GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τι απάντησε ο ΥΠΕΘΑ Ε. Αποστολάκης σε ερώτημα για την κατάργηση διακριτικών στις στολές των Στελεχών των Ε.Δ.

- Ερώτηση 5311/04-02-2019 της Βουλής των Ελλήνων Με διαταγή του πρώην Α.ΓΕ.Ε.Θ.Α. Ναύαρχου Αποστολάκη που υπογράφτηκε στις 11...

-




Ερώτηση 5311/04-02-2019 της Βουλής των Ελλήνων Με διαταγή του πρώην Α.ΓΕ.Ε.Θ.Α. Ναύαρχου Αποστολάκη που υπογράφτηκε στις 11 Ιανουά...

Ερώτηση 5311/04-02-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Με διαταγή του πρώην Α.ΓΕ.Ε.Θ.Α. Ναύαρχου Αποστολάκη που υπογράφτηκε στις 11 Ιανουάριου 2019, υλοποιήθηκε η πιο πρόσφατη πράξη απαξίωσης των Ενόπλων Δυνάμεων:
Αποκαθήλωση συμβόλων που θεσμοθέτησαν οι προηγούμενες πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες.
Μία συνειδητή προσπάθεια καταπολέμησης της ατομικής διαφοροποίησης των στελεχών αλλά και της δημιουργίας πνεύματος Μονάδας.
Με την τελευταία διαταγή του απερχόμενου Α.ΓΕ.Ε.Θ.Α., καταργήθηκαν το διακλαδικό διακριτικό των Δυνάμεων Αεράμυνας των Ε.Δ. καθώς και το διακριτικό των ειδικά εκπαιδευμένων τμημάτων “Εγγύς Προστασίας”.
Η διαδικασία απαξίωσης άρχισε λίγες μέρες με την ανάληψη των καθηκόντων του Ναυάρχου ως Α.ΓΕ.Ε.Θ.Α. τον Νοέμβριο του 2015 με την κατάργηση εσωτερικών διακριτικών υπηρεσίας σε διάφορα τμήματα του Επιτελείου του.
Αν αυτό ήταν εσωτερικό θέμα του ΓΕ.Ε.Θ.Α. η κατάργηση του Εθνόσημου της χώρας με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ» με την ίδια διαταγή από όλες τις στολές όλων των Κλάδων, ήταν μια σημαντική ενέργεια.
Η επίσημη δικαιολογία είναι η «αποφυγή υπερβολών στην εμφάνιση του στρατιωτικού προσωπικού».

Η κατάργηση του Εθνόσημου είναι μια ξεκάθαρη αντιπατριωτική πράξη η οποία αν γινόταν σε οποιαδήποτε χώρα θα έφερνε αποστρατείες ή παραιτήσεις.
Το εθνόσημο, εφόσον προβλεφθεί δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τη στολή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Η αντικατάσταση από την ελληνική σημαία είναι άσχετη με το γεγονός.
Το εθνόσημο δεν αντικαθίσταται με τίποτα.
Μπορεί να συνυπάρχει με τη σημαία στις στολές.
Η αφαίρεση του εθνόσημου είναι προσβολή στο Έθνος.
Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια να καταργηθούν τα προαιρετικά διακριτικά των Προστατών Αγίων των Κλάδων (Αγ. Γεώργιος, Αγ. Νικόλαος, Αρχάγγελος Μιχαήλ κλπ.). Τα διακριτικά ήταν προαιρετικά για τα στελέχη και μόνο για τις στολές εκστρατείας.

Τώρα ήρθε η σειρά του διακλαδικού διακριτικού αεράμυνας και του διακριτικού τμημάτων «εγγύς προστασίας».
Η τελευταία αυτή απόφαση του πρώην Α.ΓΕ.Ε.Θ.Α. κ. Αποστολάκη είναι σημαντική γιατί δείχνει την άγνοια του γύρω από τη στρατιωτική δεοντολογία και πρακτική.
Τα διακριτικά κλάδου ή μονάδας σε παγκόσμιο επίπεδο αφαιρούνται μόνο από τμήματα που νικήθηκαν στη μάχη ή στασίασαν.
Είναι μια βαριά και προσβλητική τιμωρία για αυτούς που τη υφίστανται.
Σε κάθε περίπτωση είναι μια βαριά προσβολή απέναντι στον Κλάδο της Αεράμυνας της χώρας (Πολεμική Αεροπορία και Στρατός) που είναι το κομμάτι των Ε.Δ. που «πολεμάει» σε ημερήσια βάση, εξασφαλίζοντας τους ελληνικούς ουρανούς.
Είναι επίσης μια βαριά προσβολή και για τα τμήματα «εγγύς προστασίας».
Τα στελέχη των ΕΔ σε όλο τον κόσμο είναι πάντα εξαιρετικά υπερήφανα για τα διακριτικά που φέρουν γιατί αυτά δείχνουν την προσωπική τους αξία και τις προσωπικές τους επιτυχίες, πολλές φορές με ιδιαίτερο κόπο και κίνδυνο.
Χωρίς τα διακριτικά εκείνα που κάνουν τα στελέχη υπερήφανα, έχουμε ένα νικημένο και απαξιωμένο στρατό πριν την μάχη, χωρίς ηθικό και υπερηφάνεια.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1) Γιατί καταργήθηκαν το διακλαδικό διακριτικό των Δυνάμεων Αεράμυνας των Ε.Δ. καθώς και το διακριτικό των ειδικά εκπαιδευμένων τμημάτων “Εγγύς Προστασίας”.
Ποιο ήταν το σκεπτικό με το οποίο ελήφθητε μια τέτοια απόφαση και που αποσκοπεί;

2) Γιατί δεν επανέρχεται το Εθνόσημο με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ» σε όλες τις στολές όλων των Κλάδων;

3) Γιατί ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις, μέσα σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, καλούνται να προασπίσουν, έναντι κάθε επιβουλής, τα εθνικά σύνορα, εντούτοις η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του στρατεύματος επιδεικνύει τέτοια ανεξήγητη βιάση να αφαιρέσει τα σύμβολα και τα διακριτικά που προσδίδουν στον Έλληνα στρατιωτικό το απαραίτητο αίσθημα υπερηφάνειας για την συνέχιση του σπουδαίου λειτουργήματος τους;

Ο βουλευτής,
Νικόλαος Μίχος

Απάντηση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5311/04-02-2019) με θέμα: «ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ»

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Νικόλαος Μίχος με θέμα «Αδικαιολόγητη κατάργηση διακριτικών του στρατεύματος» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχάς το 2015, το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε ότι η διπλή ανάρτηση του εμβλήματος της Ελληνικής Δημοκρατίας στη στρατιωτική στολή δεν εξυπηρετούσε κάποιο σκοπό και ήταν αντίθετη στη στρατιωτική δεοντολογία και παράδοση, σύμφωνα με την οποία η στολή του στρατιωτικού πρέπει να είναι απέριττη και λιτή.

Το 2019 και με τη σύμφωνη γνώμη διακλαδικής επιτροπής, το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε να φέρονται τα διακριτικά κύριας ειδικότητας και όχι των επιμέρους εξειδικεύσεων, ώστε να απεικονίζονται τα ουσιαστικά προσόντα των στελεχών και να αποφεύγεται ο πλεονασμός στη χρήση των διακριτικών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το σήμα της ελληνικής σημαίας με την ένδειξη «HELLAS» εξακολουθεί να φέρεται από το στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται για οποιονδήποτε λόγο στο εξωτερικό.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑ




ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



-