GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Επιστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ: «Η εξόντωση του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν πράξη αυτοάμυνας»

Ως πράξη «αυτοάμυνας», χαρακτήρισε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη με επιστολή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας την εξ...



Ως πράξη «αυτοάμυνας», χαρακτήρισε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη με επιστολή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη με αεροπορικό πλήγμα.

​Ενώ, διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή της θα αναλάβει όποια περαιτέρω δράση κρίνει «απαραίτητη» για να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό και τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Στην επιστολή της, η αμερικανίδα πρεσβεύτρια Κέλι Κραφτ τόνισε παράλληλα πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι «έτοιμη να αρχίσει χωρίς προϋποθέσεις σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν» με στόχο «να αποτραπεί το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει περαιτέρω η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια» και «η κλιμάκωση από πλευράς του ιρανικού καθεστώτος».

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη την Παρασκευή με βομβαρδισμό από αέρος ήταν δικαιολογημένη και νόμιμη δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, επιχειρηματολόγησε η Κραφτ στην επιστολή της, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Στο κείμενο προστίθεται ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να προχωρήσουν σε επιπρόσθετες ενέργειες στην περιοχή όπως απαιτείται για να συνεχίσουν να προστατεύουν το προσωπικό και τα συμφέροντά τους».

Βάσει του Άρθρου 51, τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ είναι υποχρεωμένα να «ενημερώνουν αμέσως» το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας για οποιοδήποτε μέτρο λαμβάνουν ασκώντας το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα.
Οι ΗΠΑ είχαν επικαλεστεί ξανά το Άρθρο 51 για να δικαιολογήσουν την έναρξη επιχειρήσεων στη Συρία το 2014 εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).


.