GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας - Ρωσίας - Ο Πούτιν σαρώνει την ΕΕ με επιχειρήσεις κατασκοπείας

Ρώσοι κατάσκοποι σαρώνουν την Ευρώπη αναζητώντας πληροφορίες αμυντικού και βιομηχανικού χαρακτήρα  Γαλλία και Ρωσία συγκρούστηκαν διπλωμ...



Ρώσοι κατάσκοποι σαρώνουν την Ευρώπη αναζητώντας πληροφορίες αμυντικού και βιομηχανικού χαρακτήρα 

Γαλλία και Ρωσία συγκρούστηκαν διπλωματικά με την απέλαση ενός διπλωμάτη σε κάθε χώρα.

Αυτό αναφέρεται στη γαλλική εφημερίδα Les Échos, που επικαλείται πηγές της.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο εξόριστος Ρώσος διπλωμάτης, υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας της ρωσικής πρεσβείας στο Παρίσι, χαρακτηρίστηκε ως persona non grata λόγω ορισμένων υποψιών της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με πράξεις κατασκοπείας.

Μετά από αυτό, η Ρωσία απέλασε έναν από τους Γάλλους διπλωμάτες που εργάζονταν στο τμήμα της γαλλικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Οι δύο χώρες δεν ανακοίνωσαν την διπλωματική “σύγκρουση” και δεν σχολίασαν το περιστατικό, το οποίο δείχνει την υψηλή διπλωματική στρατηγική των δύο ΥΠΕΞ.

Σε αντίθεση με τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Ρωσία και η Γαλλία δεν ανακοίνωσαν τίποτα από αυτό που συνέβη, ενώ για το περιστατικό δεν υπάρχει κανένα σχόλιο προς τους δημοσιογράφους και στις δύο χώρες.

Ωστόσο, η γαλλική εφημερίδα Les Échos έγινε κάτοχος ανεπίσημων λεπτομερειών από αξιόπιστους πληροφοριοδότες για την διπλωματική ρήξη Παρισιού - Μόσχας.

Αποδείχθηκε ότι ο υψηλόβαθμος Ρώσος εκδιώχθηκε από την Γαλλία διότι πραγματικά συνελήφθη επ' αυτοφώρο διαπράττοντας κατασκοπεία στο γαλλικό έδαφος από τις γαλλικές αρχές.

Μετά από αυτό, η Μόσχα έκανε μια συμμετρική κίνηση και απέλασε και αυτή ένα Γάλλο διπλωμάτη.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2021, αρκετοί υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο απελάθηκαν επίσης από τη χώρα, με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Πριν από αυτό, υπήρχαν απελάσεις Ρώσων διπλωμάτων από την Τσεχία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Αυστρία, οι οποίες συνοδεύονταν από μεγάλη δημοσιότητα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2020, δύο Ρώσοι δημοσιογράφοι φέρονται να συνελήφθησαν, μαζί με μία αζερικής καταγωγής Τουρκάλα υπήκοο που τους συνόδευε, την ώρα που έκαναν λήψεις εικόνων έξω από τις εγκαταστάσεις στην Κωνσταντινούπολη της εταιρείας που παράγει τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Πρόκειται για τον απεσταλμένο του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου ΝΤV, Αλεξέι Πετρούσκο και του κάμεραμαν Ιβάν Μαλίσκιν.

Τα ίχνη των δύο δημοσιογράφων χάθηκαν την περασμένη Παρασκευή, μέχρι που έγινε γνωστή η σύλληψή τους.

Αυτό που είναι πλέον σίγουρο είναι ότι ο Πούτιν έχει εντείνει τις επιχειρήσεις κατασκοπείας στην ΕΕ, αναζητώντας πληροφορίες και δεδομένα ενόψει εξελίξεων.