GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο κύβος ερρίφθη: Ξεκίνησε η ναυπήγηση της φρεγάτας «Belh@rra» – Naval Group σε Τσούνη: «Είμαστε στη διάθεση του Ελληνικού ΠΝ»

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι εργασίες ναυπήγησης της πρώτης από τις πέντε νέες ψηφιακές φρεγάτες FDI στις εγκαταστάσεις ...



Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι εργασίες ναυπήγησης της πρώτης από τις πέντε νέες ψηφιακές φρεγάτες FDI στις εγκαταστάσεις της Naval Group στη Λοριάν, για λογαριασμό του Γαλλικού Ναυτικού.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly, ο επικεφαλής της DGA Joel Barrel, ο διοικητής του Γαλλικού Ναυτικού Ναύαρχος Christophe Prazuck, ο Έλληνας ομόλογός του Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, αρκετές ξένες αντιπροσωπείες και ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group Hervé Guillou.

Η τελετή «πρώτης κοπής» χάλυβα, η συμβολική εκδήλωση για την έναρξη της ναυπήγησης της νέας γαλλικής φρεγάτας που στην Ελλάδα έγινε γνωστή ως Belh@rra όμως οι Γάλλοι ονομάζουν FDI

«Κινητοποιούμαστε με ιδιαίτερη προσοχή, με την υποστήριξη της υπουργού Άμυνας, για να ανταποκριθούμε το συντομότερο στις επιχειρησιακές σας ανάγκες ναύαρχε Τσούνη.
Όλες οι ομάδες της Naval Group και της DGA- την οποία ευχαριστώ για την υποστήριξη- είναι εδώ για να κάνουν την φρεγάτα FDI το πλοίο που χρειάζεται το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό» είπε ο Ερβέ Γκιγιού, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ελεγχόμενης από το γαλλικό δημόσιο Naval Group που έχει αναλάβει το χτίσιμο των νέων φρεγατών.

Μιλώντας στα ελληνικά, ο επικεφαλής της κρατικής γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας Naval Group απευθύνθηκε ειδικά στον αρχηγό ΓΕΝ λέγοντά του: «Ναύαρχε Τσούνη ευχαριστώ που ήρθατε στη Λοριάν σήμερα. Είναι τιμή και μεγάλη χαρά για εμάς.
Είμαστε στη διάθεση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού».

Επισήμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει την προμήθεια των δύο φρεγατών που προϋπολογίζεται ότι θα κοστίσουν τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.
Η γαλλική πλευρά όμως θεωρεί ότι η επιστολή προθέσεως (LOI – Letterof Intent) που συνυπέγραψαν στις 10 Οκτωβρίου στο Παρίσι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του ενέχει θέση προσύμφωνου. Μιλώντας στην τελετή έναρξης της ναυπήγησης της φρεγάτας FDI η Φλοράνς Παρλί έκανε ειδική αναφορά στην επιστολή προθέσεως επισημαίνοντας ότι «συντάχθηκε με σκοπό να προετοιμάσει την αγορά των δύο γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα» και υποσχέθηκε ότι το Παρίσι «δεσμεύεται να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Ελλάδας».

Η αλήθεια είναι όμως ότι επί του παρόντος η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει επίσημη απόφαση για αγορά των δύο φρεγατών.
Οι συνομιλίες των δύο υπουργείων Άμυνας συνεχίζονται, μέχρι να συμφωνηθεί η διαμόρφωση που θα καλύπτει τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Το χτίσιμο της πρώτης φρεγάτας FDI αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.
Οι Γάλλοι έχουν υποσχεθεί στην Αθήνα ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το 2024 θα παραλάβει το 2ο πλοίο της σειράς που θα ναυπηγηθεί.






pentapostagma.gr