GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ερντογάν: ''Οι ΗΠΑ χτίζουν βάση στην Αλεξ/πολη''

H μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε «νέα Σούδα» είναι ίσως η βασικότερη αλλαγή που θα πρέπει να αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των διαπρα...


H μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε «νέα Σούδα» είναι ίσως η βασικότερη αλλαγή που θα πρέπει να αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη νέα τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η γεωγραφική θέση της Αλεξανδρούπολης (αλλά και ευρύτερα της Θράκης), καθώς και ο άξονας που διαμορφώνεται προς τη Βάρνα της Βουλγαρίας, έχει αποκτήσει υψηλότατη αξία στους αμερικανικούς – και νατοϊκούς – στρατηγικούς σχεδιασμούς ως εναλλακτική οδός των Στενών του Βοσπόρου, με δεδομένη και τη σημασία που αποδίδεται στη Μαύρη Θάλασσα. 

Σε άρθρα μας έχουμε επισημάνει κατ' επανάληψη ότι τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης μειώνουν τη στρατηγική σημασία των στενών του Ελλησπόντου και κατά συνέπεια της Τουρκίας, αφού είναι ασφαλή έναντι απειλών προερχομένων από το Ρωσικό πολεμικό ναυτικό της Μαύρης θάλασσας. 

Επίσης χάρη στους κάθετους οδικούς άξονες που οδηγούν από τα παραπάνω λιμάνια μας προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά και του σιδηροδρομικού δικτύου που διαθέτουν Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη αντίστοιχα, μπορεί να γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα η μεταφορά δυνάμεων και μέσων του ΝΑΤΟ της ΕΕ και των ΗΠΑ μεμονωμένα, αν απαιτηθεί  από τη Μ. Ανατολή προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και αντίθετα.

Ουσιαστικά η Ελλάδα αναβαθμίζεται κατακόρυφα γεωστρατηγικά και αυτό δεν αρέσει καθόλου στην Τουρκία.  

Δηλώσεις Ερντογάν για την Αλεξανδρούπολη  

Την στιγμή που η χώρα του καίγεται, με τον ίδιο να ομολογεί ότι δεν έχει πυροσβεστικά αεροσκάφη, προσπαθεί, μάταια βέβαια, να αλλάξει και πάλι την ατζέντα. 

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Ερώτηση δημοσιογράφου: ''Οι ΗΠΑ έστειλαν τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης στην Αλεξανδρούπολη. Πώς αξιολογείτε την εξέλιξη αυτής της κατάστασης σε μια περιοχή κοντά στην Τουρκία;''

Ο Ερντογάν έδωσε την ακόλουθη απάντηση: ''Είναι μία εξέλιξη που έχει προγραμματιστεί εδώ και χρόνια, συγκεκριμένα από το 2014.

Φυσικά, παρακολουθούμε στενά αυτές τις κινήσεις. Γνωρίζετε ήδη για τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις'', απάντησε ο Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται σε πανικό με τις τελευταίες εξελίξεις.

πηγη