GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Αίγυπτος στέλνει τεθωρακισμένα στην Λιβύη – Kλιμάκιο στελεχών των ΤΕΔ αναπτύχθηκε στην Τρίπολη!

Νέες αιφνιδιαστικές πληροφορίες φέρουν την Αίγυπτο και τον πρόεδρο Αλ Σίσι να έστειλε φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων μέσω...





Νέες αιφνιδιαστικές πληροφορίες φέρουν την Αίγυπτο και τον πρόεδρο Αλ Σίσι να έστειλε φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων μέσω των περιοχών Jufra & Bani Walid και της Βεγγάζης, για να υποστηρίξει τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ στην αναμέτρηση του και με Τούρκους συμβούλους που έχουν φτάσει στην χώρα εδώ και ημέρες.

Φουντώνει ο πόλεμος στην χώρα αυτή, φουντώνει και η υποστήριξη Αιγύπτου και Τουρκίας προς στις δύο πλευρές και αυτό αφορά όλες τις χώρες στην περιοχή.




Ο Λίβυος στρατηγός προελαύνει προς την Τρίπολη, στοχεύοντας στην ανατροπή της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από το ΟΗΕ, ενώ ο Αλ-Σίσι προσπαθεί επίσης να αμφισβητήσει την ισχύ της Τουρκίας που έχει εμπλακεί σοβαρά πλέον στην χώρα.


Την ίδια στιγμή, κλιμάκιο στελεχών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αναπτύχθηκε στη Λιβύη προς υποστήριξη της ισλαμικής «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας», αναφέρει το ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ .


Πρόκειται για ομάδα ανωτάτων Τούρκων αξιωματικών, η οποία ουσιαστικά ελέγχει και καθοδηγεί τις δυνάμεις των τζιχαντιστών στην Τρίπολη, ενώ από την άλλη πλευρά είναι σχεδόν σίγουρο ότι Αιγύπτιοι και Ρώσοι αξιωματικοί εμπλέκονται με τις δυνάμεις του Χαφτάρ.


Την ίδια περίοδο το γαλλικό αεροπλανοφόρο  Charles de Gaulle αφίχθη στην Αίγυπτο για την κοινή γαλλο-αιγυπτιακή άσκηση «Ramses- 2019».


Τι κάνει όμως ακριβώς η Τουρκία στη Λιβύη;

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε συχνά το δικαίωμα της Ουάσινγκτον να αναλάβει ενεργό ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, σε μια σύγκρουση που εκτυλίσσεται στα σύνορα της Τουρκίας και του οποίου ο αντίκτυπος δεν γίνεται αισθητός στις μακρινές Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, μετά από νέες αποκαλύψεις σχετικά με την μεγάλη εμπλοκή και στρατιωτική υποστήριξη της Άγκυρας στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, τέθηκαν τα ίδια ερωτήματα για την τουρκική βοήθεια στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Η τουρκική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, βοήθησε στη διάσωση του GNA από τον αντίπαλο Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) υπό την ηγεσία του Χ.Χαφτάρ, που απειλεί να καταλάβει  την πρωτεύουσα της χώρας.

Η στήριξη της Άγκυρας στις δυνάμεις του GNA έχουν ισλαμική ρίζα και αφορούν την άσκηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία κινείται αντίθετα από την Αίγυπτο και τους συμμάχους της στο Κόλπο, οδηγώντας ορισμένους αναλυτές να περιγράψουν τη λιβυκή σύγκρουση ως περιφερειακό proxy war μεταξύ Αιγύπτου-Τουρκίας .

Οι λόγοι της υποστήριξης της Τουρκίας στον GNA είναι πολύπλοκοι, αλλά ξεχωρίζουν ορισμένα σενάρια και εξηγήσεις.

Μία από τις πιο ευρέως διαδεδομένες θεωρίες είναι ότι η Τουρκία έχει εισέλθει στη σύγκρουση λόγω της ιδεολογικής προσέγγισής της με τα σημαντικά στοιχεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας εντός του GNA.

Ο αντίκτυπος που είχε η Μουσουλμανική Αδελφότητα στις σχέσεις της Τουρκίας με χώρες όπως την Συρία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο ( εποχή Μόρσι) δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Η Αίγυπτος όμως τώρα επί Σίσι και οι χώρες του Κόλπου κατατάσσουν την ισλαμική αυτή ομάδα, στις τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ  καταδίκασαν την υποστήριξη της Άγκυρας σε αυτήν.

Η συνεχιζόμενη υποστήριξη της Τουρκίας στον GNA και τις πολιτοφυλακές του την έχει φέρει πλέον σε σημείο αλληλεξάρτησης.
Οι Ισλαμιστές χρειάζονται την υποστήριξη της Άγκυρας για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ενάντια στις δυνάμεις του LNA, ενώ η Τουρκία χρειάζεται τους Ισλαμιστές για να έχει οποιαδήποτε ελπίδα και μέλλον στη χώρα.

Στενά συνδεδεμένη με αυτό είναι η σχέση της Τουρκίας με το Κατάρ, το μικροσκοπικό κράτος του Κόλπου που επηρέασε βαθιά την τουρκική εξωτερική πολιτική.

Ήταν η Τουρκία που έσωσε το Κατάρ από τις χειρότερες επιπτώσεις ενός αποκλεισμού από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν το 2017, όταν το αραβικό κουαρτέτο κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κατάρ ότι βοηθούσε την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η Άγκυρα έχει τη στρατιωτική δύναμη να παράσχει βοήθεια, καθώς το Κατάρ υπήρξε πιστός προμηθευτής κεφαλαίων στην κυβέρνηση της Τουρκίας καθ ‘όλη τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής ύφεσης, ενώ οι δύο χώρες από κοινού ενήργησαν για την επίτευξη των  αμοιβαίων συμφερόντων  τους στην περιοχή.

Μία από αυτές τις περιοχές είναι η Λιβύη, όπου και πάλι το Κατάρ θεωρείται ότι χρηματοδοτεί τον στρατό του  GNA ενώ η Τουρκία παρέχει στρατιωτική βοήθεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος μισεί θανάσιμα τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah al-Sisi από τη στιγμή που ο στρατηγός,  ανέτρεψε τον προκάτοχό του Mohammed Morsi σε στρατιωτικό πραξικόπημα το 2013.

Ο Morsi, ηγετικό πρόσωπο στη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, ήταν σταθερός φίλος του Ερντογάν, ο οποίος συχνά καταγγέλλει το Σίσι και το στρατιωτικό του πραξικόπημα.

Η περιπέτεια της Λιβύης θα μπορούσε έτσι να αποτελέσει  το κύριο μέρος ενός σχεδίου του Τούρκου Προέδρου να υπονομεύσει τον Σίσι, ο οποίος μαζί με τους συμμάχους του στον Κόλπο υποστηρίζει τον Χαφτάρ και τον LNA.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σαφή οικονομικά κέρδη για την Τουρκία στη Λιβύη, μια χώρα που διαθέτει μερικούς από τους πλουσιότερους πόρους υδρογονανθράκων στην Αφρική, ενώ διαθέτει και μικρό πληθυσμό.

Ο Ερντογάν θα μπορούσε εύκολα να ποδηγετήσει την ηγεσία της κυβέρνησης της Τρίπολης και να ελέγξει την χώρα , για αυτό θα τα δώσει όλα για να νικήσει ο GNA.

Αν και οι δυνάμεις του LNA ελέγχουν επί του παρόντος το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών κοιτασμάτων, το GNA εξακολουθεί να κατέχει τα διυλιστήρια και μερικά αποθέματα υδρογονανθράκων.

Ομοίως, η Λιβύη θα μπορούσε επίσης να συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς της Άγκυρας ως πιθανή λύση εξόδου στην απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία στη  ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακάλυψη δυνητικά τεράστιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων οδήγησε Αίγυπτο, Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και άλλες χώρες να συναντηθούν για να διαμορφώσουν μια κοινή συμφωνία κατά της στάσης  της Τουρκίας απέναντι στα σχέδια της κυπριακής κυβέρνησης .

Τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με την τουρκική κυβέρνηση αναφέρουν ότι ένας πιθανός θρίαμβος της Τουρκίας στη Λιβύη θα της δώσει έναν ζωτικό σύμμαχο σε αυτήν την περιφερειακή διαμάχη.

Οπότε γίνεται κατανοητό ότι σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύει και η Ελλάδα, η οποία θα έχει τουρκικές δυνάμεις της στα νότια σύνορα της. 

pentapostagma.gr