GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Συνέντευξη - Μάικ Πομπέο: «η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της»

Θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο Στην Κυπριακή ΑΟΖ όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνω...Θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο

Στην Κυπριακή ΑΟΖ όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι «η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της», διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Η Αμερική έχει ένα μεγάλο συμφέρον για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής (…) 
Υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι κανόνες διεθνούς δικαίου και ζητάμε από κάθε έθνος να τους τηρεί» υπογραμμίζει.

«Αυτό που ζητάμε είναι να έχετε όλοι τα μάτια σας ανοιχτά για την Κίνα», προειδοποιεί μάλιστα για την έντονη επενδυτική δραστηριότητα του Πεκίνου στην Ελλάδα, στην σκιά του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.
Για το λόγο ύπαρξης του ΝΑΤΟ σήμερα αποσαφηνίζει ότι «υπάρχουν προκλήσεις στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις θάλασσες όπου κράτη όπως η Ελλάδα κινούνται στην ναυτιλία και στις μεταφορές».

Ο κ. Πομπέο χαιρετίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «έχει γυρίσει σελίδα, έχει μια πραγματική ευκαιρία για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη» και ότι προσελκύει διεθνείς επενδύσεις.
Χρησιμοποιεί μάλιστα ως παράδειγμα προς μίμηση τα έως στιγμής πεπραγμένα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για άλλα ευρωπαϊκά κράτη. 

«Η Τουρκία να τηρεί τους κανόνες δικαίου»

Για την Τουρκία παρατηρεί «ότι από την Τουρκία έρχονται πρόσφυγες, από την Συρία και την περιοχή. 
Οπότε μία πετυχημένη Τουρκία, μια χώρα που προοδεύει οικονομικά είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλους εμάς.
Οπότε, δουλεύουμε επιμελώς για να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Αναφορικά με τις κινήσεις της Τουρκίας γύρω από την ΑΟΖ της Κύπρου δηλώνει ότι «αυτή την ώρα χρησιμοποιούμε διπλωματικά μέσα.
Μιλάμε μαζί τους, το κάνουμε σε όλα τα μέρη του κόσμου». 

«Αυτό που απλά λέμε είναι ότι υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι κανόνες διεθνούς δικαίου Και ζητάμε από κάθε έθνος να τους τηρεί.
Το ζητάμε από όλους το ζητάμε από αυτούς που νιώθουμε φίλους μας το ζητάμε και από αυτούς που δεν θεωρούμε ότι είναι κοντά σε μας.
Όλοι έχουν την απαίτηση από κάθε κράτος που θέλει να προστατεύσει την δική της κυριαρχία ότι θα προσφέρει και σε άλλο κράτος την ευκαιρία να προασπίσει την δική του κυριαρχία», επισημαίνει ο Μάικ Πομπέο.

«Η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται…»

Ερωτηθείς για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τις έρευνες γύρω από την Κύπρο και το γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί αυτές τις περιοχές και τα οικόπεδα, διαμηνύει ότι «θα πρόκειται για μία από τις περιπτώσεις όπου όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά νομίζω κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της.
Κάθε φορά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι θα κάνουμε κάτι διαφορετικό εδώ».

«Έχουμε επιστρέψει – είμαστε εδώ»

Ειδικότερα, ο Μάικ Πομπέο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ναι, έχουμε επιστρέψει (στην περιοχή)».
«Κι όταν λέω έχουμε επιστρέψει, εννοώ ότι είμαστε εδώ, γιατί εξυπηρετεί το συμφέρον της Αμερικής να είμαστε εδώ.
Είμαστε πάντα ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος». 

«Τα έθνη πάντα δρουν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.
Η Ελλάδα κάνει το ίδιο για τους ανθρώπους της.
Κι έχουμε πολλούς στρατηγικούς στόχους κι όπως αποδείχτηκε από το ταξίδι μου στην Ελλάδα, έχουμε μια νέα αμυντική συνεργασία που θα έχει ιδιαίτερη σημασία.
Δεν θα έχει σημασία μόνο για αύριο ή την επόμενη εβδομάδα, αλλά και για τα χρόνια και τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν.
Η συμφωνία δεν αφορά μόνο τις βάσεις.
Δεν αφορά μόνο τις στρατηγικές διευκολύνσεις, είναι κάτι πολύ βαθύτερο από αυτό.
Κοιτάξτε, θέλουμε μια επιτυχημένη, ακμάζουσα Ελλάδα.
Είναι καλό για τους Αμερικανούς επενδυτές, είναι καλό για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Η Delloitte, η Tesla, η General Electric μόλις έκλεισαν μεγάλες συμφωνίες εδώ στην Ελλάδα, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις αμερικανικές δουλειές και βεβαίως ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους στην Ελλάδα επίσης», σημειώνει. 

Και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, προσθέτει ο αμερικανός υπουργός, νοιαζόμαστε να δούμε ότι τα Βαλκάνια είναι σταθεροποιημένα, πρόκειται για μια περιοχή που όπως ξέρετε, είναι γεμάτη από προκλήσεις και θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να ηγείται.
Θέλουμε αυτό το νέο ξεκίνημα με τον νέο Πρωθυπουργό και την ομάδα του για να οδηγήσει την περιοχή σε πρόοδο και να δημιουργήσει σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.

«Η Ελλάδα θα είναι πιο ασφαλής» 

Σε ό,τι αφορά την ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας για τις βάσεις, υπογραμμίζει ότι με αυτές «κατ' αρχάς η Ελλάδα θα είναι πιο ασφαλής.
Κι αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που οι δυο χώρες προχώρησαν σε αυτή την συμφωνία»

«Είναι αμοιβαία επωφελής από άποψη ασφαλείας.
Και οι δυο επωφελούνται από την στενή σχέση που δημιουργούν οι στρατιωτικοί μας, ο κοινός κώδικας επικοινωνίας στους όρους λειτουργίας μεταξύ των δυο στρατών θα μας εξυπηρετήσει όλους, εάν ποτέ θα πρέπει να υπερασπιστούμε ή να αποτρέψουμε τη δράση ενός αποφασισμένου αντιπάλου.
Και δεύτερον, πιστεύω ότι θα υπάρξει σημαντικό εμπορικό όφελος από αυτή την συμφωνία. 
Οποτεδήποτε υπάρχουν αλληλεπιδράσεις όπως αυτές, γύρω από περίπλοκες τεχνολογίες, η χώρα υποδοχής συχνά επωφελείται από αντισταθμιστικά οφέλη, πράγματα που προκύπτουν από αυτή τη σχέση.
Και βέβαια οπουδήποτε φιλοξενείτε Αμερικανούς, και το κάνετε σε πολλά μέρη, είστε εξαιρετικά ευγενικοί απέναντι στους στρατιώτες, τους ναύτες, τους αεροπόρους και τους πεζοναύτες μας, υπάρχουν αρκετά κέρδη και για αυτές τις περιοχές επίσης», εξηγεί ο Μάικ Πομπέο.

«Προκλήσεις στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας» 

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό η αμερικανική παρουσία στην περιοχή είναι απαραίτητη.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έχει βαθιά κατανόηση των δυνητικών κινδύνων.
Μην έχετε αμφιβολία, η Σοβιετική Ένωση έχει διαλυθεί, αλλά η  κακόβουλη  Ρωσική επιρροή παραμένει στην Μέση Ανατολή, όχι ιδιαίτερα μακριά από εδώ. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν εξακολουθεί να χρηματοδοτεί την διεθνή τρομοκρατία.
Υπάρχουν προκλήσεις στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις θάλασσες όπου κράτη όπως η Ελλάδα κινούνται στην ναυτιλία και στις μεταφορές.
Αυτά είναι ζητήματα τα οποία αφορούν κράτη όπως η Ελλάδα ή όπως οι ΗΠΑ που έχουν πρόσβαση στα διεθνή ύδατα, οπότε το να διατηρείς ένα ικανό στρατό, το να έχεις αποτρεπτικές δυνάμεις που να υπενθυμίζουν σε όλους που θέλουν να εμπλακούν σε συμπεριφορές που δεν είναι συμβατές με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, είναι νομίζω απολύτως επιτακτικό» σημειώνει. 

«Η Αμερική έχει συμφέρον να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής»

Για την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο κ. Πομπέο εκφράζει την ανησυχία του.
«Κανείς δεν θέλει αυτό να συμβεί και δεν θα ήθελα να συμβεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.
Δεν θα ήθελα να συμβεί ανάμεσα στην Βόρεια και στη Νότια Κορέα.
Δεν θα ήθελα να συμβεί σε κανένα μέρος.
Οι διπλωμάτες μας κάθε μέρα προσπαθούν να δημιουργήσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο οι χώρες θα μπορούν να συζητούν, να μπουν σε μια διαδικασία διαλόγου και να λύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο και είμαστε αισιόδοξοι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και εδώ» παρατηρεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σχολιάζει πως «η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας των δύο κρατών σίγουρα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια (…) θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργούμε σταθερές καταστάσεις που μειώνουν τους κινδύνους για την Αμερική.
Για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα, που αγαπούν αυτό το υπέροχο μέρος κι έρχονται εδώ για τις διακοπές τους. 
Οπότε η Αμερική έχει ένα μεγάλο συμφέρον για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής».

«Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» 

Ο κ. Πομπέο υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, έχει μια πραγματική ευκαιρία για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη».
«Βλέπετε πραγματικές ξένες επενδύσεις να έρχονται, όχι μόνο ΗΠΑ αλλά κι από άλλα μέρη του κόσμου…
Πολλά μέρη στην Ευρώπη έχουν στείλει ένα σήμα ότι πιθανώς δεν ενδιαφέρονται για αυτό.
Ελπίζω αυτό να αλλάξει, ελπίζω να κάνουν αυτά που έχει κάνει εδώ ο νέος πρωθυπουργός», δηλώνει με νόημα.

«Να έχετε όλοι τα μάτια σας ανοιχτά για την Κίνα»

Αναφορικά με την έντονη επενδυτική κινεζική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σχολιάζει μεν ότι «σε σχέση με τις αποφάσεις πρέπει να πάρει Ελλάδα, η χώρα σας θα πάρει τις κυρίαρχες αποφάσεις της.
Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, ποτέ δεν θα μπαίναμε μπροστά σε κάτι τέτοιο».
Προσθέτει όμως εμφατικά:

«Αυτό που ζητάμε είναι να έχετε όλοι τα μάτια σας ανοιχτά.
Όταν η Κίνα εμφανίζεται με ένα επιχειρηματικό σχέδιο, εάν πρόκειται για ένα καλό σχέδιο τότε θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει. 
Όταν η Κίνα εμφανίζεται και το σχέδιο φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε πρέπει να προσέξει. 
Και δυστυχώς το έχουμε δει αυτό σε αρκετά μέρη στον κόσμο».

Δείτε σχετικό απόσπασμα:

.
sigmalive.com