GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο «Γηρυόνης» σφυροκοπά τη χώρα: Καταστροφές σε Κινέτα & Κατερίνη – Κλειστή η ΕΟ Αθηνών – Κορίνθου -Που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Σαρωτικό πέρασμα σχεδόν από όλη την ελληνική επικράτεια πραγματοποίησε η κακοκαιρία Γηρυόνης, αφήνοντας πίσω της πλημμυρισμέ...



Σαρωτικό πέρασμα σχεδόν από όλη την ελληνική επικράτεια πραγματοποίησε η κακοκαιρία Γηρυόνης, αφήνοντας πίσω της πλημμυρισμένους δρόμους, υπερχειλισμένα ρέματα, σπίτια μέσα στο νερό και το σύνολο των δυνάμεων της πυροσβεστικής να επιχειρούν για τη διάσωση πολιτών που είχαν εγκλωβιστεί ή για απάντληση υδάτων.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα προκλήθηκαν στην περιοχή της Κινέτας, όπου υπερχείλισε το ρέμα Πίκκα, με συνέπεια να κλείσει η Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου και να πλημμυρίσουν πολλά σπίτια μέσα στην πόλη, και στην παραλία της Κατερίνης, όπου φούσκωσε η θάλασσα, με συνέπεια να ανέβει στην επιφάνεια και να μπει στον αστικό ιστό.
Οι αρχές εκκένωσαν τα σπίτια στην πρώτη γραμμή της παραλίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ολυμπιας Οδού η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου είναι κλειστή στο ρεύμα προς Κόρινθο από το 54ο χιλιόμετρο μέχρι το 62ο χιλιόμετρο και στο ρεύμα προς Αθήνα στο ύψος του 62ου χιλιόμετρου με αποτέλεσμα η τροχαία να σταματά τα οχήματα στα διόδια της Ελευσίνας και του Ισθμού.
Η εκτιμησή του μάλιστα, είναι ότι η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Κόρινθο θα πάρει πάρα πολύ χρόνο για να αποκατασταθεί και γι’ αυτό κάλεσε όσους έχουν προγραμματίσει ταξίδι προς την Πελοπόννησο να το αναβάλουν.
Για το ρεύμα προς Αθήνα η εκτιμησή του ήταν ότι «κάτι θα γίνει τις επόμενες ώρες».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανακοίνωσε ότι από την περιοχή της Κινέτας υπήρξαν 40 κλήσεις στην υπηρεσία με τις 27 να αφορούν απομακρύνσεις κατοίκων και τις 13 αντλήσεις υδάτων.




Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, θα έχουμε βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές έως πολύ ισχυρές και κυρίως στα νότια ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Παροδικά ισχυρές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, σε υψόμετρα άνω των 1600 με 1700 μέτρων. Μετά το μεσημέρι πάντως σε αρκετές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και νότιας χώρας τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 12 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 8 έως 15, στην Ήπειρο από 10 έως 16 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 8 έως 18, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 12 έως 17 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 21 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 17, και στα νησιά του Αιγαίου από 14 έως 19 βαθμούς ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 7 έως 8 μποφόρ και τοπικά 9 μποφόρ.
Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί με εντάσεις 8 έως 9 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι και από τα δυτικά πελάγη θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς μέτριους.
Στο Βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Ιόνιο νοτιοδυτικοί με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττική περιμένουμε τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με πιθανότητα πρόσκαιρης χαλαζόπτωσης, φαινόμενα που μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν. Αργά το βράδυ ωστόσο ενδέχεται να εκδηλωθούν και πάλι τοπικές βροχές ή καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 7 έως 8 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 15 έως 20 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ισχυρές βροχές κατά περιόδους και κυρίως πάνω από τη θάλασσα καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς.

Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει πού θα κτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες:


Σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση από το απόγευμα την Τρίτη

Την Τρίτη αναμένουμε στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια, και σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Τα φαινόμενα, που θα είναι κατά τόπους έντονα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι το μεσημέρι, στα Δωδεκάνησα μέχρι και τις απογευματινές ώρες, στην Κρήτη και πιθανώς στις Κυκλάδες από αργά το πρωί μέχρι το απόγευμα και πιθανώς στη Μακεδονία τις πρώτες πρωινές ώρες, από το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα νότια.

Πρόσκαιρες βροχές στα νησιά του Αιγαίου την Τετάρτη

Την Τετάρτη αναμένουμε στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές, πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το δυτικό και βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Έκλεισε η ε.ο. Αθηνών-Κορίνθου – Πλημμύρες και εγκλωβισμένοι στην Κινέτα

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα και από την Κορινθία, καθώς υπερχείλισε το ρέμα της Πίκκας, με αποτέλεσμα το νερό να φτάσει στο ύψος της Εθνική οδό, με κίνδυνο για τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, διεκόπη η κυκλοφορία στο 61ο χιλιόμετρο της Εθνικής, από την Κινέτα έως τους Αγίους Θεοδώρους, καθώς το ρέμα κατέβαζε φερτά υλικά προς την περιοχή της Κινέτας.

Τα νερά από το ρέμα έφτασαν μέχρι τον κεντρικό δρόμο, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να δώσουν εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας και στην παλιά Εθνική οδό, κόβοντας στην ουσία, προσωρινά, κάθε δίοδο προς την Αθήνα.

Η εντολή που δόθηκε ήταν να κλείσει η Ολυμπία οδός από τα διόδια του Καλαμακίου έως τους Αγίους Θεοδώρους και η παλιά Εθνική από τα διόδια της Ελευσίνας προς Κόρινθο, έως και τα διόδια του Καλαμακίου.

Στο σημείο και στην κατοικημένη περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις και έχει δοθεί εντολή στους κατοίκους μεμονωμένων σπιτιών, να είναι έτοιμοι, ώστε αν κριθεί απαραίτητο να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

Γύρω στις 5 τα ξημερώματα, η ένταση της βροχής μειώθηκε, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής να ξεκινήσουν τον έλεγχο σε σπίτια και σε άλλα κτήρια για εγκλωβισμένους από το νερό πολίτες.
Τα περιστατικά, σύμφωνα με καλά πληροφορημέενες πηγές, των εγκλωβισμένων πολιτών ήταν αρκετά, καθώς ο όγκος του νερού που πέρασε μέσα από τον αστικό ιστό, ήταν τεράστιος.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων μετέβη εσπευσμένα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιά, με τη συμμετοχή και επιτελικών στελεχών της Πυροσβεστικής.

Φούσκωσε η θάλασσα στην Κατερίνη – Εκκενώθηκαν τα σπίτια στην παραλία

Μεγάλα προβλήματα στην παραλία της Κατερίνης έχει προκαλέσει το πέρασμα της κακοκαιρίας Γηρυόνης, καθώς φούσκωσε η θάλασσα και μεγάλες ποσότητες νερού εισχώρησαν στο αστικό ιστό.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έδωσαν εντολή για εκκένωση των κατοικιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παραλίας, και έθεσαν σε κατάσταση ετοιμότητας τους κατοίκους των κατοικημένων περιοχών που βρίσκονται πιο πίσω, ώστε να μετακινηθούν το συντομότερο δυνατό, αν κριθεί απαραίτητο.

Στο σημείο βρίσκονται μονάδες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, ώστε να βοηθήσουν στον συντονισμό της επιχείρησης.

Έκλεισε προσωρινά η σιδηροδρομική γραμμή Σερρών-Δράμας

Την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στη δισηροδρομική γραμμή Σερρών-Δράμας προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας Γηρυόνης, καθώς φερτά υλικά που μεταφέρθηκαν στις ράγες από μεγάλες ποσότητες νερού, προκάλεσαν μετατόπιση των γραμμών του δικτύου, στη γέφυρα του Νεοχωρίου.
Η κυκλοφορία της γραμμής διακόπηκε, καθώς το τρένο δεν μπορούσε να περάσει.
Αμέσως στο σημείο έσπευσαν συνεργεία για τον καθαρισμό και την επιδίορθωση των γραμμών, ενώ οι επιβάτες του τρένου μεταφέρθηκαν σε λεωφορεία του ΟΣΕ, ώστε να μεταβούν στους προορισμούς τους.

Δυνατή βροχή και πολλές αστραπές στην Αττική

Στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας οι βροχές που ξεκίνησαν περίπου από τις 22:30 το βράδυ και εκδηλώνονται κατά τόπους, στη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν, δίνοντας έως και τις πρωινές ώρες ισχυρές καταιγίδες με σημαντικά ύψη βροχής.
Όμως, από το μεσημέρι της Δευτέρας ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί.

Η Πολιτική Προστασία, πάντως, με ανακοίνωση που εξέδωσε, ζητά από τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου να αποφύγουν τις μετακινήσεις το πρωί έως τις 10, μέχρι να υποχωρήσουν τα έντονα φαινόμενα.

Λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας υδάτων, διεκόπη προσωρινά η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πειραιώς, στο ύψος της Χαμοστέρνας έως την Ηρακλειδών.

Τα ισχυρά φαινόμενα αναμένεται να είναι πιο έντονα και… επίμονα στα παράκτια και στα ορεινά τμήματα των νομών Λάρισας, Ημαθίας και Πιερίας.

Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων οκτώ έως εννέα μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο έως τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας, οπότε θα εξασθενήσουν σημαντικά.

Δυνατή βροχή στα Τρίκαλα

Στις περιοχές που πλήττονται από το νέο κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται και ο Νομός Τρικάλων.

Ήδη από το απόγευμα της Κυριακής εκδηλώνονται καταιγίδες σε όλο το Νομό, οι οποίες κατά τόπους είναι έντονες.

Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr η κατάσταση ήταν δύσκολη στην ε.ο. Τρικάλων-Καλαμπάκας λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης και οι οδηγοί αναγκάστηκαν να κινηθούν με πολύ μεγάλη προσοχή λόγω της περιορισμένης ορατότητας.


Έκλεισε προσωρινά η σιδηροδρομική γραμμή Σερρών-Δράμας

Την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στη δισηροδρομική γραμμή Σερρών-Δράμας προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας Γηρυόνης, καθώς φερτά υλικά που μεταφέρθηκαν στις ράγες από μεγάλες ποσότητες νερού, προκάλεσαν μετατόπιση των γραμμών του δικτύου, στη γέφυρα του Νεοχωρίου.

Η κυκλοφορία της γραμμής διακόπηκε, καθώς το τρένο δεν μπορούσε να περάσει.
Αμέσως στο σημείο έσπευσαν συνεργεία για τον καθαρισμό και την επιδίορθωση των γραμμών, ενώ οι επιβάτες του τρένου μεταφέρθηκαν σε λεωφορεία του ΟΣΕ, ώστε να μεταβούν στους προορισμούς τους.