GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δύο τουρκικά Airbus A400 προσγειώθηκαν στη Λιβύη – Πολεμικό τελεσίγραφο Χαφτάρ στην Τουρκία

Η Τουρκία συνεχίζει να παρεμβαίνει στη λιβυκή κρίση στέλνοντας στην ισλαμιστική κυβέρνηση της Τρίπολης εφόδια και μισθοφόρους, ενώ σύμφω...



Η Τουρκία συνεχίζει να παρεμβαίνει στη λιβυκή κρίση στέλνοντας στην ισλαμιστική κυβέρνηση της Τρίπολης εφόδια και μισθοφόρους, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες συγκεντρώνονται στρατιωτικές δυνάμεις των ισλαμιστών στα περίχωρα της «κόκκινης γραμμής» Σύρτης – Αλ Τζούφρα που «χωρίζει» την Κυρηναϊκή από τη δυτική Λιβύη.

Το Libyan News Observatory μετέδωσε ότι δύο τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη Airbus A400, που απογειώθηκαν από την Άγκυρα, προσγειώθηκαν στα αεροδρόμια της Μισράτα και της Αλ Ουατίγια, που ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό και λειτουργούν ως τουρκικές βάσεις.

Τα δύο τουρκικά μεταγωγικά έφτασαν στη Λιβύη την Παρασκευή, ανήμερα Χριστουγέννων, μετά το τελεσίγραφο στους Τούρκους του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, την Πέμπτη, ότι έχουν την επιλογή να φύγουν από τη Λιβύη είτε ειρηνικά και οικειοθελώς είτε με πόλεμο.

Όπως μεταδίδεται, η εκεχειρία στη βορειοαφρικανική χώρα και οι διαπραγματεύσεις για εξεύρεση πολιτικής λύσης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχουν περιέλθει σε τέλμα.

Την Πέμπτη ο Χαλίφα Χαφτάρ διαμήνυσε στην Τουρκία, σε ομιλία του στη Γενική Διοίκηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στην πόλη της Βεγγάζης, σε τελετή για την 69η επέτειο της ανεξαρτησίας της Λιβύης, τα ακόλουθα:

«Δεν έχει καμία αξία η ανεξαρτησία, καμία αίσθηση ελευθερίας, ούτε ασφάλειας, ούτε ειρήνης, όσο τα πόδια του τουρκικού στρατού μολύνουν την αγνή γη μας και δεν υπάρχει επιλογή για τον εχθρό κατοχής, εκτός εάν φύγει ειρηνικά και εθελοντικά, ή με την ισχύ των όπλων και ισχυρή βούληση».

Όσον αφορά τα τουρκικά σχέδια, ο Χάφταρ πρόσθεσε: 

«Η εποχή των αποικιακών ψευδαισθήσεών σας έχει τελειώσει και πρέπει να επιλέξετε αν θα φύγετε ή θα πολεμήσετε».

Επιπλέον, ο διοικητής του στρατού της Λιβύης επανέλαβε τις κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας και των μισθοφόρων της ότι κινητοποιούνται για πόλεμο, λέγοντας: «Ο επιτιθέμενος δεν σταμάτησε να στέλνει μισθοφόρους και όπλα κάθε είδους, ανακοινώνοντας πόλεμο εναντίον των Λιβύων, αψηφώντας τη λιβυκή βούληση και υποτιμώντας τις ανθρώπινες αξίες».

Ο Χαφτάρ κάλεσε «τους αξιωματικούς, τους στρατιώτες και όλους τους Λίβυους να προετοιμαστούν, όσο η Τουρκία απορρίπτει τη λογική της ειρήνης, προκειμένου να εκδιώξουν τον κατακτητή με βούληση και ειρήνη».

Υποστήριξε ότι, «η αποφασιστική αναμέτρηση άρχισε να γίνεται ορατή με τους στρατιωτικούς ελιγμούς και τη κινητοποίηση των μισθοφόρων της Τουρκίας και των στρατολόγων τους κοντά στις γραμμές επαφής, τη συσσώρευση όπλων και εξοπλισμού, εκτός από την κατασκευή βάσεων και θαλάμων επιχειρήσεων».

Οι συνομιλίες μεταξύ των παρατάξεων της Λιβύης προσέκοψαν την περασμένη εβδομάδα, αφού πέτυχαν μια σημαντική συναίνεση για τον καθορισμό ημερομηνίας για τις εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

Οι απειλές μεταξύ των δύο λιβυκών παρατάξεων κλιμακώθηκαν, μετά από αμοιβαίες κατηγορίες μεταξύ του στρατού και των δυνάμεων της διοίκησης της Τρίπολης για τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα όρια της περιοχής της «κόκκινης γραμμής» Σύρτης – Αλ Τζούφρα, εν μέσω πολεμικών απειλών οι οποίες ενδέχεται να διαταράξουν την ατμόσφαιρα ηρεμίας που παρατηρείται στη χώρα λόγω της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της ισλαμιστικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και του κοινοβουλίου της Λιβύης (HoR).

tribune.gr