GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ρωσικό εμπάργκο: «Όχι» της Κομισιόν σε επιπλέον αποζημιώσεις για Έλληνες

«Ανοιχτή πληγή» παραμένει για τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας μετά από περίπου επτά χρόνια το ρωσικό εμπάργκο Προς τη συμπλήρωση επτά ετ...



«Ανοιχτή πληγή» παραμένει για τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας μετά από περίπου επτά χρόνια το ρωσικό εμπάργκο

Προς τη συμπλήρωση επτά ετών από την ανταλλαγή κυρώσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας οδεύει η νέα πραγματικότητα των διεθνών σχέσεων.

Όμως παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα «παγώματος», οι Έλληνες αγρότες βιώνουν ακόμα τον αντίκτυπo αυτών των μέτρων.

Όλα ξεκίνησαν το 2014 με την επιβολή κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία με αφορμή την επανένωση με την Κριμαία.

Η στάση των Ευρωπαίων υποχρέωσε τη Ρωσία να απαντήσει με εμπάργκο σε ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως στις εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, με τα μέτρα να παρατείνονται κάθε φορά που και η Ε.Ε. αποφασίζει τη διατήρηση των επίμαχων κυρώσεων.

Από τότε η «γέφυρα» του πρωτογενούς τομέα παραγωγής ανάμεσα στη Ρωσία και στην ΕΕ παραμένει κλειστή, προκαλώντας δυσχέρειες για τους Έλληνες.



Όμως, καμία επιπλέον αποζημίωση για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πληττόμενων παραγωγών δεν πρόκειται να δοθεί από την Κομισιόν πέραν των κονδυλίων της νέας ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) που έχουν συναποφασιστεί.

Αυτό κατέστη σαφές στην πρόσφατη απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου.

Ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, διαμήνυσε ότι στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 και της χρηματοδότησης της νέας ΚΑΠ για την αγροτική ανάπτυξη, η Ελλάδα θα λάβει συνολικό ποσό ύψους 19,4 δισ. ευρώ για τη στήριξη των γεωργών και των αγροτικών οικονομιών της.

«Σύμφωνα με τη δική μας ανάγνωση και αντίληψη αναφορικά με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, ακόμα και στη μεταβατική περίοδο, αλλά και στην κύρια ως το 2027, ευνοούνται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι κι όχι ο βιοπαλαιστής αγρότης που τελικά έχει πληγεί από από το εμπάργκο και εν τέλει στηρίζεται καθόλου ελάχιστα από κυβέρνηση και ΕΕ μετά το πλήγμα της πανδημίας» υπογραμμίζει στο Sputnik ο κ. Νικολάου-Αλαβάνος και προσθέτει, ότι αυτά τα χρήματα θα ζητηθούν να επιστραφούν κάποια στιγμή «καθώς κανένα ποσό δεν χαρίζεται από την ΕΕ».

«Βέλη» της Κομισιόν προς τη Ρωσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν, στην απάντησή του, έστρεψε τα βέλη του προς τη Ρωσία:

«Το ρωσικό εμπάργκο φέρεται να επιβλήθηκε ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες είχαν εφαρμοστεί μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης και τις ενέργειες της Ρωσίας που υπονόμευαν ή απειλούσαν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. 

Εναπόκειται στη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφαση αυτή.
Τα μέτρα της ΕΕ εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να επανεξετάσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει, μόλις σημειωθεί σαφής πρόοδος όσον αφορά τη διένεξη στην Ουκρανία, ιδίως μέσω της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ.
Η Ρωσία φέρει μεγάλη ευθύνη όσον αφορά το θέμα αυτό».

Η ΕΕ φαίνεται όμως να ξεχνά τι πραγματικά συνέβη, καθώς η Κριμαία επανενώθηκε με τη Ρωσία το 2014, αφού σχεδόν το 97% των ψηφοφόρων το υποστήριξαν μετά από δημοψήφισμα.
Εξάλλου, η Μόσχα έχει από την πλευρά της πολλάκις διαμηνύσει πως η τρέχουσα κατάσταση δεν ωφελεί κανένα, αλλά αντίθετα αποθαρρύνει την Ουκρανία από την υλοποίηση της Συμφωνίας του Μινσκ.