GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αρχιδαμία - Βασίλισσα της Σπάρτης (340 – 241 π.Χ.)

Γράφει ο Χείλων Η Αρχιδαμία ή Αρχιδάμεια (νεοελληνική απόδοση) ήταν βασίλισσα της Σπάρτης, σύζυγος του Ευδαμίδα Α’, μητέρα τ...




Γράφει ο Χείλων

Η Αρχιδαμία ή Αρχιδάμεια (νεοελληνική απόδοση) ήταν βασίλισσα της Σπάρτης, σύζυγος του Ευδαμίδα Α’, μητέρα του Αρχιδάμου Δ’ και της Αγησιστράτης και γιαγιά του Ευδαμίδα Β’ και του Άγιδος Δ’.

Οι πρώτες ιστορικές αναφορές την «εμφανίζουν» να ηγείται των Σπαρτιατισσών εναντίον του Πύρρου κατά την πολιορκία της Λακεδαιμονίας τον 3ο αιώνα π.Χ. όταν η Γερουσία αποφάσισε την αποστολή των Σπαρτιατισσών στην Κρήτη προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωσή τους.
Η Αρχιδάμεια μιλώντας εξ ονόματος των γυναικών της Σπαρτιάτης, εισήλθε στη Γερουσία με «ξίφος ανά χείρας», αμφισβητώντας την πρόταση και διερωτώμενη αν η Γερουσία σοβαρολογούσε θεωρώντας ότι οι γυναίκες της Σπάρτης προτιμούν την επιβίωση ενώ η πόλη επρόκειτο να καταστραφεί.

Μετά την επίλυση του θέματος, οι Σπαρτιάτες ξεκίνησαν την κατασκευή αμυντικής τάφρου που εκτεινόταν παράλληλα με το στρατόπεδο του Πύρρου και η Αρχιδάμεια κατηύθυνε τις γυναίκες στο εν λόγω έργο, αφού σύμφωνα με αναφορές οι Σπαρτιάτισσες «ολοκλήρωσαν με τα χέρια τους το ένα τρίτο της τάφρου».
Είναι πιθανό η Αρχιδάμεια να οδήγησε τις Σπαρτιάτισσες στην μάχη εναντίον του Πύρρου, όσον αφορά στην προμήθεια των υπερασπιστών με όπλα κατά τη διάρκεια του ...

Διαβάστε τη συνέχεια στο chilonas.com