GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

"Όνειρο θερινής νυκτός" το Πάσχα στο χωριό! "Σφραγίζονται" λιμάνια και διόδια - Τι ισχύει για την Κυριακή του Πάσχα

Με διπλή μάσκα στην εκκλησία Στους ελέγχους συμμετέχουν ενεργά επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι οποίοι μαζί με αστυνομικούς ...



Με διπλή μάσκα στην εκκλησία

Στους ελέγχους συμμετέχουν ενεργά επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι οποίοι μαζί με αστυνομικούς πραγματοποίησαν μέσα σε ένα 24ωρο ελέγχους σε 1.223 οχήματα, μόνο στα διόδια της Ελευσίνας.

Οι επιθεωρητές ελέγχουν τα περιστατικά επίδειξης μη έγκυρων βεβαιώσεων μετακίνησης, στις οποίες μπορεί να αναγράφονται πλαστά ή ψευδή στοιχεία.

Οι βεβαιώσεις διασταυρώνονται σε πραγματικό χρόνο από την κεντρική ομάδα υποστήριξης, με πρόσβαση στο σύστημα «Εργάνη» και σε άλλες δημόσιες βάσεις δεδομένων.

Παρότι είναι πια γνωστό ότι οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί στα διόδια, υπάρχουν ακόμα οδηγοί που προσπαθούν να φύγουν από την πόλη χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο χθες Κυριακή οι αστυνομικοί γύρισαν πίσω στην πρωτεύουσα περίπου 100 οχήματα από τους σταθμούς διοδίων της Ελευσίνας και των Αφιδνών.

Στο σχέδιο «Πάσχα στην πόλη» συμμετέχει ενεργά και το Λιμενικό που «σφραγίζει» τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τροχαία, η συνηθέστερη αιτία μετακίνησης είναι το ιατρικό ραντεβού, ενώ αρκετοί ήταν και αυτοί που επικαλέστηκαν προβλήματα υγείας συγγενών τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για να περάσει κάποιος από τα διόδια της Ελευσίνας υπάρχει το «παράθυρο» του κωδικού 6.

Να επικαλεστεί δηλαδή κάποιος οδηγός ότι πηγαίνει με τον κωδικό αυτό σε κάποια περιοχή της Αττικής, που βρίσκεται πέρα από τα διόδια της Ελευσίνας.

Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι «εάν κάποιος το κάνει αυτό προσχηματικά για να περάσει από τα διόδια Ελευσίνας και να πάει στο χωριό του, τότε το μόνο που θα καταφέρει είναι να τον σταματήσει η Τροχαία στα επόμενα διόδια».

Σαρωτικοί πάντως είναι οι έλεγχοι και στους σταθμούς των ΚΤΕΛ. Στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. συμμετέχουν συνολικά 10.000 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα.

Η εντολή που έχουν πάρει οι αστυνομικοί είναι να αναγκάζουν σε «αναστροφή» οποιονδήποτε προβάλει προσχήματα για τη μετακίνησή του εκτός Αττικής.
Το ίδιο αυστηροί είναι οι έλεγχοι και στους παράδρομους.

Στα μπλόκα ελέγχονται τα έγγραφα μετακίνησης. 
Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι δεν είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις να γίνεται επιτόπια διασταύρωση στοιχείων και έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμα και κυρώσεις εκ των υστέρων.
Δηλαδή, να βεβαιωθούν παραβάσεις σε οδηγούς σε δεύτερο χρόνο, ύστερα από τη διασταύρωση των δικαιολογητικών που επέδειξαν στους αστυνομικούς.

Στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται drones και ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. που δίνουν ζωντανά εικόνα για την κίνηση των οχημάτων στα κεντρικά οδικά δίκτυα.

Στοχευμένα μπλόκα υπάρχουν , επίσης, κατά μήκος των Εθνικών Οδών, στις διαδρομές από την Αθήνα για Πελοπόννησο αλλά και στις διαδρομές από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα, οι έλεγχοι στην πρωτεύουσα θα γίνονται στο κεντρικό οδικό δίκτυο, για να εφαρμοστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 22.00.

Το κέντρο της Άμεσης Δράσης θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα για την υποδοχή καταγγελιών από πολίτες για γλέντια και πάρτι.

Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι διακριτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αστυνομικές επιχειρήσεις όπου χρειαστεί (σε συνεννόηση με τις εισαγγελικές Αρχές).

Σημειώνεται ότι από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 22.00 και όχι από τις 21.00, όπως ίσχυε μέχρι χθες Κυριακή.

Με διπλή μάσκα η λειτουργία των Εκκλησιών

Με αυστηρά μέτρα θα γίνουν και οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.
Ειδικότερα, θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ., με τα υγειονομικά μέτρα (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Στους εξωτερικούς χώρους, η αναλογία διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνκά μέτρα, με την τήρηση κανόνων υγιεινής.

Υποχρεωτική για τους πιστούς είναι η χρήση διπλής μάσκας, είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο. 
Ιερείς, νεωκόροι, ιεροψάλτες και το υπόλοιπο προσωπικό, υποχρεούνται στη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς την ακολουθία πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός ναού, με τήρηση των μέτρων.

Στις 10 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η Ανάσταση

Λόγω των μέτρων, η Ανάσταση στις εκκλησίες θα γίνει στις 10 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε τα εξής:

Τη χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. από την Κυριακή των Βαΐων έως τη Μεγάλη Τετάρτη, τη Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και τη Μεγάλη Παρασκευή στις 6 μ.μ.

Για την Αναστάσιμη Ακολουθία,η ώρα τελετής ορίζεται στις 9 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου και η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία περί τις 10 μ.μ.

Η τελετή της Ανάστασης θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των ναών, ενώ η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία θα γίνει εντός.

Για την ημέρα του Πάσχα Την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις δύο οικογενειών έως 9 ατόμων, ενώ εφόσον πρόκειται για υπαίθριο χώρο, 2 ευρύτερων οικογενειών και έως 12 άτομα.

Σε όσους μετέχουν σε τέτοιες συγκεντρώσεις, συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ.

πηγη