GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η μετά το Brexit βρετανική στρατηγική. Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

- της Φανούλας Αργυρού* Καθώς διαβάζουμε ειδήσεις  όπως «Τελική μάχη για την εξάλειψη του ΙΚ από τον τελευταίο θύλακα στη...

-






της Φανούλας Αργυρού*

Καθώς διαβάζουμε ειδήσεις  όπως «Τελική μάχη για την εξάλειψη του ΙΚ από τον τελευταίο θύλακα στην ανατολική Συρία», Sigmalive 9 Φεβρουαρίου 2019, μια άλλη εικόνα εξελίσσεται από βρετανικής πλευράς.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2019 το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι  Sky πρόβαλε την είδηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο  ξόδεψε £62 εκατομμύρια λίρες  για υποστήριξη στρατιωτικών υποδομών στο Λίβανο και εκπαίδευση του στρατού του Λιβάνου για ασφάλεια των συνόρων του (Λιβάνου) με τη Συρία.

Πιο συγκεκριμένα τα £62 εκατομμύρια λίρες αυτά δόθηκαν για την εγκαθίδρυση 76 παρατηρητηρίων (σκοπιών) κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Συρίας, με στόχο να εμποδίζουν και να σταματούν την  εισροή τρομοκρατών προς την Ευρώπη κάνοντας και ασφαλή τα βόρεια και ανατολικά σύνορα  του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λίβανο κ. Chris Rampling  «τα λεφτά δεν ήταν μόνο αναγκαία για την σταθεροποίηση του Λιβάνου αλλά επίσης για να βοηθήσουν να κρατηθεί η Ευρώπη ασφαλής από επιθέσεις όπως εκείνες στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες».

Και είπε επίσης « Όταν βλέπεις το χάρτη και αντιλαμβάνεσαι πόσο κοντά είναι η χώρα όπως ο Λίβανος προς τις άκρες της Ευρώπης, η Κύπρος απέχει μόνο περίπου 100 μίλια, το να κάνουμε σίγουρο ότι μπορούμε να ελέγχουμε αυτές τις περιοχές, ειδικά το κράτος του Λιβάνου να μπορεί να ελέγχει το δικό του χώρο, και να κρατούμε το Daesh (IS) στην άλλη πλευρά των συνόρων είναι εξαιρετικά σημαντικό  για την βρετανική ασφάλεια»

Η είδηση του «Sky», επισήμανε  πως και παρόλο που το ισλαμικό κράτος έχει ουσιαστικά εξουδετερωθεί στο πεδίο των μαχών, η ιδεολογία δεν έχει αντιμετωπισθεί.
Yπάρχουν ακόμα πολλές εν ενεργεία ομάδες στη Συρία και το Ιράκ και πολλοί ξένοι που συμμετείχαν στις μάχες του ISIS  τώρα προσπαθούν να επιστρέψουν στις χώρες τους στην Ευρώπη.
Και ο φόβος είναι, προσθέτει η είδηση, ότι αν τα καταφέρουν μπορεί να προβούν σε τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ο στρατός του Λιβάνου μας έδειξαν πως  περιπολούν τα ορεινά σύνορα με την Συρία για να εμποδίσουν παράνομες διελεύσεις.

Άμεση υποστήριξη Υφυπουργού Alistair Burt

Άμεση ήταν και η υποστήριξη του βρετανού Υφυπουργού για την Μέση Ανατολή Alistair Burt στην είδηση του Σκάι, ο οποίος ανάρτησε τα εξής στο twitter του:

«Είμαστε περήφανοι για την αναγκαία δουλειά που ανέλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει να διασφαλιστούν τα σύνορα του Λιβάνου με την Συρία για πρώτη φορά στην ιστορία του Λιβάνου.
Χάρις, εν μέρει στην συνεργασία μας για την ασφάλεια, ο Λίβανος παραμένει η μόνη χώρα που απέτρεψε επιτυχώς εισβολή από το Daesh».

Επίσης ο Υφυπουργός Burt, σε ανακοίνωσή του για την νέα κυβέρνηση του Λιβάνου συνεχάρη το Πρόεδρο Aoun  τονίζοντας ότι «η νέα κυβέρνηση θα έχει αυξημένη ευθύνη για την προστασία της κυριαρχίας, ασφάλειας και σταθερότητας του Λιβάνου, περιλαμβανομένης της εφαρμογής πολιτικής αποστασιοποίησης από περιφερειακές διενέξεις και συμμόρφωσης με τις πρόνοιες των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περιλαμβανομένου των ψηφισμάτων 1559 και 1701.  
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτούς τους στόχους περιλαμβανομένης και της ενίσχυσης του Στρατού του Λιβάνου … Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στην υποστήριξη του Λιβάνου, ειδικά στο τομέα της ασφάλειας, εκπαίδευσης και οικονομικής ανάπτυξης…»

Είναι εμφανές πλέον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει το Λίβανο στη  μετά το Brexit στρατηγική του και σε αυτό το πλαίσιο  ενδεχομένως και οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο αποκτούν – και πάλι  – μιαν αναβαθμισμένη σημασία.

Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι τους κινδύνους αυτούς που εγκυμονεί η πολύ κοντινή απόσταση  μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας (η άκρη της ΕΕ) και των γεγονότων στην πλησίον περιοχής της Συρίας,  επεσήμανε εύστοχα και τεκμηριωμένα ο καθηγητής Δρ. Κλέαρχος Κυριακίδης στην ανοικτή επιστολή του που έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  την βρετανική κυβέρνηση, τον Διοικητή των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο και την κυπριακή κυβέρνηση (μεταξύ άλλων παραληπτών)  στις 21 Ιανουαρίου 2019 και την οποία ανάρτησε την ίδια μέρα στην ιστοσελίδα  www.agora-dialogue.com  με τίτλο « The impact of any no-deal Brexit upon the Republic of Cyprus and the Sovereign Base Areas in the Island of Cyprus”.
Σχετικά επίσης  τα άρθρα στην Σημερινή 27 Ιανουαρίου 2019 για την πιθανή επίδραση στην Κυπριακή Δημοκρατία από ένα άτακτο (no deal) Brexit.

Αποσύρονται 8 Tornado, παραμένουν 6 Typhoon και έρχονται 9 F-35s

Να πούμε ότι τα 8 Tornado jets της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (Royal Air Force) που χρησιμοποιούνταν για επιδρομές εναντίον του ISIS (Daesh)  από τη βάση Ακρωτηρίου έχουν επαναπατριστεί πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειo,  στη αεροπορική βάση της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας  Marham  στο Norfolk όπου θα τεθούν εκτός λειτουργίας πλέον πριν το τέλος του ερχόμενου Μάρτη και θα χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Παραμένουν έξι Typhoon  στη βάση Ακρωτηρίου, που αναλαμβάνουν τώρα το ρόλο των Tornado.
΄Όμως αναμένεται επίσης να σταλούν σύντομα στο Ακρωτήρι και τα νέα αεροπλάνα τύπου F-35s (κατασκευή της αμερικανικής εταιρίας Lockheed Martin σε συνεργασία με την βρετανική BAE Systems).
Σύμφωνα με τον Υπουργό  Άμυνας Gavin Williamson  που επισκέφθηκε πρόσφατα τη βάση Marham  στο Norfolk αυτά  είναι πλέον έτοιμα για δράση και σύντομα θα σταλούν στο Ακρωτήρι.
Υπολογίζεται την άνοιξη και πιθανόν να ξεκινήσουν αποστολές εναντίον του ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και τη Συρία το καλοκαίρι.

« Το έθνος μας προχωρεί σε μια νέα εποχή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τα τεράστια επιτεύγματά μας σε αεροπορική ικανότητα κάνουν ξεκάθαρο το ρόλο μας στη παγκόσμια σκηνή  τόσο στους συμμάχους  μας  όσο και στους εχθρούς μας.»(«Sky news» 11.1.2019).

«Ο σχεδιασμός και κατασκευή του F-35s υπήρξε το πλέον ακριβό  οπλικό πρόγραμμα στην ιστορία.
Το ΗΒ σήμερα έχει 9 F-35s  και δεσμεύθηκε να παραγγείλει άλλα 138 στα επόμενα 30 χρόνια.
Θα πετούν σε συνεργασία  RAF και Royal Navy (Βρετανική Βασιλική Αεροπορία και Βασιλικό Ναυτικό) και είναι ικανά να προσγειώνονται πάνω στα καινούργια αεροπλανοφόρα του Ηνωμένου Βασιλείου» («Sky news» 11.1.2019).

Το νέο Tempest

Εν τω μεταξύ μιλώντας  στην αεροπορική έκθεση του Farnborough τον περασμένο Ιούλιο 2018 ο Υπουργός Άμυνας Gavin Williamson  έκανε και τα αποκαλυπτήρια ενός νέου τύπου πολεμικού  αεροπλάνου  του Tempest,  το οποίο σταδιακά θα αντικαταστήσει το  Eurofighter Typhoon.
Η κυβέρνηση θα ξοδέψει £2 δις λίρες για την κατασκευή του μεταξύ τώρα και του 2025, το νέο μοντέλο θα μπορεί να πετά μη επανδρωμένο σύμφωνα με τα σχέδια που αποκάλυψε το Υπουργείο Άμυνας και θα έχει τεχνολογία της επόμενης γενιάς σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει μοντέρνες απειλές. («The Guardian» 16.7.2018).

Τα Typhoon υπολογίζεται να αφυπηρετήσουν το 2040 αλλά θα πετούν ταυτόχρονα με τα Tempest.

Ολοκληρώνω με τις σχετικές επισημάνσεις της γνωστής δημοσιογράφου της «Guardian» Helena Smith, στην ανταπόκρισή της πίσω στις 13 Απριλίου 2018 :

«… Το Ακρωτήρι είναι μία από τις δύο κυρίαρχες περιοχές των βάσεων που κράτησε η Βρετανία στην πρώην αποικία μετά την ανεξαρτησία το 1960.
Μαζί, αυτές οι περιοχές καλύπτουν 99 τετραγωνικά μίλια, παρόλο που τα περισσότερα είναι κυπριακή καλλιεργήσιμη γη και χωριά.
Μεταξύ των στρατιωτικών περιοχών είναι το γιγαντιαίο ραντάρ της RAF στον ΄Ολυμπο, το πιο ψηλό βουνό στο νησί.
Το Ακρωτήρι βρίσκεται λιγότερο από 112 μίλια (180 χιλιόμετρα) από τις ακτές της Συρίας.

Η απόσταση της Κύπρου από την Μέση Ανατολή, ως η πιο ανατολική χώρα μέλος, έδωσε στις εγκαταστάσεις (αυτές) περισσότερη στρατηγική σημασία με τις ευκολίες περισυλλογής σημαντικών μυστικών πληροφοριών για τα Κεντρικά Γραφεία των κυβερνητικών μυστικών υπηρεσιών (GCHQ) στη Βρετανία.
Κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου αυξήθηκε επίσης η χρήση της βάσης από τους Αμερικανούς και το Ακρωτήρι έπαιξε σημαντικό ρόλο στις επιδρομές εναντίον του ισλαμικού κράτους στη Συρία και το Ιράκ».

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ  17/2/2019 (σελ.30)