GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΕΚΤΑΚΤΟ: Και πετρέλαιο στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ - Μεγάλο κοίτασμα στη γεώτρηση «Γλαύκος» της Εxxon Mobil

- Μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου "κτύπησε" στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ η Exxon Mobil. Οπως ανέφεραν αμερικανικέ...

-




Μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου "κτύπησε" στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ η Exxon Mobil.
Οπως ανέφεραν αμερικανικές πηγές πρόκειται για εκμεταλλεύσιμη ποσότητα πετρελαίου που εντοπίστηκε στο κοίτασμα «Γλαύκος».

Αυτό σημαίνει πως έχει εντοπιστεί "MEGA" κοίτασμα που αλλάζει όλα τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς ήδη έχει εντοπιστεί μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου στο ίδιο οικόπεδο.

Εγκυρες αμερικανικές πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή η ποσότητα πετρελαίου στο στόχο «Γλαύκος», είναι εκμεταλλεύσιμη και μπορεί μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με τα ευρήματα στο στόχο «Δελφύνη». 

Αρμοδίως από τεχνοκρατικές πηγές ειπώθηκε πως τα κοιτάσματα στο στόχο «Γλαύκο» είναι ασβεστολιθικής φύσεως.

Αυτό σημαίνει πως αφού βρέθηκε πετρέλαιο, το τρυπάνι της Exxon Μobil έφτασε περίπου στα 6 χλμ βάθος.

Κι αυτό γιατί το φυσικό αέριο βρίσκεται μεταξύ των 4 και 5χλμ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οπότε εκεί αναμενόταν να εντοπιστεί η λεγόμενη «δεξαμενή» που θα δώσει και το ύψος των κυβικών ποδιών φυσικού αερίου (πόσο έχει ο στόχος δηλαδή). 

Πηγές της Exxonmobil μιλώντας για το στόχο «Γλαύκο» και με την αρχή των εργασιών εκεί, είχαν τονίσει πάντως πως πρόκειται για εντελώς διαφορετικής γεωλογικής μορφής στόχο σε σύγκριση με το «Δελφύνη».
Αν και δεν θέλησαν να απαντήσουν για τα ευρήματα στον τελευταίο στόχο, αρκέστηκαν να παρατηρήσουν πως εξετάζουν και δρουν διαφορετικά από στόχο σε στόχο.

Πάντως, πέραν του αν βρέθηκαν τελικά κοιτάσματα φυσικού αερίου ή όχι στο «Δελφύνη» δεδομένο θεωρείται από τεχνοκρατικές πηγές ότι για να προχωρήσει σε κατασκευή LNG η εταιρεία, το σύνολο των κοιτασμάτων πρέπει να ξεπερνά τα 15 TCF. 

Παράλληλα κρίνονται ως κομβικές οι ανακοινώσεις από την Exxon Mobil, όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία αλλά και για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν, θετικό ή αρνητικό, σε όλο το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας.

Οπως είχε αναφέρει προ ημερών το pronews.gr, η Exxon Mobil "κτύπησε" και μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην γεώτρηση «Γλαύκος» του τεμαχίου 10 στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτό ανέφεραν έγκυρες πηγές από την εταιρεία Exxon Mobil γεγονός που εξηγούσε και την τουρκική φρενίτιδα με δέσμευση ολόκληρης της περιοχής για πρώτη φορά.

Αμέσως μετά την απόφαση του Συμβούλιου Εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας με την οποία απεύθυνε για ακόμη μια φορά προκλητική προειδοποίηση σε Ελλάδα και Κύπρο ότι θα προβεί σε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να "προστατέψει τα δικαιώματά" της σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση σειράς παράνομων NAVTEX με τις οποίες  «δέσμευσε» μεγάλες θαλάσσιες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ νότια και δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις «ναυτικών μονάδων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ» και «διμερείς ναυτικές ασκήσεις τουρκικού και ξένου Ναυτικού».

Ηταν η πρώτη φορά που η Άγκυρα προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια κατά αμερικανικών συμφερόντων.

Μάλιστα, με την πρώτη παράτυπη Navtex η Άγκυρα «δέσμευσε» για ασκήσεις με συμμετοχή Ναυτικού του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει, και την περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πιο ευαίσθητο της στάδιο η γεώτρηση της ExxonMobil-Qatar Petroleum, στον στόχο «Γλαύκος» στό βυθοτεμάχιο 10.

Με тρίτη ταυτόχρονη παράτυπη Navtex, «δέσμευσε» για όλο τον Φεβρουάριο, με επίκληση επαναλαμβανόμενων ασκήσεων του Ναυτικού με πυρά, περιοχή που συμπίπτει με το τεμάχιο «7» της κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσής του στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ΕΝΙ.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



-