GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Jerusalem Post: Οι ΗΠΑ αλλάζουν πολιτική μετά τη συνάντηση του Ερντογάν με τη Χαμάς

Για αλλαγή στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Τουρκίας, κάνει λόγο η Jerusalem Post, μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντ...



Για αλλαγή στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Τουρκίας, κάνει λόγο η Jerusalem Post, μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμεντ όπου δηλώνει τη σαφή εναντίωσή του στην πρόσφατη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη.

Η ισραηλινή εφημερίδα επισημαίνει ότι η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ καταδίκασε τη συνάντηση Ερντογάν-Χαμάς την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αναχωρούσε από το Ισραήλ με προορισμό το Σουδάν.

Σηματοδοτεί μια αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής ως προς τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Άγκυρας στην τρομοκρατική οργάνωση, εκτιμά η Jerusalem Post.

Για χρόνια, συνεχίζει, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέβλεπαν τη αυξανόμενη υποστήριξη του Τούρκου συμμάχου τους στη Χαμάς.

Ήταν μέρος μιας στρατηγικής όπου οι ΗΠΑ επιδίωκαν στενότερους δεσμούς με την Τουρκία με τον ευσεβή πόθο ότι θα απομακρυνθεί από το Ιράν και τη Ρωσία και θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για περιφερειακά θέματα.

Αντί αυτού, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δέχθηκε δύο τρομοκράτες ηγέτες της Χαμάς και δημοσιεύματα από τον Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψαν ότι η Τουρκία έδωσε τουρκική υπηκοότητα σε μέλη της Χαμάς, ώστε να μπορούν να σχεδιάζουν επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι η Χαμάς είναι χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση και ότι οι αξιωματούχοι της, με τους οποίους συναντήθηκε ο Ερντογάν, είναι καταζητούμενοι και επικηρυγμένοι διεθνείς τρομοκράτες.

Η Τουρκία τοποθετείται όλο και περισσότερο απέναντι στις πολιτικές των ΗΠΑ, τους άσκησε κριτική επειδή μετέφεραν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ και επίσης κατηγορεί συνεχώς την Ουάσιγκτον για την υποστήριξή της στους Κούρδους μαχητές που νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Η Τουρκία επέτρεψε στα μέλη του Ισλαμικού Κράτους να διαφύγουν στην Τουρκία από τη Συρία, αναφέρει η Jerusalem Post, η Άγκυρα είχε προηγουμένως φυλακίσει έναν πάστορα των ΗΠΑ, παρενόχλησε έναν Αμερικανό στρατιώτη και φυλάκισε διπλωματικούς υπάλλήλους του προξενείου των ΗΠΑ.

Έχει επιτεθεί σε ξένους ηγέτες, συγκρίνοντας το Ισραήλ και ευρωπαϊκές χώρες με τους Ναζί, αποκαλώντας τους Ευρωπαίους «κακομαθημένα παιδιά» και υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις όπου θέλει.

Η Τουρκία προκαλεί όλο και περισσότερο την Ελλάδα στη Μεσόγειο, όπου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστειλαν μαχητικά F-16 την Τρίτη για να πραγματοποιήσουν κοινή άσκηση με τους Έλληνες.

Το Ισραήλ υποστήριξε την Ελλάδα στην αντιπαράθεσή της με την Τουρκία.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία κατηγορεί το Ισραήλ ότι υποστηρίζει τρομοκράτες, όπως χαρακτηρίζει τους Κούρδους μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και ζήτησαν επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσυρθούν από την ανατολική Συρία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ερντογάν τα τελευταία δύο χρόνια και συμφώνησε να αποχωρήσει από τη Συρία τον περασμένο Οκτώβριο.

Σήμερα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν παρουσία στην ανατολική Συρία όπου λένε ότι φυλάνε τις πετρελαιοπηγές.

Μια πρόσφατη συμφωνία με μια αμερικανική εταιρεία πετρελαίου φαίνεται να ενισχύει αυτές τις συναλλαγές, αλλά ο Τραμπ είπε ότι θα πάρει μια απόφαση σχετικά με το τι θα κάνει στη Συρία αρκετά σύντομα.

Αυτό αφήνει έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία.
Ωστόσο, οι δηλώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τις συναντήσεις της Χαμάς με τον Ερντογάν φαίνεται να αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή πολιτικής, καταλήγει η ισραηλινή εφημερίδα.

tribune.gr

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"