GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σοβαρή κλιμάκωση και επεισόδια σε Β.Ιρλανδία - Πυρπόλησαν λεωφορείο (ΒΙΝΤΕΟ)

Για έκτη συνεχόμενη νύκτα  ξέσπασαν βίαιες ταραχές τμήματα της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς συγκρούστηκαν  οι υπερασπιστές της παραμονής της...



Για έκτη συνεχόμενη νύκτα  ξέσπασαν βίαιες ταραχές τμήματα της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς συγκρούστηκαν  οι υπερασπιστές της παραμονής της Β. Ιρλανδίας κάτω από το Ηνωμένο Βασίλειο (Unionists) και οι εθνικιστές μεταξύ τους αλλά και την αστυνομία.

Σύμφωνα με το BBC, η αναταραχή ξέσπασε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με το Brexit κα την απόφαση της αστυνομίας να μην διώξει ηγέτες του ιρλανδικού εθνικιστικού κόμματος Sinn Fein για φερόμενη παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού κατά την κηδεία ενός πρώην ηγέτη του IRA.


Στο δυτικό Μπέλφαστ την Τετάρτη, οι ταραχές  εκτυλίχθηκαν κατά μήκος της λεγόμενης «ειρηνευτικής γραμμής», διαιρώντας κατά κύριο λόγο Unionists και εθνικιστικές κοινότητες, με την αστυνομία να αγωνίζεται να κλείσει μια πύλη σχεδιασμένη για να χωρίσει τις περιοχές.

Ένα λεωφορείο πυρπολήθηκε στο Lanark Way κοντά στη διασταύρωση με τη Shankill Road, ανέφερε η αστυνομία. Φωτογραφίες και βίντεο από τη σκηνή δείχνουν νέους και στις δύο πλευρές της πύλης να ρίχνουν βόμβες μολότωφ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά από τις σκηνές βίας» στη Βόρεια Ιρλανδία.

"Ο τρόπος επίλυσης των διαφορών είναι μέσω διαλόγου, όχι βίας ή εγκληματικότητας", δήλωσε ο Τζόνσον στο Twitter.

Οι εντάσεις αυξάνονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας ένα σκληρό  σύνορο μεταξύ του βρετανικού Βορρά και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας στο νότο, το οποίο παραμένει στην ΕΕ.

Η έλλειψη συνόρων θεωρήθηκε ως βασικό στοιχείο της ειρήνης μετά το 1998 που ακολούθησε τρεις δεκαετίες σεχταριστικής βίας.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας της συμφωνίας αποχώρησης του Brexit, δημιουργήθηκε ένα de facto σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, με εμπορεύματα που εισέρχονταν στη Βόρεια Ιρλανδία από την ηπειρωτική Βρετανία να υπόκεινται σε ελέγχους της ΕΕ, μια κίνηση που εξοργίζει τους Unionistst,  οι οποίοι κατηγόρησαν το Λονδίνο ότι τους εγκατέλειψε.

sigmalive