηκε χθες.  Όπως μάλιστα επισημαίνουν με πανηγυρικές αναρτήσεις τους οι ίδιοι οι Αμερικανοί: ” Άλλη μια σπουδαία (και πράγματι ιστορική) ημέρα στην Αλεξανδρούπολη.

Για πρώτη φορά ο αμερικανικός στρατός έχει μεταφορτώσει M1A2 τανκς στο λιμάνι.

Γιατί αυτό είναι ένα τόσο σημαντικό ορόσημο;

Επειδή επιβεβαιώνει ότι αυτή η ολοένα και πιο ζωτική εγκατάσταση μπορεί πλέον να υποστηρίξει την κίνηση όλων των τύπων μονάδων του Στρατού (ABCTs, Combat Aviation Brigades & Sustainment εξοπλισμός), αναφέρει το evrosnews.gr

''Χάρη στην πολύ σκληρή δουλειά από τον Στρατό, το Πολεμικό Ναυτικό, την ομάδα της Αμερικανικής Πρεσβείας, τους Έλληνες συμμάχους μας και τους εμπορικούς μας εταίρους, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει αναδειχθεί ως βασικό συστατικό της ικανότητας μας να γίνεται η προώθηση των στρατιωτικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων”. 

Το εντυπωσιακό M1A2 Abrams tank ξεφορτώθηκε από το μεταγωγικό πλοίο που βρίσκεται στο λιμάνι και ξεφoρτώνει στρατιωτικό υλικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στις βαλκανικές χώρες.

Όλο αυτό μάλιστα θα αρχίσει να μεταφέρεται μέσω σιδηροδρόμου με 6 συνολικά αμαξοστοιχίες προς το εσωτερικό της Βαλκανικής, σε Βουλγαρία και Ρουμανία κυρίως.

Επίσης, θα ξεκινήσει αμέσως μετά την φόρτωση αρμάτων, ελικοπτέρων και γενικότερα στρατιωτικών οχημάτων, που έχουν ήδη συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εδώ και αρκετό καιρό και μεταφέρθηκαν είτε με τις 8 αμαξοστοιχίες μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου, είτε με φορτηγά. 

Έφτασε και το “OCEAN FREEDΟM” 

Από λιμάνι της Ιταλίας έφτασε το μεταγωγικό “OSEAN FREEDOM” προκειμένου να φορτώσει και αυτό στρατιωτικά οχήματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, αφού έχει συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πάρα πολύ υλικό που θα πρέπει να μεταφερθεί στην Αμερική.

''Bόμβα'' Πάιατ για τα M1117   
 
Όπως θα σας αποκαλύψει το Πενταπόσταγμα, ο αμερικανός πρέσβης σε διαδικτυακή συνομιλία με χρήστες του τουίττερ, κάτω από σχετική του ανάρτηση για την Αλεξανδρούπολη, ανέφερε το εξής: 

''Σύντομα θα δούμε και τα 1200 M1117 στην Ελλάδα''.

Στόχος του ΓΕΣ είναι να μπουν τα M1117 στην υπηρεσία του Στρατού και τα 1.200 οχήματα τα οποία θα διαμοιραστούν σε νησιά, Έβρο αλλά και την φύλαξη των συνόρων.
Πρόκειται για δύο εκδόσεις του τύπου, μεταφοράς 4 ατόμων η μία και 6 ατόμων η δεύτερη.

Το M1117 είναι ένα όχημα που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και βασίζεται στις σειρές V-100 και V-150 Commando των τεθωρακισμένων αυτοκινήτων.
Σε ότι αφορά τον οπλισμό του φέρει ένα εκτοξευτήρα χειροβομβίδων Mk 19 και πολυβόλο M2HB Browning , τοποθετημένο σε πυργίσκο παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στο Οπλισμένο Assault Vehicle της US Marine Corps καθώς κι ένα πολυβόλο M240H τοποθετημένο έξω από την καταπακτή του πολυβολητή.

Διαθέτει λάστιχα «run flat» και ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και θραύσματα οβίδων πυροβολικού 155 mm που εκρήγνυνται 15 μέτρα επάνω από το όχημα. 

Μαζί με αυτό ξεκινά κι ένας αγώνας δρόμου για την δωρεάν απόκτηση επιπλέον 500 Cougar από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού αλλά και 600 θωρακισμένων Humvees, με τα οπλικά τους.

Αρχικά το κόστος για κάθε μεταχειρισμένο Μ1117 Guardian είχε υπολογιστεί σε 83.700 δολάρια όμως η πίεση προς τους Αμερικανούς από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ είχε ως αποτέλεσμα το πρόγραμμα να ενταχθεί στο EDA (Excess Defence Article s) και τα θωρακισμένα οχήματα  να παραχωρηθούν δωρεάν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες θα επιβαρυνθούν μόνο με το κόστος επιθεώρησης, επιλογής και μεταφοράς τους με πλοίο από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ