GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πυρά τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Ιερώνυμου: "Υπονομεύει τις διερευνητικές επαφές"

Τι απαντά η Αρχιεπισκοπή Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το θέμα των δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου, σχετ...



Τι απαντά η Αρχιεπισκοπή

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το θέμα των δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου, σχετικά με το Ισλάμ.

Η αρχή έγινε με τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της Diyanet, του ανώτατου Ιμάμη της Τουρκίας, ενώ παρά τη διευκρινιστική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η Άγκυρα, φαίνεται πως χρησιμοποιεί τις δηλώσεις αυτές, για να κατηγορήσει την Ελλάδα έμμεσα πως υπονομεύει τις διερευνητικές επαφές που αναμένεται να ξεκινήσουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: "Καταδικάζουμε έντονα τις παράλογες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμου, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι.

Η ανώτατη θρησκεία μας, το Ισλάμ, είναι μια θρησκεία ειρήνης βασισμένη στην κατανόηση της ανοχής και της συμπόνιας που διασφαλίζει τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών.

Στις παγκόσμιες πανδημικές συνθήκες που βιώνει ολόκληρος ο κόσμος, είναι λυπηρό που όλοι πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να αναπτύξουν ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού και ανοχής.

Είναι θλιβερό παράδειγμα, όταν οι θρησκευτικοί ηγέτες που πρέπει να υπηρετούν την ειρήνη, σπέρνουν σπόρους διαφωνίας σε κοινωνίες με τέτοιες αβάσιμες εκφράσεις.

Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, που υποκινούν την κοινωνία σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, δείχνουν επίσης το τρομακτικό επίπεδο που έχει επιτύχει η Ισλαμοφοβία.

Οι λόγοι πίσω από τον αυξανόμενο ρατσισμό, κατά του Ισλάμ και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη είναι ουσιαστικά τέτοιες κακοήθεις ιδέες.

Το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή που πραγματοποιούνται προετοιμασίες για τις διερευνητικές συνομιλίες είναι επίσης σημαντικό, και είναι ένα ατυχές βήμα που υπονομεύει τη διαδικασία." 

Νωρίτερα,επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εξαπέλυσε και ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, σε δήλωση του αναφέρει πως καταδικάζει έντονα τις αβάσιμες δηλώσεις του Έλληνα Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, οι οποίες είναι γεμάτες συκοφαντίες και στοχεύουν την πανέμορφη θρησκεία μας το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους. Επιπλέον χαρακτήρησε ως "άρρωστες" τις αντιλήψεις του Αρχιεπισκόπου απέναντι στο Ισλάμ.



Τι απαντά η Αρχιεπισκοπή

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει πως «με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξής του για την προσφορά της Εκκλησίας μας στην Επανάσταση του 1821, δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη».

Εν συνεχεία, τονίζεται ότι «σε αυτά ακριβώς τα πρόσωπα αναφερόταν ο Αρχιεπίσκοπος, πρόσωπα που εργαλειοποιούν το Ισλάμ και το μετατρέπουν σε φονικό όπλο κατά όλων όσοι έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς, ‘’απίστων”, αλλά ακόμη και πιστών».

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες και αντιμετωπίζουν όλους τους πιστούς τους με τη χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη, που δεν γνωρίζει διακρίσεις, μέσα από όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και στον φιλανθρωπικό τομέα.

Περαιτέρω, το παράδειγμα της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης και συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη μας επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο του λόγου το αληθές».

ΠΗΓΗ