GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Για τα Στρατευμένα Παιδιά

της    Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη    Σήμερα, μετά από τα παθήματά μας, από τη δυστυχία του να είσαι πρόσφυγας στην ίδιά σου τ...
της   Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη   

Σήμερα, μετά από τα παθήματά μας, από τη δυστυχία του να είσαι πρόσφυγας στην ίδιά σου την πατρίδα, την κατοχή μεγάλου μέρους του νησιού μας, τη θυσία εκατοντάδων παλικαριών μας στον Πενταδάκτυλο, δεν δικαιολογείται μάνα να αρνείται ο γιος της να υπηρετήσει την πατρίδα του.
Ή να υποστηρίζει τον γιο της που προσπαθεί να ξεφύγει από την υποχρέωση προς την πατρίδα του. Δηλαδή όλα τα άλλα παιδιά μας που υπηρέτησαν και υπηρετούν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού;
Είναι οι βλάκες που τηρούν τους νόμους, που κάνουν το καθήκον τους και οι άλλοι είναι οι έξυπνοι;  Ασφαλώς και υπάρχουν περιπτώσεις με προβλήματα. Κατανοητόν.
Γι’ αυτά τα παιδιά να επιδειχθεί επιείκεια.
Όχι, όμως, για τους κηφήνες, τους απάτριδες, τους εξυπνάκηδες, τους δολοπλόκους και ραδιούργους που μηχανορραφούν για να ξεγελάσουν την πατρίδα τους. 
Αυτοί δεν έπρεπε να βρίσκουν δουλειά στη Δημόσια Υπηρεσία.
Δυστυχώς, όμως, ανταμείβονται.

Στις μάνες που δεν θέλουν να πάνε τα παιδιά τους στον στρατό, συστήνω να το σκεφτούν καλύτερα.
Η δική μου εμπειρία αλλά και οι εμπειρίες των φίλων μου είναι ότι ο στρατός είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο.
Κυρίως, τώρα που έγινε η θητεία 14 μήνες.
Παλαιότερα, ομολογουμένως, ο δεύτερος χρόνος δεν περνούσε.
Τώρα με τους 14 μήνες, περνά πολύ γρήγορα ο καιρός.
Εξάλλου, σχεδόν όλα τα παιδιά υπηρετούν κοντά στην περιοχή τους.
Οι συνθήκες μέσα στο στρατόπεδο είναι πολύ ικανοποιητικές, δεν λείπουν και πολλά πράγματα στους καλομαθημένους μας.
Μας κάλεσαν στο στρατόπεδο και είδαμε πώς ζουν. 

Ευκαιρία τα παιδιά μας να σκληραγωγηθούν, να πειθαρχήσουν, να συνεργαστούν, να συναδελφωθούν, να ασχοληθούν και με πρακτικής φύσεως θέματα, να συναγελαστούν και με άλλες «τάξεις», να δουν πώς είναι και οι «κοινοί θνητοί», στις περιπτώσεις κάποιων που το παίζουν αριστοκράτες, ενώ είναι γνωστό ότι στην Κύπρο, όπως έλεγε και ο μακαριστός δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, όλοι καταγόμαστε από κάποιον παππού ποδινά.
Και ο Αλέξης Γαλανός ήταν από τους ελάχιστους που είχε καταγωγή από εκλεκτή γενιά.
Αναμφίβολα, θα παρουσιαστούν δυσκολίες, θα βρουν ανθρώπους να τους ταλαιπωρήσουν ίσως, αλλά αυτή είναι η ζωή.
Πρέπει να προετοιμαστούν για τον κυκεώνα που λέγεται κοινωνία.
Αλλά, επίσης, πώς θα προετοιμαστούν οι νέοι μας σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα;
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ζούμε στο Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής. Πρέπει να είναι έτοιμοι οι νέοι μας να υπερασπιστούν την τιμή και την αξιοπρέπειά μας.
Πρέπει να τους εμφυσήσουν αξίες και ιδανικά, να έχουν σωστά πρότυπα, πέραν από τα καταναλωτικά και τα υλικά. 

Προσωπικά, ως φιλόλογος καθηγήτρια, πάντα έβλεπα πώς άλλαζαν τα παιδιά μας, μόλις πήγαιναν στον στρατό.
Ό,τι δεν καταφέρναμε στα σχολεία και κυρίως στα σπίτια μας, το κατάφερνε ο στρατός.
Επίσης, μου το έλεγαν και το διαπίστωσα, ότι σαν να στέλλεις άλλο παιδί στον στρατό και άλλο να παίρνεις πίσω. 

Προσωπικά, ως μητέρα, ένιωσα μεγάλη περηφάνια όταν είδα τον γιο μου ντυμένο στο χακί, όταν τον είδα να παρελαύνει περήφανος, όταν του σιδέρωνα τη στολή του, όταν τον είδα να κάνει δουλειές που έμαθε από τον στρατό.
Πιστεύω ότι όλες οι μάνες θα νιώθουν την ίδια περηφάνια.
Κάποιες φορές που μου έκανε παράπονα, του έδειχνα απέναντι από το σπίτι μας τον Πενταδάκτυλο, εκεί που είναι η σημαία της ντροπής.
Εκεί στο Συγχαρί που άφησαν τα κόκαλά τους τα παιδιά της δικής μας ηλικίας, οι συμμαθητές μου και ο καθηγητής μας των Μαθηματικών, ο ήρωας Σωτήρης Μιχαήλ, από την Αγκαστίνα, που νυμφεύτηκε στο Λευκόνοικο.
Μπορούσε να φύγει και να διασωθεί, αλλά η καβαφική του αξιοπρέπεια τού επέβαλε να μείνει και να θυσιαστεί με τους μαθητές του. 

Εξάλλου, η δική μου εμπειρία από κάποιες εκδηλώσεις που παρακολούθησα σε στρατόπεδο της περιοχής του Δημαρχείου μου, είναι ότι, αν όλοι στην Κυπριακή Δημοκρατία εργάζονταν νυχθημερόν, όπως οι στρατιωτικοί και έδειχναν περισσότερο ενδιαφέρον, θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.

Καταληκτικά, ευχαριστώ και εκ μέρους πολλών άλλων μητέρων, φίλων μου, τους αξιωματικούς και τους ταγούς της Κυπριακής Εθνοφρουράς για την προσφορά τους προς τα παιδιά μας και την πολύπαθη πατρίδα μας. Υποκλίνομαι μπροστά στο έργο που επιτελούν.
Η Παναγία μας, η Παναγία η Παντάνασσα, στην οποία είναι αφιερωμένο το παρεκκλήσι του ΓΕΕΦ, να σκέπει και να ευλογεί το στράτευμά μας.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/785429/ga-ta-stratevmena-paidia