GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ντόμινο εξελίξεων μετά τη μήνυση Κοτζιά: Ο εισαγγελέας ζητά τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου

- Ερευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς δρομολογεί η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου την οποία κατέθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτε...

-

Ερευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς δρομολογεί η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου την οποία κατέθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τα όσα έχουν σε βάρος του διαρρεύσει σχετικά με θέματα που κατά καιρούς έχουν δημοσιοποιηθεί όπως με βίζες, χρηματοδοτήσεις από τον επιχειρηματία Σόρος, δαπάνες του ΥΠΕΞ και άλλα.



Ο κ. Κοτζιάς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία και θα την αναθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς, μετά και από την πρωτοβουλία που είχε ληφθεί και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της ΝΔ Κων. Καραγκούνης, αναπληρωτής υπεύθυνος για θέματα δικαιοσύνης, είχε μεταβεί στην Εισαγγελία του ΑΠ και είχε ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση για όσα ελέχθησαν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου μεταξύ του τότε υπουργού ΥΠΕΞ και του υπουργού Εθνικής Αμύνας οδηγώντας τον κ. Κοτζιά σε παραίτηση.
Στο πλαίσιο αυτό, η εισαγγελέας δεν αποκλείεται να ζητήσει τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου, όπου είχαν έρθει σε σφοδρή σύγκρουση, ο υπουργός Αμυνας κ. Πάνος Καμμένος με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η μηνυτήρια αναφορά του πρώην υπουργού υποβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή και σε αυτή ο κ. Κοτζιάς, στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, συναυτουργού, συνυπαίτιου ή οποιουδήποτε συμμέτοχου προκύψει από την προανάκριση για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και διασποράς ψευδών ειδήσεων

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην αναφορά του επισυνάπτονται έξι πρόσφατα δημοσιεύματα από το διαδίκτυο και τέσσερα από εβδομαδιαία εφημερίδα, με τον κ. Κοτζιά να τα αξιολογεί, ως συνέχεια της εκστρατείας απειλών, ακόμα και σε βάρος της σωματικής ακεραιότητάς του και της οικογένειάς του.

Στην αναφορά του, εκτενή αποσπάσματα της οποίας δημοσιοποίησε ήδη η kathimerini.gr αναφέρει ότι στόχος των απειλών και των εκβιασμών, ήταν να τον αναγκάσουν να μην ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, να τον εκβιάσουν ώστε να μην υλοποιήσει την πολιτική που αποφάσισε η συντριπτική πλειοψηφία της κυβέρνησης και η πλειοψηφία του κοινοβουλίου, και να τον αναγκάσουν να σωπάσει. 
Κάτι, ωστόσο, που, όπως φέρεται να παρατηρεί στο κείμενο της μήνυσής του «ασφαλώς δεν το πέτυχαν»”.

Φέρεται, δε, να καταλήγει ως εξής:
«Είμαι πεπεισμένος πατριώτης και το καθήκον απέναντι στην πατρίδα προηγείται κάθε άλλου καθήκοντος»
Παρατηρεί επίσης πως, αφού δεν πέρασαν οι ακραίοι εκβιασμοί, συνεχίστηκαν οι παράνομες μεθοδεύσεις, αλλά με διαφορετικούς τρόπους.
Ειδικότερα, οι παρανομούντες εκβιαστές, μέσω διαφόρων ΜΜΕ, όπως υποστηρίζει, στα οποία πιθανώς έχουν πρόσβαση, ξεκίνησαν επιχείρηση αμαύρωσης της εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια, και δυσφήμισης του βασικού φορέα της, δηλαδή του προσώπου του.

Τι λέει για τον Σόρος και τα απόρρητα κονδύλια

Σε ό,τι αφορά τα περί 50 εκατομμυρίων από τον Σόρος, ο κ. Κοτζιάς, φέρεται να αναφέρει ότι ουδέποτε γνωρίστηκε με τον Σόρος, ούτε είχε καμιά σχέση μαζί του, ενώ τονίζει ότι όλο το «σύστημα Σόρος» καταπολέμησε μετά μανίας τον υπουργό Εξωτερικών στα δύο χρόνια (2016-2017) που γινόταν προσπάθεια να λυθεί το Κυπριακό.

Επίσης τονίζει στην αναφορά του ότι ρίχνουν λάσπη όσοι ισχυρίζονται ότι διαχειρίστηκε με αδιαφάνεια απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών για ποσά μεταξύ 28-35 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος φέρεται να διευκρινίζει αφενός, ότι δεν υπάρχουν τέτοια ποσά, και αφετέρου ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στο υπουργείο Εξωτερικών, διότι όλα ελέγχονται από τριμελή υπηρεσιακή επιτροπή. 
Εκείνη προτείνει και διανέμει, ενώ αποφασίζει το Προεδρείο της Ελληνικής Βουλής, με την έγκριση του οποίου μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε εκταμίευση από την κάθε φορά αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου.

Κάνει ιδιαιτέρως εκτεταμένη αναφορά στην υπόθεση ανάθεσης, μέσα από διεθνή διαγωνισμό, υπηρεσιών έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων (βίζες)σε ιδιωτική εταιρεία.
Ο κ. Κοτζιάς φέρεται να σημειώνει ότι, αντί να σταλεί η όποια, κατά τον ίδιον ανύπαρκτη, υπόνοια περί σκανδάλου στη Δικαιοσύνη, δημοσιοποιούνται συκοφαντικοί ισχυρισμοί εναντίον του, προκειμένου να τον αναγκάσουν να σιωπήσει και να υποχωρήσει από ό,τι πολιτικά θεωρεί ο ίδιος, αλλά και η κυβέρνηση συνολικά και ειδικότερα ο πρωθυπουργός, ως ορθά.

Ως ενδεικτικό της προσπάθειας δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων σε βάρος του, αναφέρει, ότι θεωρεί δημοσίευμα, το οποίο φτάνει στο σημείο να τον παρουσιάσει ότι έδωσε στην εταιρεία – ανάδοχο του έργου 26 εκατομμύρια ευρώ.
Κι’ αυτό, τη στιγμή που στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζει, ο πρώην υπουργός, με την ανάθεση του έργου η εταιρεία δεν παίρνει ούτε ευρώ από το ελληνικό κράτος, αλλά αντίθετα αναλαμβάνει τη δέσμευση να δίνει 10% επί του τζίρου καθαρών κερδών του στο ελληνικό δημόσιο.

Ο κ. Κοτζιάς, θυμίζει ότι επί υπουργίας του αποκαλύφθηκαν δεκάδες παράνομες συμπράξεις του υπουργείου Εξωτερικών με ΜΚΟ, αναζήτησε και βρήκε 40 εκατομμύρια του ελληνικού δημοσίου παράνομα χρησιμοποιηθέντα, εκ των οποίων ήδη εντοπίστηκαν και επεστράφησαν στο ελληνικό δημόσιο τα 14 εκατομμύρια.
Επιπλέον, μετά από επίπονη εργασία, πλείστες υποθέσεις παράνομης παροχής βίζας εντοπίστηκαν και στάλθηκαν στην ελληνική Δικαιοσύνη και στο πειθαρχικό του ΥΠΕΞ, ενώ Έλληνες διπλωμάτες που παραβίασαν τον όρκο τους καταδικάστηκαν σε φυλακίσεις.
Τέλος, αναφέρει ότι επί υπουργίας του, και σε αντίθεση με το παρελθόν, ουδείς δημοσιογράφος ελληνικού ΜΜΕ έλαβε έστω και ένα ευρώ από τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr