GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Βρετανία - Γαλλία - Γερμανία - ΗΠΑ: Το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ δήλωσαν σήμερα αποφασισμένοι ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκ...




Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ δήλωσαν σήμερα αποφασισμένοι ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πρόσφατες κινήσεις της Τεχεράνης.

"Αναφορικά με το Ιράν, οι Ε3 (σ.σ. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και οι ΗΠΑ εξέφρασαν το κοινό θεμελιώδες τους συμφέρον για την διατήρηση του καθεστώτος της µη διάδοσης πυρηνικών όπλων και τη διασφάλιση ότι το Ιράν δεν μπορεί ποτέ να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο", ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν, μετά την τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ.

Είναι η δεύτερη φορά που ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους του - των χωρών της αποκαλούμενης ομάδας E3 - από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο μήνα, υποσχόμενος να συνεργαστεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ στενότερα από ό,τι ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι τέσσερις υπουργοί "εξέφρασαν επίσης τις κοινές ανησυχίες τους για τις πρόσφατες ενέργειες του Ιράν για παραγωγή τόσο ουρανίου εμπλουτισμένου έως 20% όσο και μετάλλων ουρανίου", συμπλήρωσε η ανακοίνωση.

Το Ιράν έθεσε μια προθεσμία την επόμενη εβδομάδα στον Μπάιντεν να ξεκινήσει την άρση των κυρώσεων που επανέφερε ο Τραμπ εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αλλιώς θα προβεί στην μεγαλύτερη μέχρι στιγμής παραβίαση των όρων της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 - περιορίζοντας την πρόσβαση σε επιθεωρήσεις σύντομης ειδοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Η Ε3 και οι ΗΠΑ υπογράμμισαν στο κοινό τους ανακοινωθέν ότι "είναι ενωμένες στην υπογράμμιση του επικίνδυνου χαρακτήρα μιας απόφασης για περιορισμό της πρόσβασης του ΔΟΑΕ, και παρότρυναν το Ιράν να εξετάσει τις συνέπειες μιας τέτοιας σοβαρής ενέργειας, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή μιας νέας διπλωματικής ευκαιρίας".

Η Ε3 "χαιρέτισε τη δηλωμένη πρόθεση των ΗΠΑ να επιστρέψει στη διπλωματία με το Ιράν καθώς και στην επανάληψη ενός εις βάθους διαλόγου, γεμάτου εμπιστοσύνη μεταξύ της Ε3 και των ΗΠΑ".

πηγη