GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Κλάους Ρέγκλιγκ: Το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει βιώσιμο και μετά τα μέτρα της πανδημίας

Το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει βιώσιμο ακόμα και μετά τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, εξήγησε ανα...



Το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει βιώσιμο ακόμα και μετά τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, εξήγησε αναλυτικά ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ, μιλώντας στα ειδεισεογραφικα πρακτορεία Ansa, DPA, EFE, ANP, AFP.

Συγκεκριμένα ο Επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι "η Ελλάδα είναι μια χώρα την οποία παρακολουθούμε ιδιαίτερα στενά γιατί είμαστε μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής.
Η Ελλάδα έλαβε περισσότερα χρήματα από τον ESM από οποιαδήποτε άλλη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ.
Γι `αυτό συμμετέχουμε πολύ στενά".

Οπως επεσήμανε, "το τελευταίο επαγγελματικό μου ταξίδι πριν περιοριστώ στο σπίτι ή στο γραφείο μου στο Λουξεμβούργο, το τελευταίο μου ταξίδι ήταν στην Ελλάδα για συναντήσεις με την κυβέρνηση, με τον Υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον Πρωθυπουργό.
Ήταν μόνο η αρχή της κρίσης και είχαμε κάποιες προκαταρκτικές συνομιλίες για το τι να κάνουμε.
Πρέπει να πω ότι η Ελλάδα είναι πλέον αναγνωρισμένη μεταξύ των χωρών που αντιμετώπισαν καλά την πανδημία.
Υπάρχει ένας σχετικά μικρός αριθμός μολυσμένων ατόμων και ένας πολύ περιορισμένος αριθμός ατόμων που πέθαναν.
Έτσι, υπήρξε μεγάλη επιτυχία, υπό αυτή την έννοια, και μπορούμε να συγχαρούμε την Ελλάδα μόνο για αυτήν την επιτυχία".

Σε σχέση με το δημόσιο χρέος ο Επικεφαλής του ESM τόνισε ότι "όταν λέτε ότι το χρέος εκρήγνυται, νομίζω ότι δεν είναι αλήθεια.
Αυξάνεται, φυσικά, επειδή η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως όλοι οι άλλοι. 
Το πρόβλημα, αφενός, είναι ότι το επιπλέον χρέος έρχεται στην κορυφή του υψηλότερου λόγου χρέους στην Ευρώπη.
Αυτό είναι αλήθεια.
Αλλά όταν συγκρίνετε τους δείκτες χρέους, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, περισσότερο από το ήμισυ του χρέους τους είναι προς τον ΕSM, οπότε έχει πολύ, πολύ χαμηλά επιτόκια". 
Έτσι, συνέχισε, "υπό αυτή την έννοια, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για την Ελλάδα είναι χαμηλότερο από την άποψη του ΑΕΠ από ό, τι σε πολλές άλλες χώρες.
Γι `αυτό το χρέος τους είναι διαχειρίσιμο αν και προέρχονται από υψηλό επίπεδο.
Θα προσθέσουν [χρέος] όπως όλες οι άλλες χώρες, αλλά δεν είναι υπό αυτή την έννοια διαφορετικά από τα άλλα κράτη μέλη μας."

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ερωτηθείς σχετικά με τα δάνεια του ESM για τις δαπάνες υγείας, ο Κλάους Ρέγκλιγκ επεσήμανε ότι "καμία χώρα δεν έχει πλησιάσει εμένα ή τον ESM, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη γιατί μέχρι την Παρασκευή δεν υπήρχε τελική συμφωνία, οπότε θα ήταν πραγματικά πρόωρο.
Και ακόμη και αυτήν την εβδομάδα, δεν περιμένω αιτήματα, γιατί περιμένουμε την Παρασκευή να το καταστήσουμε νόμιμο (στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου) και μετά βλέπουμε. 
Εξαρτάται από τις χώρες.
Είναι μια προσφορά και στα 19 κράτη μέλη.
Η ανάλυση, η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και τον ΕΜΣ αναφέρει σαφώς ότι και οι 19 χώρες θα πληρούν τις προϋποθέσεις εάν υποβάλουν ένα αίτημα.
Έτσι, μπορούν να έχουν τη διαβεβαίωση ότι εάν κάνουν ένα αίτημα, μπορούν επίσης να αντλήσουν τα χρήματα. Και θα δούμε ποιος το θεωρεί χρήσιμο. Έδωσα τους λόγους.
Τα χρήματα θα ήταν διαθέσιμα γρήγορα με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο και θα ήταν ασφαλής χρηματοδότηση, επειδή όλα τα κράτη μέλη μας θα έχουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Δεν είναι δικό τους λάθος.
Δεν έχουν άλλη επιλογή.
Πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα ως απάντηση στην κρίση και να έχουν ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της χρηματοδότησης με ασφάλεια.
Τα χρήματα που προέρχονται από χώρες εκτός της χώρας και όχι από τη δική τους εθνική υπηρεσία χρέους, μπορεί να είναι ελκυστικά για ορισμένους, ιδιαίτερα με μηδενικό επιτόκιο.
Έτσι θα δούμε τι θα συμβεί."

Σε σχέση με την ενδεχόμενη επιτήρηση εξήγησε ότι "η Κομισιόν κατέστησε σαφές σε επιστολή που υπέγραψε ο Επίτροπος Gentiloni ότι δεν θα υπάρξει ειδική παρακολούθηση.
Η Κομισιόν θα κάνει ό, τι κάνει πάντα με όλα τα κράτη μέλη.
Ονομάζεται εποπτεία και αυτή είναι η εντολή της από τη Συνθήκη της ΕΕ.
Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή κρίση.
Θα εξετάσει την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος.
Όμως, το γεγονός ότι μια χώρα μπορεί να αντλήσει βοήθεια από την πανδημική κρίση δεν θα οδηγήσει σε επιπρόσθετη παρακολούθηση ή πρόσθετες αποστολές στις χώρες"

Αναφορικά με το μελλοντικό ταμείο ανάκαμψης σημείωσε πως "δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες που θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Είμαι βέβαιος ότι θα είναι μεγάλο,  περίπου στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.
Θα δούμε.
Πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο.
Φέτος θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία, αλλά ελπίζουμε ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει το 2021 και θα διαρκέσει 2-3 χρόνια.
Πολλά κράτη μέλη θα δυσκολευτούν να βρουν πρόσθετους δημοσιονομικούς πόρους, οπότε πρέπει να βασίζονται στην ευρωπαϊκή βοήθεια.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι θα περιλαμβάνει και επιχορηγήσεις (κονδύλια) , και αυτό είναι δικαιολογημένο."

Εξήγησε τέλος ότι "τα χρήματα θα παρέχονται από τα θεσμικά όργανα και η ίδια η χώρα δεν θα χρειαστεί να συγκεντρώσει τα χρήματα.
Επειδή αυτή είναι η εναλλακτική: χωρίς δάνειο από τον ESΜ χωρίς δάνειο από την Κομισιόν, ολόκληρο το έλλειμμα πρέπει να καλυφθεί με δανεισμό της ίδιας της χώρας.
Αυτό είναι πιθανώς πιο ακριβό.
Επομένως, δεν πρέπει να υποτιμούμε τη σημασία των δανείων σε αυτό το πλαίσιο.
Αλλά ελπίζω επίσης ότι ορισμένα από αυτά θα έχουν τη μορφή επιχορηγήσεων".

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"