GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Απαράδεκτο: Αυτά μόνο στην Ελλάδα – «Κουρεύουν» στο 50% τις οφειλές του κράτους στους ιδιώτες

Αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα! Η κυβέρνηση προχωρά σε ψαλίδισμα των τόκων που πληρώνει το Κράτος στους ιδιώτες, όταν καθυσ...





Αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα!
Η κυβέρνηση προχωρά σε ψαλίδισμα των τόκων που πληρώνει το Κράτος στους ιδιώτες, όταν καθυστερεί και αναγκάζεται στο τέλος να τα πληρώσει, αντί να μειώσει τα χρέη και να επιταχύνει τις αποπληρωμές προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις,

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νομοθεσία το δημόσιο όταν χρωστάει σε ιδιώτες ληξιπρόθεσμα χρέη πρέπει να τα  πληρώνει με τόκο 6%.
Οι διατάξεις μπορεί να ισχύουν, τα ληξιπρόθεσμα όμως παραμένουν, με το υπουργείο Οικονομικών να μην πληρώνει ούτε τις οφειλές του, ούτε τον τόκο και τώρα έρχεται και κόβει στο μισό το επιτόκιο.

Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τον αιγιαλό προβλέπεται το «μαχαίρι» του επιτοκίου για τις οφειλές του δημοσίου και όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση: «το ισχύον σήμερα νόμιμο επιτόκιο για οφειλές του δημοσίου, ύψους 6% ετησίως , εκτός του γεγονότος ότι κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό για τις σημερινές δημοσιονομικές συνθήκες, λόγω του αμετάβλητου χαρακτήρα του, δεν προσαρμόζεται στο εκάστοτε χρηματοοικονομικό περιβάλλον με αποτέλεσμα τη σοβαρή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού λαμβανομένου υπόψη και του ρυθμού απονομής δικαιοσύνης».

Έτσι, με τις νέες διατάξεις μειώνεται το επιτόκιο από το 6% σε 3%.
Αντίθετα καμιά αλλαγή δεν προβλέπεται στον τόκο που βάζει το Δημόσιο στους φορολογούμενους που καθυστερούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.
Όταν οι ιδιώτες οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, το ύψος του επιτοκίου υπολογισμού των τόκων ανέρχεται σε 8,76% το χρόνο ή 0,73% κάθε μήνα, ενώ επιβάλλεται από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης.

Απαράδεκτες και τριτοκοσμικές τακτικές που αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά ότι, ο Έλληνας, δυστυχώς, θεωρείται και αντιμετωπίζεται ως πολίτης…δεύτερης κατηγορίας.