GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Καιρός: Μετά τον καύσωνα, έρχεται η «ψυχρή λίμνη» που προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία

Καιρός: Τελευταία ημέρα η σημερινή με έντονη ζέστη - Βροχές το Σαββατοκύριακο στα ηπειρωτικά: Δείτε χάρτες,βίντεο  - Πρόκειται για το ί...


Καιρός: Τελευταία ημέρα η σημερινή με έντονη ζέστη - Βροχές το Σαββατοκύριακο στα ηπειρωτικά: Δείτε χάρτες,βίντεο  - Πρόκειται για το ίδιο φαινόμενο που προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία

Αλλάζει δραματικά το σκηνικό του καιρού από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, έπειτα από ένα δεύτερο «κύμα» καύσωνα που επηρεάζει τη χώρα μέχρι και σήμερα. 

Από αύριο Σάββατο και κυρίως από Κυριακή θα γίνει αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές ενώ ταυτόχρονα θα ξεσπάσουν και καταιγίδες.

Πρόκειται για το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης», το οποίο προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο, και κατευθύνεται προς τη χώρα μας.

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό 

-Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά όπου τοπικά θα έχουμε 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. Πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

-Σχεδόν αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές με αστάθεια στα βόρεια ορεινά από το Σάββατο

-Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 4-6 μποφόρ στο Αιγαίο τα 5 μποφόρ με εξασθένηση μέσα στο Σαββατοκύριακο

Οι ισχυρές καταιγίδες που αναμένονται από το Σάββατο το απόγευμα έως και την Τετάρτη θα επηρεάσουν κυρίως το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας, ενώ  είναι δυνατόν να απασχολούν και θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές με έμφαση τα δυτικό και βόρειο Αιγαίο πιθανόν πρόσκαιρα και τμήματα του Ιονίου πελάγους με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια.

«Υπάρχει πιθανότητα τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλάζι, κεραυνούς ή και ανεμοστρόβιλους – υδροστρόβιλους και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή.

Σε τέτοιες περιπτώσεις απομακρυνόμαστε από την θάλασσα», εξηγεί σε ανάρτησή του στο facebook ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης.


Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο σε χάρτες 

Ο καιρός το Σάββατο

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, ενώ στη δυτική και κεντρική
Μακεδονία αναμένεται να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά και τα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια, όμως στα ανατολικά ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 38
Κελσίου.

Αστάθεια από την Κυριακή 

Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι ασθενείς μεταβλητοί και
πρόσκαιρα το πρωί στα βόρεια, ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις περισσότερες περιοχές.



Με βροχές το ξεκίνημα της εβδομάδας

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές και
σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΤΡΙΤΗ 20-07-2021 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 21-07-2021

Γενικά αίθριος καιρός, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν
όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και μόνο στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός: Τι είναι η «Ψυχρή Λίμνη» που φέρνει ισχυρή κακοκαιρία

Η «Ψυχρή Λίμνη» είναι μια εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων με χαμηλές θερμοκρασίες.
Αν δεν αλλάξει σημαντικά η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, μπορεί να μείνει στάσιμη σε μια περιοχή για αρκετές ημέρες.
Αυτό έχει ως συνέπεια την απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.

Η Ψυχρή Λίμνη είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό, δηλαδή μία κακοκαιρία που βρίσκεται πάνω από τον ελλαδικό χώρο, που στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της πολύ αργά, και συνοδεύεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, η θερμοκρασία μπορεί να φτάνει τους -20 βαθμούς.
Η θερμοκρασιακή διαφορά από τα ανώτερα στρώματα στα κατώτερα, δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα και επομένως έχουμε αυτές τις ακραίες καταιγίδες και τις δυνατές χαλαζοπτώσεις που μας απασχολούν.

πηγη