GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ξεκινά η άσκηση «Ευνομία» στην Αν. Μεσόγειο με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας

Με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία...




Με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία, προχωρούν σε ενίσχυση της ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας τους στην περιοχή

Όπως γράφει ο Ανδρέας Πιμπίσιης στον κυπριακό «Φιλελεύθερο», το πρώτο βήμα της τετραμερούς συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο γίνεται σήμερα Τετάρτη με αεροναυτική άσκηση με την ονομασία «Ευνομία».

Η άσκηση πραγματοποιείται στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου μεταξύ 26 και 28 Αυγούστου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας «Οι εντάσεις και οι προσπάθειες για αποσταθεροποίηση στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από τις συνεχιζόμενες και παρατεταμένες συγκρούσεις την παρούσα περίοδο έχουν κορυφωθεί, λόγω και των αυξανόμενων προστριβών σε διάφορα θέματα (όρια, μεταναστευτικές ροές, διακίνηση κ.λπ.).

»Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, οι κατ’ επανάληψη παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, το οποίο είναι δεσμευτικό ακόμη και για τις χώρες που δεν το έχουν υπογράψει».

Με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, αποφασίστηκε από τα τέσσερα κράτη, η ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας, στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από τη Τετραμερή Πρωτοβουλία.

Η Πρωτοβουλία αποτελεί απτή απόδειξη της κοινής αντίληψης και προσήλωσης στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «τα τέσσερα Ευρωπαϊκά Κράτη της Μεσογείου επιθυμούν να συνεισφέρουν με σκοπό μια ενισχυμένη, συλλογική, ναυτική παρουσία, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, στο διάλογο και στη συνεργασία.

»Προτεραιότητα δίδεται στα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση στην περιοχή».

Σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΑΜ «σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκε από τα υπουργεία Άμυνας και τα Στρατιωτικά Επιτελεία των τεσσάρων χωρών η αρχική δραστηριότητα σε τετραμερές επίπεδο».

Η εναρκτήρια δραστηριότητα, στην οποία θα συμμετέχουν αεροπορικά και ναυτικά μέσα από τις τέσσερις χώρες, σηματοδοτεί και την έναρξη της Πρωτοβουλίας.

Ενέργειες στο πλαίσιο της αρχικής δραστηριότητας με την ονομασία «ΕΥΝΟΜΙΑ» θα υλοποιηθούν στο θαλάσσιο χώρο Νοτίως της Κύπρου, από 26 μέχρι 28 Αυγούστου 2020 και θα συμπεριλάβουν μεγάλο φάσμα αντικείμενων ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων αλλά και αντικείμενα Έρευνας και Διάσωσης.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων «η πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει την συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων Ευρωπαϊκών Χωρών, για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου, την διατήρηση της σταθερότητας και του σεβασμού στους Κανόνες Δικαίου, ενώ αποτελεί εγγύηση για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Συγκεκριμένα οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση από τις 4 χώρες είναι:

Ελλάδα

1 φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ και Οργανικο ελικόπτερο.

1 Ομαδα Ανορθοδοξου Πολεμου Διοικησης Υποβρυχιων Καταστεοφεων.

2 F16 από αεροδρόμιο Πάφου

1 αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ (ιπτάμενο ραντάρ)

1 C 130 για μεταφορά υλικου και προσωπικού

Γαλλία

1 φρεγάτα (LA FAYETTE ) με οργανικό ελικόπτερο

2 μαχητικά RAFALE από Α/Δ Πάφου

Ιταλία

1 Αντιτορπιλικο OURANO LA PENNE

Κύπρος

1 Πλοιο Ανοιχτης θαλάσσης (ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ)

1 Ελικόπτερο Sar AW 139

1 ομάδα ΜΥΚ

Σε ανακοίνωσή τους οι τέσσερις χώρες σημειώνουν τα εξής:

«Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD).

»Οι εντάσεις και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί, λόγω των παρατεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή, καθώς επίσης και λόγω των αυξημένων προστριβών για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο χώρο (όρια, μετανάστευση, ροές κ.λπ.).

»Η εντάσεις αυτές επιδεινώνονται από την ανακάλυψη υπεράκτιων φυσικών πόρων στην περιοχή.

»Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και του εθιμικού διεθνούς δικαίου, η οποία είναι δεσμευτική και για τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει.

»Για να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, αποφασίστηκε από τα τέσσερα ευρωπαϊκά Κράτη να ενισχύσουν τη ναυτική και αεροπορική τους παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Τετραμερούς Συνεργασίας τους.

»Η εν λόγω Πρωτοβουλία αποσκοπεί στην κοινή επίγνωση κατάστασης, και καταδεικνύει τη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης.

»Η Τετραμερής Πρωτοβουλία θα συμβάλλει στην επίτευξη μιας ενισχυμένης συλλογικής ναυτικής και αεροπορικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, το διάλογο και στη συνεργασία.

»Η διπλωματική οδός πρέπει να παραμείνει ο προνομιακός τρόπος διευθέτησης των ζητημάτων, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας κατά νου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.

»Ως πρώτη δραστηριότητα της εν λόγω Πρωτοβουλίας, που σηματοδοτεί και την έναρξή της, με την ονομασία EUNOMIA, θα είναι η συγκέντρωση εναέριων και ναυτικών μέσων, αλλά και προσωπικού από τις τέσσερις χώρες, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, από τις 26 μέχρι τις 28 Αυγούστου 2020 και η συνεργασία στην διεξαγωγή των σχεδιαζόμενων ενεργειών.

»Σε αυτές θα περιλαμβάνεται μεγάλο φάσμα Επιχειρήσεων Επιφανείας και Αεροπορικών Επιχειρήσεων, καθώς επίσης και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

»Η Πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου, για διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"