GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αποτυχίες και εμμονές στο δρόμο προς τις υποχωρήσεις - Η παγίδα της πολυμερούς διάσκεψης

Εμμανουήλ Ν. Κώνστας Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Μετώπου Μετά την κατάληξη της τελευταίας συνόδου κορυφής που επιβεβαίωσε την ήδη γν...



Εμμανουήλ Ν. Κώνστας
Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Μετώπου

Μετά την κατάληξη της τελευταίας συνόδου κορυφής που επιβεβαίωσε την ήδη γνωστή άρνηση της Ε.Ε να συγκρουστεί με την Τουρκία στο όνομα του διεθνούς δικαίου και της υπεράσπισης των Ελληνικών και Κυπριακών συμφερόντων, η κυβέρνηση με την άτυπη αλλά ουσιώδη συμφωνία της αντιπολίτευσης, εξακολουθεί να βαδίζει στο μονόδρομο της εσφαλμένης πολιτικής συμμόρφωσης προς τις σκέψεις και της επιταγές της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση με δεδομένη την άρνηση να εξετάσει άλλες στρατηγικές κατευθύνσεις που δεν θα ακύρωναν έτσι κι' αλλιώς τις υπάρχουσες σχέσεις, με δεδομένη και την πάγια εξάρτηση οικονομική και πολιτική που προκύπτει από τα γεγονότα όπως έχουν διαμορφωθεί και δεν επιθυμεί η ίδια να αλλάξει, σταδιακά οδηγείται μέσα από την παρέλκυση του χρόνου των αλλεπάλληλων αναβολών στην νέα παγίδα που ονομάζεται πολυμερής διάσκεψη.

Πρόκειται για την μοιραία κατάληξη μιας πολιτικής μεταβιβάσεων αρμοδιότητας και ευθύνης.

Η διαρκής προσπάθεια του πολιτικού συστήματος των κυβερνήσεων Σαμαρά- Τσίπρα- Μητσοτάκη αλλά και των πολιτειακών παραγόντων όπως ο Παυλόπουλος και η Σακελαροπούλου, που μονίμως εκπέμπουν στην λογική ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά ευρωτουρκικό θα φέρει το καταστροφικό πλαίσιο των υποχωρήσεων.

Η πολυμερής διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, που ας σημειωθεί προτείνει συστηματικά και ο Βαρουφάκης, θα είναι μια πολιτική διάσκεψη με στόχο την κατανομή πόρων και όταν η Ελλάδα αναθέτει στην Ευρώπη την υπεράσπιση των συμφερόντων της, θα είναι αντικειμενικά δεσμευμένη σε μια επίλυση συμβιβαστικού χαρακτήρα με συνέπεια την απεμπόληση εθνικών δικαίων στην λογική του "όλοι κερδίζουμε".

Η αποδεδειγμένη στάση προσήλωσης προς τα οικονομικά συμφέροντα που δεν επέτρεψαν την σύγκρουση με την Τουρκία θα είναι αυτή που πρυτανεύσει και πάλι.

Η εμμονή σε μια πολιτική που εδώ και χρόνια επιβεβαιώθηκε ως ακατάλληλη και επικίνδυνη φανερώνει την αγκύλωση στην ιδιότητα του κράτους - μέλους σε μια υπερεθνική οργάνωση που έχει δική της λογική συμφερόντων και πάντως μακριά από την Ελληνική πραγματικότητα.

Η πολυμερής διάσκεψη είναι μια καλοστημένη παγίδα, που θα απαλλάξει, όπως πιστεύουν, τους πολιτικούς από τις ευθύνες τους και θα βαπτίσει την υποχώρηση ρεαλιστική επιλογή μέσα από την συμμετοχή πολλών παραγόντων κρατών.

Η τεκμηριωμένη σύγκρουση συμφερόντων εντός των κόλπων της Ένωσης, τουλάχιστον αυτών που υπαγορεύουν την σημερινή πολιτική των Βρυξελλών, ξεκάθαρα μας δείχνει ότι δεν πρέπει να επενδύουμε πλέον σε μια τέτοια μεσολάβηση, διαιτησία ακόμα χειρότερα σε μια τέτοια διάσκεψη.

Η εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων περνά μέσα από την διαμόρφωση δικού μας πλαισίου που να διατρέχει οικονομία, άμυνα, εσωτερική ενότητα, συμμαχίες και όχι εκκλήσεις και ελπίδες αστήριχτες και ιδεοληψίες που θα φέρουν τον εθνικό ακρωτηριασμό. 

*Ο Εμμανουήλ Ν. Κώνστας είναι Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Μετώπου