GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Κρίσιμες εκλογές στα Σκόπια την Τετάρτη

Συνολικά 15 κόμματα και συνασπισμοί διεκδικούν τις ψήφους των πολιτών στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν την Τετάρτη στα Σκό...



Συνολικά 15 κόμματα και συνασπισμοί διεκδικούν τις ψήφους των πολιτών στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν την Τετάρτη στα Σκόπια, και από τις οποίες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό εάν η χώρα θα συνεχίσει την πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ή αν θα επιστρέψει σε εποχές αβεβαιότητας, όπως ήταν εκείνες του 2017 που για μήνες ήταν αδύνατο να συγκροτηθεί το κοινοβούλιο σε Σώμα.

Η Βουλή αριθμεί 120 έδρες. Στη δημοσκοπήσεις το SDSM του Ζόραν Ζάεφ και το VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι λαμβάνουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό.

Πάντως, όποιος και αν επικρατήσει δεν πρόκειται να έχει αυτοδυναμία και συνεπώς θα χρειαστεί να συμμαχήσει με ένα ή περισσότερα αλβανικά κόμματα. Άλλωστε «παραδοσιακά» σε όλες τις κυβερνήσεις συμμετέχει κάποιο αλβανικό κόμμα και για τη διατήρηση και των εύθραυστων ισορροπιών, μιας και στη χώρα το 25% του πληθυσμού είναι αλβανικής καταγωγής.

Φαβορί για να μπει και σε αυτή την κυβέρνηση θεωρείται το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο είναι σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού τα τελευταία 18 χρόνια, με εξαίρεση την περίοδο 2006-2008.
Ωστόσο, η διαφορά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις με το δεύτερο αλβανικό κόμμα, το «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα, είναι μικρή.

Οι βουλευτικές εκλογές ήταν προγραμματισμένο να γίνουν στις 12 Απριλίου, ωστόσο αναβλήθηκαν εξαιτίας του κορονοϊού.
Ο Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός στις αρχές Ιανουαρίου, μετά την άρνηση της ΕΕ να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, γεγονός που είχε προκαλέσει πολιτική αναταραχή.

Στα τέλη Μαρτίου, όμως, τα Σκόπια έγιναν το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα πήραν το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.

Μειωμένο το ενδιαφέρον

Πάντως, η πανδημία επισκιάζει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις εκλογές, με τους δημοσκόπους να εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα είναι η μικρότερη των τελευταίων ετών.

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν θέματα της οικονομίας, η εκτεταμένη διαφθορά στη χώρα και η διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, ενώ οι αναφορές των κομμάτων στη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν περιορισμένες.

Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 1,8 εκατ. πολίτες.
Εξαιτίας της πανδημίας η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Τη Δευτέρα ψήφισαν όσοι είναι σε καραντίνα επειδή έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό.
Την Τρίτη θα ψηφίσουν ασθενείς με χρόνια νοσήματα, φυλακισμένοι και όσοι διαμένουν σε οίκους ευγηρίας. 
Την ημέρα των εκλογών, την Τετάρτη, στις κάλπες θα προσέλθουν όλοι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τα ξημερώματα της Πέμπτης.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"