GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ

Γράφει ο Γεώργιος Κασσαβέτης Επισμηναγός ε.α. – τ. Κυβερνήτης Ο.Α. τ. Διευθύνων Σύμβουλος Εν. Απ/των Αξ/κων Αεροπορίας Το καζάνι στον κλ...



Γράφει ο Γεώργιος Κασσαβέτης
Επισμηναγός ε.α. – τ. Κυβερνήτης Ο.Α.
τ. Διευθύνων Σύμβουλος Εν. Απ/των Αξ/κων Αεροπορίας

Το καζάνι στον κλάδο των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας κυριολεκτικά βράζει, μετά την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, τη εισηγήσει κάποιου νοσηρού ή εμπαθούς εγκεφάλου, να διαθέσει το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για περιστατικά Non- Covid -19.

Προκειμένου λοιπόν το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας να καταστεί σάκος του μποξ και να δέχεται τους απανταχού της χώρας νοσούντες – πλην κορονοϊού - ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Στρατηγός κ. Κωνσταντίνος Φλώρος, εντολοδόχος του ΥΠΕΘΑ κ. Παναγιωτοπούλου, δια της υπό στοιχεία ΓΕΕΘΑ/ Δ/νση Υγειονομικού/ Τμήμα 2ο (ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ) φ.700/22/561610Σ.172/17 Μαρ.21 Διαταγής και ερήμην, ή τη ανοχή ενδεχομένως της «μεγάθυμης» ηγεσίας της πολεμικής Αεροπορίας εντέλλεται τα εξής.

1. « Σας γνωρίζουμε, ότι κατόπιν εντολής την Ηγεσίας, διατίθεται άμεσα το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) για Non - Covid περιστατικά.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως πραγματοποιηθούν τα κάτωθι».

α. « Άμεση διακομιδή των ένστολων και λοιπών νοσηλευόμενων ασθενών του 251 ΓΝΑ που δύνανται να μετακινηθούν χωρίς κίνδυνο επιδείνωσης της κλινικής τους κατάστασης, στο 401 ΓΣΝΑ με ασθενοφόρα των δύο νοσοκομείων, μέχρι πληρώσεως των κλινών του».

β. « Δεν θα μετακινηθούν από το 251 ΓΝΑ ασθενείς με Covid-19 καθώς και οι ασθενείς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)».

γ. « Εφεξής, οι ένστολοι ασθενείς που θα προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του 251 ΓΝΑ και χρήζουν νοσηλείας να παραπέμπονται στο 401 ΓΣΝΑ τις μονές ημερολογιακές ημέρες και στο ΝΝΑ (Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών) τις ζυγές, ενώ οι λοιποί ασθενείς να παραπέμπονται σε εφημερεύοντα νοσοκομεία του ΕΣΥ».

2. « Το 251 ΓΝΑ να δέχεται περιστατικά από το ΕΚΑΒ, ενώ η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων μειώνεται στο 30% και θα αφορά μόνο δικαιούχους». 

3. « Αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία και οι επεμβατικές – ενδοσκοπικές πράξεις των Εξωτερικών Ιατρείων.

Εξαιρούνται τα έκτακτα περιστατικά».

Προκαλεί κατάπληξη ότι Αξιωματικός ασχολούμενος με τα υγειονομικά θέματα συνέταξε το άθλιο και βλακώδες αυτό έγγραφο και ο Στρατηγός των τεσσάρων αστέρων, που διοικεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έθεσε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του, στο έγγραφο αυτό το οποίο αντί να λύσει ένα απλούστατο πρόβλημα του Συστήματος Υγείας της χώρας, προκάλεσε πλήρη απορρύθμιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου της Πολεμικής Αεροπορίας, ήτοι του πλέον ευαίσθητου Όπλου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, το οποίο έχει το θλιβερό προνόμιο να αιμοδοτεί και εν ειρήνη και δημιούργησε σειρά προβλημάτων στα άλλα δύο στρατιωτικά νοσοκομεία, ήτοι το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Και το πλέον εύλογο ερώτημα που δημιουργεί αβίαστα και μια απλή ανάγνωση του ακατανόητου αυτού εγγράφου είναι το εξής.

Με ποια λογική και με ποια κριτήρια διετέθη στο ΕΣΥ το Νοσοκομείο της Αεροπορίας και όχι το 401 ΓΣΝΑ, ή το ΝΝΑ;

Ή ακόμη, γιατί να μη διατεθούν ανάλογες κλίνες στο ΕΣΥ και από τα τρία αυτά νοσοκομεία, ώστε να αποφευχθεί η διακομιδή των «ένστολων» ασθενών, όπως μειωτικά μας αποκαλούν, από το 251 ΓΝΑ στο 401 ΓΣΝΑ με ασθενοφόρα, ή να στέλνουν τους προσερχομένους ασθενείς στο ΓΝΑ τις μονές μέρες στο 401 και τις ζυγές στο ΝΝΑ;

Και κάτι ακόμη.
Όταν στη σημερινή κατάσταση τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία για ορισμένα τμήματα έχουν χρονικό ορίζοντα εξαμήνου, με το νέο καθεστώς της κατά 30% μείωσης της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων τα ραντεβού θα εκτοξευθούν στο ένα έτος.

Ποιος εγγυάται όμως ότι ο ασθενής θα είναι ακόμη εν ζωή μέχρι το χρόνο του ραντεβού με το γιατρό του;

Επειδή η λογική στην προκειμένη περίπτωση αδυνατεί να δώσει λύση, μια απλή εξήγηση είναι η εξής.

Το 401 ΓΣΝΑ δε μπορούσε να διατεθεί στο ΕΣΥ για δύο λόγους.

Πρώτον διότι ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος προέρχεται από το Στρατό Ξηράς, δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθεί τέτοια εντολή και δεύτερον διότι το πολιτικό κόστος για τον πολιτικό προϊστάμενο των Ενόπλων Δυνάμεων κ. Παναγιωτόπουλο, από τη δυσαρέσκεια των πολυπληθεστέρων στελεχών του Στρατού Ξηράς θα ήταν απείρως μεγαλύτερο.

Και εν τοιαύτη περιπτώσει γιατί δεν επελέγη το ΝΝΑ, που ενδεχομένως θα είχε το ελάχιστο, σχετικά, πολιτικό κόστος, μια και το Πολεμικό Ναυτικό είναι και το πλέον ολιγάριθμο Όπλο;

Το ΝΝΑ δεν επελέγη, διότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει παράδοση και σε μια τέτοια περίπτωση τουλάχιστον το μισό Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου και του Αρχηγού του Στόλου θα είχε υποβάλλει την παραίτησή του.

Ποιος όμως μπορούσε να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας αναστάτωσης;

Επειδή λοιπόν εκεί στα πολιτικά γραφεία που λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις κάτι γνωρίζουν περισσότερο από μας, η απόφασή τους να διαθέσουν το 251 ΓΝΑ στο ΕΣΥ ήτα απόλυτα ορθή.

Οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι η Πολεμική Αεροπορία αποτελεί τον πλέον αδύναμο κρίκο, διότι δεν έχει παράδοση.

Έτσι ό,τι κι αν συμβεί ουδείς από την ηγεσία ενδιαφέρεται για το γόητρο και την αξιοπρέπεια του Όπλου.

Το μόνο που τους απασχολεί είναι η προσωπική επαγγελματική τους επιβίωση και η κατάκτηση μιας ακόμη επίζηλης θεσούλας.

Έτσι λοιπόν δικαιολογείται γιατί με τη διάθεση του 251 ΓΝΑ στο ΕΣΥ δεν άνοιξε μύτη.

Ούτε μια παραίτηση για τα προσχήματα, για την τιμή των Όπλων.

Άλλωστε η ενδοτικότητα του σημερινού Αρχηγού του ΓΕΑ ήταν πλέον δεδομένη, όταν δέχτηκε την καταπάτηση του Θερέτρου του ΚΕΔΑ Ζούμπερι, το οποίο αποτελεί περιουσιακό στοιχείο των μετόχων του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, από τους πυρόπληκτους του Μάτι και με διαταγή του απαγόρευσε την είσοδο των δικαιούχων εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικών της για μια ολόκληρη παραθεριστική περίοδο.

Μα καλά οι εν ενεργεία συνάδελφοι ενδιαφέρονται για την καριέρα τους, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών τι κάνει;

Θα ρωτήσει κάποιος.

Εκεί τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Στην ουσία η ΕΑΑΑ αυτή τη στιγμή είναι ακέφαλη.

Με έναν σκιώδη πρόεδρο ο οποίος γλείφει κατουρημένες πολιτικές ποδιές, προκειμένου να ικανοποιήσει την Δονκιχωτική φιλοδοξία του να γίνει βουλευτής - τρομάρα του - ο δε αντιπρόεδρος ασχολείται με τις αρλουμπολογίες του «Περί Στρατηγικής», οι οποίες ατυχώς δημοσιεύονται και στην Ηχώ των Αιθέρων, με αποτέλεσμα να έχει καταστήσει τον Κλάδο μας χλεύη των συναδέλφων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, σε σημείο να ντρέπεται κανείς να λέει ότι είναι μέλος της Ενώσεως Αποστράτων Αξ/κων Αεροπορίας.

Επισμηναγός ε.α. – τ. Κυβερνήτης Ο.Α.
τ. Διευθύνων Σύμβουλος Εν. Απ/των Αξ/κων Αεροπορίας