GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο Μπόρις Τζόνσον συναντά τον Γιούνκερ με τον χρόνο να τελειώνει

Στο μυαλό του Μπόρις Τζόνσον και μόνο φαίνεται πως βρίσκεται η «τεράστια πρόοδος» που διαμηνύει ότι έχει συντελεστεί στις διαπ...




Στο μυαλό του Μπόρις Τζόνσον και μόνο φαίνεται πως βρίσκεται η «τεράστια πρόοδος» που διαμηνύει ότι έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σβήνοντας όποιες ελπίδες έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες από την αισιοδοξία του Βρετανού πρωθυπουργού, κοινοτικές πηγές αναφέρουν στην «Guardian» ότι οι συναντήσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καν «διαπραγματεύσεις», ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον οποίο συναντάται τη Δευτέρα ο Τζόνσον, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο χρόνος τελειώνει.

Γιούνκερ και Τζόνσον θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του στις 31 Οκτωβρίου, την ημέρα που λήγει και η διορία του Brexit, αναμένεται να ζητήσει από τον Βρετανό πρωθυπουργό τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνει το Λονδίνο, προκειμένου να αποσυρθεί από τη συμφωνία αποχώρησης το ακανθώδες backstop για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα και Βερολίνο, Παρίσι και Δουβλίνο είναι έτοιμα να το αποσύρουν.

Ο ίδιος ο Τζόνσον μάλιστα θα τονίσει στον πρόεδρο της Κομισιόν ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει καν το ενδεχόμενο μίας νέας αναβολής του Brexit, έστω και αν υποχρεούται βάσει του νέου νόμου που ψήφισε το κοινοβούλιο προτού ανασταλεί η λειτουργία του.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ωστόσο, οι οποίοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, τον διαψεύδουν κατηγορηματικά.

«Για την ακρίβεια, υπάρχει μία απογοήτευση» δήλωσε κοινοτική πηγή στην «Guardian» περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στις συνομιλίες και τονίζοντας ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή άρχισαν να μπαίνουν στην ουσία.

Η συνάντηση με τον Γιούνκερ πρόκειται να πραγματοποιηθεί 26 ημέρες αφότου ο Τζόνσον συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και πήρε διορία 30 ημερών για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση στο backstop.

Ο αρχικός ενθουσιασμός στις Βρυξέλλες ωστόσο εξανεμίστηκε μετά την αναστολή της λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου και την επιστροφή του πρωθυπουργού στη ρητορική του no deal Brexit, χωρίς παράλληλα κάποιο σχέδιο επί τάπητος.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν από την πλευρά του επανέλαβε ότι ένα άτακτο Brexit ισοδυναμεί με χάος και θα περάσουν χρόνια έως ότου αποκατασταθεί η ζημιά.

«Οι πατριώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εύχονταν τέτοια μοίρα για τη χώρα τους», δήλωσε στη γερμανική ραδιοφωνία.

Η Ε.Ε., σημείωσε, γνώριζε τι δεν ήθελαν οι Βρετανοί, αλλά αναμένει τις εναλλακτικές προτάσεις για το backstop.

«Ελπίζω να τις έχουμε, αλλά ο χρόνος τελειώνει», υπογράμμισε.