GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η κατάθεση Στουρνάρα «καίει» τον Πολάκη: Τι είπε για την καταγραφή της συνομιλίας τους - Υπό άκρα μυστικότητα ο διοικητής της ΤτΕ στον εισαγγελέα

- Ο κεντρικός τραπεζίτης κατέθεσε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται - Να σημειωθεί ότι ο κ. Πολάκης ανακάλεσε ότι προέβ...

-Ο κεντρικός τραπεζίτης κατέθεσε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται - Να σημειωθεί ότι ο κ. Πολάκης ανακάλεσε ότι προέβη σε καταγραφή μόνο όταν έγινε γνωστό ότι η παράνομη καταγραφή προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Χωρίς τη συναίνεσή του έγινε η καταγραφή της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, όπως κατέθεσε σήμερα Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο εισαγγελέας πρωτοδικών Χ. Μαστραντωνάκης.
Η κατάθεση του κ. Στουρνάρα διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατέγραψε τη συνομιλία τους από τα εξής, όπως φέρεται να είπε, αντικειμενικά περιστατικά:

  • Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Πολάκης του είπε ότι τον καταγράφει.
  • Ο ίδιος δεν συναίνεσε στην καταγραφή της συνομιλίας
  • Δεν θα μπορούσε από μνήμης να γίνει η μεταφορά της συνομιλίας με τέτοια πιστότητα.


Να σημειωθεί ότι ο κ. Πολάκης ανακάλεσε ότι προέβη σε καταγραφή μόνο όταν έγινε γνωστό ότι η παράνομη καταγραφή προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης κι ότι η ποινή είναι έως 10 χρόνια φυλάκιση.
Αν δεν ήθελε να τον καταγράψει μπορούσε να τον καλέσει στο τριψήφιο νούμερο που δεν υπάρχει δυνατότητα καταγραφής κι όχι σε συμβατικό τηλέφωνο.
Υπενθυμίζεται ότι η μαγνητοφώνηση ή βιντεοσκόπηση (παγίδευση) συνομιλίας ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου, χωρίς τη συναίνεση του συνομιλητή, αποτελεί κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη, αλλά δεν υπάρχει αδίκημα παραβίασης απορρήτου των επικοινωνιών όταν καταγράφονται φράσεις απειλητικές, εξυβριστικές ή όταν η καταγραφόμενη συνομιλία γίνεται δημόσια.
Σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την ποινική νομοθεσία, η ελεύθερη επικοινωνία του ατόμου και η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του αποτελούν προστατευόμενα αγαθά.
Ετσι, όποιος «αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών».
Με την ίδια ποινή τιμωρείται η μαγνητοφώνηση ή η βιντεοσκόπηση όταν «ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα (σ.σ.: μαγνητόφωνο, κάμερα, κινητό τηλέφωνο κ.λπ.) το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου». Εάν η παράνομη μαγνητοφώνηση ή βιντεοσκόπηση συνομιλίας αποτυπωθεί σε χαρτί, εάν δηλαδή γίνει απομαγνητοφώνηση ή αποβιντεοσκόπηση, τότε αυτό αποτελεί επιβαρυντική περίσταση του κύριου αδικήματος που είναι η παράνομη μαγνητοφώνηση χωρίς τη συναίνεση του συνομιλούντος.
Ο εισαγγελικός λειτουργός θα μελετήσει τα στοιχεία προκειμένου να καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειές τους : αν δηλαδή και σε ποιο στάδιο θα αποστείλει τη δικογραφία στη Βουλή ή όχι.

Ο διάλογος έχει ως εξής:

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παύλος Πολάκης, ενημέρωσε τον συνομιλητή του ότι τον ηχογραφεί: 
«Σε γράφω, όπως με γράφεις κι εσύ».
«Εγώ δεν σας γράφω πάντως» του απάντησε ο Γ. Στουρνάρας ο οποίος δεν έδωσε την ρητή του συναίνεση ούτε για την ηχογράφηση, ούτε – πολύ περισσότερο – την δημοσιοποίηση μέρους ή όλου της συνομιλίας τους.
Δείτε αποσπάσματα από τον διάλογο Πολάκη-Στουρνάρα όπως τον δημοσιεύει τo site Documento του Κ. Βαξεβάνη.
Πολάκης: «Ο κ. Στουρνάρας;»
Στουρνάρας: «Μάλιστα, ο ίδιος»
Πολάκης: «Είμαι ο Παύλος ο Πολάκης»
Στουρνάρας: «Γεια σας τι κάνετε;»
Πολάκης: «Είμαι πάρα πολύ καλά.
Σας πήρα τηλέφωνο γιατί θέλω να σας πω ότι πολύ καλά κάνετε και ελέγχετε το δάνειο που πήρα από την Attica Bank. Αυτός είναι ο θεσμικός σας ρόλος»
Στουρνάρας: «Μα όχι εμείς δεν έχουμε κάνει κάτι»
Πολάκης: «Είδα πως έχετε βγάλει μία ανακοίνωση»
Στουρνάρας: «Όχι δεν βγάλαμε καμία ανακοίνωση»
Πολάκης: «Μα εδώ έχει πλημμυρίσει όλος ο κόσμος ότι θα ελέγξετε το δάνειο μου..
Και τέλος πάντων δεν θέλω να μου πείτε κάτι…
Καλά το κάνετε.
Θέλω να σας πω το εξής: Μόλις τελειώσετε τον έλεγχο με το δικό μου δάνειο, σας παρακαλώ πολύ, να ελέγξετε και τα εξής δάνεια:
1. Το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, στον κ. Μητσοτάκη, που δεν είχαν δώσει δραχμή 12 χρόνια,
2. Τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ,
3. Τα δάνεια μίας σειράς πολιτικών, όπως είναι η Μαρία Σπυράκη, ο Άδωνης Γεωργιάδης και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έχουν πάρει ένα σκασμό λεφτά, είναι ζήτημα να έχουν γυρίσει ένα πεντοχίλιαρο ο καθένας και δεν τρέχει τίποτα,
4. Τα δάνεια του Πρώτου Θέματος –ποσό 33 εκατ. ευρώ- που ένα μεγάλο τους κομμάτι είναι απαιτητό από το 2017 αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει κάνει τίποτα.
Εγώ πήρα να σας πω ότι καλά κάνετε κι ελέγχετε εμένα, αλλά μόλις τελειώσετε με μένα, γιατί καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, να ελέγξετε κι αυτά. 
Γιατί αν δεν τα ελέγξετε, θα έρθω εγώ από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε τον έλεγχο»
Στουρνάρας: «Να σας πω… Επειδή υπήρξε ένα δημοσίευμα και η Εποπτική Αρχή ζητάει έλεγχο για το προϊόν το οποίο προσφέρουνε διότι η Τράπεζα Αττικής είναι από αυτές που ελέγχουμε εμείς ενώ οι άλλες είναι συστημικές και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε»

Πολάκης: «Τι μου λέτε κ. Στουρνάρα;
Ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια που χρεοκόπησαν τη χώρα και έφεραν τα μνημόνια και μπορείτε να ελέγξετε μόνο τις συνεταιριστικές;
Τι σόι κεντρικός τραπεζίτης είστε;»
Στουρνάρας: «Όχι, έχει αλλάξει πλέον κι αν μου πει ο SSM θα το κάνω»
Πολάκης: «Δηλαδή ο SSM σας είπε να ελέγξετε την Attica και το δικό μου δάνειο; Μάλιστα. Να σας κάνω και μία δεύτερη ερώτηση.
Επειδή ο Πανταλάκης είναι δικός σας από όσο ξέρω…»
Στουρνάρας: «Μπα, όλοι δικοί μου είναι»
Πολάκης: «Ναι, δικοί σας, συνεργάτες σας κλπ…
Να σας πω, ο κ. Πανταλάκης σας έδωσε το δικό μου το δάνειο κι εσείς το δώσατε στο Πρώτο Θέμα;»
Στουρνάρας: «Όχι, δεν έκανα τέτοιο πράγμα, αν είναι δυνατόν»
Πολάκης: «Εντάξει, σας πιστεύω ότι δεν το κάνατε. 
Ωραία, επαναλαμβάνω λοιπόν, όταν ελέγξετε το δικό μου, ελέγξτε και τα άλλα γιατί αλλιώς θα έρθω από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε την έρευνα»
Στουρνάρας: «Μάλιστα, καλά»
Πολάκης: «Καλό απόγευμα»
Στουρνάρας: «Καλό απόγευμα»
Πολάκης: Επιβεβαιώνω πλήρως τον διάλογο!
Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, σε ανάρτησή του έγραψε:
«Επιβεβαιώνω πλήρως το διάλογο!!!
Καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται… και μιλάει στους πάντες στα ίσα!!!
Διαβάστε το…»

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


Πηγή: in.gr