GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ξεριζώνουν τον χριστιανισμό από την Γαλλία - Τι γίνεται με τις φωτιές στις γαλλικές εκκλησίες;

Η νέα πυρκαγιά στην Λιλ και τα κοινά σημεία με άλλες περιπτώσεις - Υψηλά στην προεκλογική ατζέντα το θέμα του ακραίου Ισλάμ Στις 15 Απρι...

Η νέα πυρκαγιά στην Λιλ και τα κοινά σημεία με άλλες περιπτώσεις - Υψηλά στην προεκλογική ατζέντα το θέμα του ακραίου Ισλάμ

Στις 15 Απριλίου του 2019, ήταν η πυρκαγιά στη Παναγία των Παρισίων εξαιτίας της οποίας κατέρρευσε σημαντικό μέρος της στέγης του ναού, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και στο εσωτερικό του ναού με αποτέλεσμα αρκετά κειμήλια να καταστραφούν.

Στις 18 Ιουλίου 2020 πήρε σειρά μια μεγάλη φωτιά στον καθεδρικό της Ναντ. Και προχθες πάλι μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στον καθεδρικό της Λιλ.

Ήταν λίγο πριν τις 8 μ.μ. όταν εμφανίστηκαν φλόγες πίσω από την εκκλησία Saint-Pierre Saint-Paul, στην πλευρά rue des Sarrazins.

Η φωτιά φαίνεται να ξεκινά από πολλά σημεία, στο επίπεδο της οροφής.

Οι πόρτες του κτηρίου ήταν κλειστές όταν έφτασαν οι πυροσβέστες.

Έπρεπε να σπάσουν τις πόρτες για να μπουν στο κτίριο.

Ο Laurent Ulrich, Αρχιεπίσκοπος της Λιλ, δήλωσε πως «είναι ένα σκληρό πλήγμα για τους ενορίτες αλλά και για όλους τους κατοίκους του Wazemmes, οι οποίοι είναι πολύ προσκολλημένοι στην εκκλησία τους, είναι μια εκκλησία που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και έχει πολλούς πιστούς».

Οι γαλλικές αρχές εξετάζουν πολύ σοβαρά και σε αυτήν την περίπτωση την πιθανότητα εμπρησμού.

Η φωτιά της Λιλ μοιάζει με την αντίστοιχη περσινή στον καθεδρικό της Ναντ, σπάνιο δείγμα γαλλικού μπαρόκ και εκεί επίσης σημείο αναφοράς στο ιστορικό κέντρο της πόλης.



Ενώ και στην Νάντ η φωτιά ξέσπασε σε τρία διαφορετικά σημεία του ναού.

Την ευθύνη για την πυρκαγιά στην Νάντ ανέλαβε λίγες μέρες μετά το συμβάν ένας 38χρονος από την Ρουάντα που εργαζόταν στον ναό.

Οι επιθέσεις ακραίων στοιχείων σε ιερά δεν είναι σπάνιες στην Γαλλία.

Για παράδειγμα μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 είχαν πληγεί από πυρκαγιές μια σειρά από καθολικές εκκλησίες, και σε μερικές περιπτώσεις είχαμε βεβήλωση ιερών αντικειμένων και πράξεις βανδαλισμού.

Η ιστορική εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου στο Παρίσι πυρπολήθηκε.

Στην βορειο-κεντρική Γαλλία, στην Καθολική Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Houilles, βρέθηκε ένα άγαλμα της Παναγίας και ένας σταυρός σπασμένα και πεταμένα στο έδαφος.

Τον ίδιο μήνα, κάηκαν διάφορα σκεύη και αγάλματα Αγίων, ενώ σταυροί καταστράφηκαν στο Καθεδρικό Saint-Alain στο Lavaur, στη νότια κεντρική Γαλλία.

Αλλά και το 2016 ποιος θα ξεχάσει πως το ISIS ήταν πίσω από την ομηρία σε εκκλησία της Νορμανδίας και την φριχτή δολοφονία δια αποκεφαλισμού του 86χρονου ιερέα-μάρτυρα Ζακ Αμέλ.

Σε μια Γαλλία που οδεύει προς εκλογάς και που το θέμα του ριζοσπαστικού Ισλάμ “παίζει” ψηλά στην προεκλογική ατζέντα, τίποτα δεν φαίνεται να είναι τυχαίο...

Ιδίως μετά και την αθώωση της Λεπέν καθώς δικαστήριο έκρινε πως δεν παραβίασε τον εθνικό νόμο για υποκίνηση και ρητορική μίσους όταν έστειλε tweets με εικόνες για καταχρήσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Η Γαλλία χάνει θρησκευτικά κτίρια με ρυθμό ένα κάθε δύο εβδομάδες, δήλωσε ο Edouard de Lamaze, πρόεδρος του Observatoire du patrimoine religieux (Παρατηρητήριο Θρησκευτικής Κληρονομιάς) στο Παρίσι.

Tα κτίρια υπόκεινται συχνά σε κατεδάφιση, μετατροπή, καταστροφή από πυρκαγιά ή κατάρρευση.

Tα δύο τρίτα των πυρκαγιών σε θρησκευτικά κτίρια οφείλονται σε εμπρησμό, είπε.

Σύμφωνα με την κεντρική μονάδα πληροφοριών για εγκληματικές πληροφορίες της χώρας, σημειώθηκαν 877 επιθέσεις σε καθολικούς χώρους το 2018, πενταπλάσια αύξηση σε 10 χρόνια.


πηγη