GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

H Λεηλασία της Ελληνικής Παιδείας στην Κύπρο

- της Φανούλας Αργυρού* Παράλληλα με την εξελισσόμενη από το 1955 πολιτική κατάσταση στην Κύπρο (μπορούσα να ξεκινήσω από...

-




της Φανούλας Αργυρού*

Παράλληλα με την εξελισσόμενη από το 1955 πολιτική κατάσταση στην Κύπρο (μπορούσα να ξεκινήσω από πολύ πιο πριν επί αποικιοκρατίας αλλά λόγω χώρου αρκεί από το 1955) εξελίχθηκε και η οδύσσεια της λεηλασίας της  ελληνικής;
Παιδείας στην Κύπρο.

Με αφορμή το εξαίρετο και πάντα σταράτο άρθρο του αγαπητού Σάββα Ιακωβίδη στην Σημερινή  9.9.2018, με τίτλο «Να ξαναχτίσουμε ένα καινούργιο σχολείο με άριστους, ακομμάτιστους» , για τα θλιβερά τεκταινόμενα σήμερα στην Ελληνική Παιδεία στην ελεύθερη (όση έμεινε) Κυπριακή Δημοκρατία,  θα πρέπει να θυμίσουμε στους νεότερους και ορισμένα άλλα πράγματα.

Καταρχήν έγραψε ο Σάββας Ιακωβίδης μεταξύ άλλων:

«Πανάξιοι, ικανοί, ευσυνείδητοι, φωτισμένοι και ψυχωμένοι εκπαιδευτικοί, πώς ανταμείβονται; Συνθλίβονται από την αναξιοκρατία.
Προσβάλλονται από την ανικανοκρατία.
Παραμερίζονται αισχρώς από την άθλια κομματοκρατία. Υποβαθμίζονται από την αήττητη ευθυνοφοβία προϊσταμένων και διοικούντων – στο υπουργείο και στις διευθύνσεις εκπαιδευτηρίων… Σεμνύνομαι να υπογραμμίζω ξανά και ξανά ότι έμαθα Ελληνικά Γράμματα από φωτισμένους, φωτοδότες Έλληνες δασκάλους και καθηγητές (οι περισσότεροι ήταν και Ελλαδίτες!).
Γι’ αυτό είναι με πολλή πίκρα που παρακολουθώ όσα ανεπίτρεπτα πολιτικά, απαράδεκτα κομματικά και ασύγγνωστα συνδικαλιστικά, ΟΧΙ παιδευτικά, τεκταίνονται στη Δημόσια Παιδεία.

Το πλέον εξωφρενικό και εξοργιστικό είναι ότι Κυβέρνηση και αρμόδιος Υπουργός και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών διατυμπανίζουν ότι νοιάζονται, τάχα, για το Δημόσιο Σχολείο.
Πρόκειται για καραμπινάτες επικοινωνιακές μπούρδες!”
Και ολοκλήρωσε « Σχολείο, ίσον δάσκαλος, έλεγε ο Παλαμάς.
Να ξαναχτίσουμε στις καρδιές και στις ψυχές των παιδιών μας την περηφάνια και την αγάπη για το σχολείο τους.
Η Παιδεία είναι ο ατίμητος και αναπαλλοτρίωτος πλούτος μας. Να μη λεηλατηθεί ξανά από τους άριστους των αχρήστων.»

1955

Η λεηλασία της Ελληνικής Παιδείας στην Κύπρο ήταν ο πρώτιστος στόχος των Βρετανών αποικιοκρατών, καθώς πρώτοι γνώριζαν ότι από εκεί ξεκινούν τα πάντα , αν θέλεις να νικήσεις  τον αυτόχθονα πληθυσμό που δεν σε θέλει ή δεν μπορείς να του επιβάλεις εκείνο που εσύ θέλεις. 

Και τότε οι πανάξιοι, ικανοί, ευσυνείδητοι, φωτισμένοι και ψυχωμένοι εκπαιδευτικοί μας κυρίως όσοι ήσαν από την Ελλάδα, βρισκόντουσαν στο στόχαστρο των αποικιοκρατών και Τούρκων.
Την Ελληνική Παιδεία στην Κύπρο καταδίωξαν αρχικά ο κυβερνήτης Πάλμερ (Palmer) την δεκαετία του 1930 και πιο πίσω ο Ρόναλτ Στορς (Ronald Storrs) την δεκαετία του 1920. 
(Αναφορές στο βιβλίο μου ‘ Από την Ένωση στην Κατοχή΄ 1995.)

Κυπριοσύνη

Σε αυτά τα πλαίσια, της απομάκρυνσης κάθε ελληνικού στοιχείου από την Κύπρο για να σκοτώσουν το αίτημα των Ελλήνων της Κύπρου για Ένωση με την Ελλάδα, ήταν που οι Βρετανοί σοφίστηκαν και εμπνεύστηκαν το 1954 και την εισαγωγή της ανύπαρκτης εκείνης «εθνικότητας».
Το σάρκωμα που αποσκοπεί στην ψυχική και πνευματική υποδούλωση, και  που ονομάστηκε από τους εμπνευστές και  πλασιέ της Βρετανούς (και στη συνέχεια και δικούς μας δυστυχώς βοηθούς πλασιέ)  «Κυπριοσύνη».
Για να μας επιβάλουν τις όποιες «λύσεις» τους.
(Όπως έγραψα στο βιβλίο ‘Έτσι κατέστρεψαν την Κύπρο’ το 1992).

Ο εμπνευστής της δεν ήταν άλλος από τον βρετανό πράκτορα Λόρενς Ντάρελ (Lawrence Durrell) ο οποίος ετέθη το 1954 επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της αποικιακής διοίκησης στην Κύπρο. 
Και αυτή η ψευτο-κυπριοσύνη βέβαια,  στόχευε μονάχα τον Ελληνισμό της Κύπρου και καθόλου δεν άγγιζε τους Τούρκους της Κύπρου…

Έλληνες δάσκαλοι

Η ανθελληνική στάση των αποικιοκρατών έφθασε στο ζενίθ της, με την ελεεινή απόφαση τους να διαχωρίσουν  τα σχολεία και να μας αλλάξουν τα ελληνικά βιβλία.
Οι αποικιοκράτες αρνούνταν τις υπηρεσίες των Ελλήνων δασκάλων και έδιωχναν τους Έλληνες δασκάλους.
Τιμωρούσαν αθώους μαθητές, ενώ παράλληλα κανένα παρόμοιο μέτρο δεν έπαιρναν για τα τουρκικά σχολεία τα οποία είχαν και εκείνα  δασκάλους Τούρκους από την Τουρκία.

Να τυπώνονται τα βιβλία στην Κωνσταντινούπολη

Για να κτυπηθεί η ελληνική εκπαίδευση, έκαναν μέχρι και τη  σκέψη να τυπώνουν τα ελληνικά αλφαβητάρια που ερχόντουσαν από την Αθήνα  στην Κωνσταντινούπολη, ούτως ώστε να αφαιρούσαν «τα απαράδεκτα αποσπάσματα» δηλαδή τις αναφορές σε οτιδήποτε ελληνικό, όπως τον εθνικό ύμνο, την επανάσταση και ήρωες του 1821, ελληνικές σημαίες. (Έκθεση 11.12.1956 Γραφείου Αποικιών.) 

Μάλιστα ο κυβερνήτης Στρατάρχης Harding  διαμαρτυρόταν έντονα για το περιεχόμενο των ελληνικών αναγνωστικών δημοτικών σχολείων από την Ελλάδα,  το οποίο ήθελε… να χρησιμοποιηθεί τότε και στο βρετανικό Κοινοβούλιο και στα Ηνωμένα Έθνη , για να αποδείξει ο αθεόφοβος ότι οι Έλληνες της Κύπρου… βρισκόντουσαν κάτω από ελλαδική επιρροή όσον αφορά το αίτημά τους για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Απειλώντας να τα αποσύρει και να τυπώσει άλλα στη Κωνσταντινούπολη!

Να μην επιτραπεί στους Έλληνες δασκάλους

Στις 26 Ιουλίου 1956 σε τηλεγράφημά του προς το Γραφείο Αποικιών έγραψε ο κυβερνήτης Στρατάρχης Harding  ωμά και κυνικά, ότι «δεν έπρεπε να επιτραπεί στους Έλληνες δασκάλους να συνεχίζουν να δηλητηριάζουν τα μυαλά των μαθητών». :

«Πιστοποιώ ότι δε θα ζητηθούν άλλοι δάσκαλοι ελληνικής  υπηκοότητας να αντικαταστήσουν εκείνους οι οποίο χρειάζεται να φύγουν.
Υπάρχουν άλλοι προσοντούχοι δάσκαλοι (Ελληνοκύπριοι) οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και επομένως δεν είναι αλήθεια ότι «οι μαθητές θα στερηθούν την ελληνική εκπαίδευση».

Είναι , εντούτοις, αλήθεια ότι η απομάκρυνση των Ελλήνων δασκάλων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του ολικού αριθμού του προσωπικού στα ε/κυπριακά ανώτερα σχολεία, θα δημιουργήσουν δυσκολίες προσωπικού.
Αυτό, όμως πρέπει να το  παραδεχτούμε ως λιγότερο κακό από το να επιτρέψουμε στους Έλληνες δασκάλους να συνεχίζουν να δηλητηριάζουν τα μυαλά των παιδιών που φοιτούν σ΄αυτά τα σχολεία», έγραφε ο Harding.

Κακή επιρροή οι Έλληνες δάσκαλοι

Απρίλιος 1974 –  Τον Απρίλιο του 1974 αποχώρησε από τη θέση του Στρατιωτικού Ακόλουθου στην βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία  ο Συνταγματάρχης Στόκερ (Stocker).
Στην αποχαιρετιστήρια έκθεσή του προς τους ανωτέρους του, μια σημαντικότατη έκθεση που ουσιαστικά  προμηνούσε και σκιαγραφούσε τα γεγονότα που θα λάμβαναν χώρα τον Ιούλιο του 1974, δεν υποστήριξε μόνο την αποχώρηση από την Κύπρο μεταξύ άλλων, των ελλήνων αξιωματικών (που ήταν βρετανικό και τουρκικό αίτημα από το 1967 τουλάχιστον)  αλλά και των ελλαδιτών δασκάλων.   Τους ελλαδίτες δάσκαλους ο Στοκερ τους θεωρούσε κακή επιρροή!

Έγραψε: «…Αυτό θα χρειαστεί μια αποφασιστική αντιμετώπιση από την Αθήνα και πρέπει να αποχωρήσουν τόσο οι έλληνες διδάσκαλοι όσο και οι έλληνες αξιωματικοί από την Εθνική Φρουρά…».

1992 Βρετανικές διζωνικές «Ιδέες Γκάλι»

Οι βρετανικές διζωνικές «Ιδέες Γκάλι» του 1992, προνοούσαν όπως εγκαθιδρυθεί μια δικοινοτική επιτροπή για την αναθεώρηση των διδακτικών βιβλίων που χρησιμοποιούνται στα σχολεία της κάθε πλευράς και για την υποβολή εισηγήσεων για την αφαίρεση υλικού το οποίο είναι αντίθετο προς την πρόθεση της καλής θέλησης και των στενών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων!

Οι «Ιδέες» απορρίφθηκαν από το λαό, αλλά αυτές συνέχισαν να υπάρχουν και εξελίχθηκαν σε «Σχέδιο Ανάν» μέσω Σερ Ντέιβιντ Χάνει για να απορριφθεί και εκείνο από τους Έλληνες της Κύπρου, με τα διπλά δημοψηφίσματα στις 24.4.2004.
Όπως συνεχίστηκαν και οι προσπάθειες μέσω ξένων πληρωμένων κέντρων εντολοδόχων οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία για πολιτικούς λόγους επιβολής της ρατσιστικής δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας και αποδοχή των τετελεσμένων των δύο τουρκικών εισβολών, με συγχωροχάρτι στην Τουρκία για τα εγκλήματά της.
(Υπενθυμίζεται το εργολαβικό για αυτό το σκοπό ‘έργο’ της CDRSEE στην Θεσσαλονίκη…)

Η Παιδεία είναι η σπονδυλική στήλη κάθε λαού να ξέρει την ιστορία του.
Να την διδάσκεται αναλλοίωτη από αφοσιωμένους εκπαιδευτικούς.
Για να μπορεί να υπερασπίζεται τα δίκαια του με αλήθειες και όχι με πολιτικές σκόπιμες διαστρεβλώσεις για πλύση εγκεφάλου των μαθητών.
΄Η με κατάπτυστα γλωσσάρια ξεπουλήματος της πατρίδας μας για να βολεύονται ξένοι και κατακτητές…

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/news/529094/h-leilasia-tis-ellinikis-paideias-stin-kypro