GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ευρωπαϊκή σχολή «κατασκόπων» ιδρύεται στην Ελλάδα με απόφαση των 25 υπουργών Άμυνας

- Στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων έχει βρεθεί η χώρας μας, καθώς είναι υποψηφία να ηγηθεί σε ένα από τα 17 πρότζεκτ που τέθ...

-

Στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων έχει βρεθεί η χώρας μας, καθώς είναι υποψηφία να ηγηθεί σε ένα από τα 17 πρότζεκτ που τέθηκαν προς συζήτηση στις Βρυξέλλες, την ίδρυση μιας ακαδημίας κατασκόπων.
Στην πιθανότητα υλοποίησης αυτής της ιδέας, η χώρα μας σε συνδυασμό με την Κύπρο, θα έχουν καθοριστικό ρόλο, τόσο λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, αλλά και λόγω των στενότερων σχέσεων με τη Μόσχα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια «γέφυρα” επικοινωνίας της Δύσης με τη Μόσχα.
Εκτός αυτών, η Ελλάδα είναι η ισχυρότερη χώρα στην περιοχή των Βαλκανίων, κάτι που την έχει κάνει βασικό στόχο επιρροής των Μεγάλων Δυνάμεων.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή δείχνουν πως οδεύουμε βήμα-βήμα προς μια νέα κρίση, σε μια τραγική επανάληψη των λαθών του παρελθόντος. 
Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Σκόπια, αποτελούν ανοιχτά μέτωπα, εκμεταλλεύσιμα από τις χώρες-θύτες.
Εάν το σενάριο που παρουσιάζει το Politico υλοποιηθεί, η χώρα μας θα γίνει μια τεράστια «υπόγεια” βάση γεωπολιτικής επιρροής και τακτικών παρεμβάσεων στην εύθραυστη περιοχή των Βαλκανίων, κάτι το οποίο μπορεί να έχει δύο αποτελέσματα: Ισορροπία ή χάος.

Οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συμφωνήσουν σε 17 νέα πρότζεκτ, υπό τη συμφωνία PESCO, που προβλέπουν από τη βελτίωση της εκπαίδευσης και των υποδομών, μέχρι την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων και των αεροπορικών συστημάτων, σύμφωνα με προσχέδιο, γνώση του οποίου έχει το Politico.

Η δημιουργία μίας κοινής ακαδημίας κατασκοπίας της ΕΕ θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ενωσης.
Μέχρι πρόσφατα, η εμβάθυνση της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα μπλοκάρονταν από τη Μ. Βρετανία, που έβλεπε αυτό το ενδεχόμενο ως έναν ανεπιθύμητο ανταγωνισμό στη συμμαχία Five Eyes, που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Ν. Ζηλανδία και τη Μ. Βρετανία.
Όμως, με το Brexit να πλησιάζει, το Λονδίνο πλέον δεν αποτελεί εμπόδιο, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Όμως, θα προκαλέσει εντύπωση η πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα την ακαδημία, με τη βοήθεια της Κύπρου, κάτι που σημαίνει ότι δύο από τα μέλη της ΕΕ με τις στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα θα “τρέχουν” αυτό το πρόγραμμα», γράφει το Politico.

Η Ελλάδα θα ηγείται της ακαδημίας κατασκόπων, σύμφωνα με το προσχέδιο.
Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ένωσης, η ακαδημία θα εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από την ΕΕ.

Επίσης, η Ελλάδα θα αναλάβει την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για τις συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο ή σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό και για τα πολιτικά πληρώματα.

Ακόμη, σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο, η Ελλάδα θα ηγείται του πρότζεκτ για τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να μετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις, γράφει το Politico.

Η Γαλλία και η Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης, η Γερμανία τη δημιουργία drones νέας γενιάς που αναμένονται έως το 2025, ενώ θα είναι και επικεφαλής του πρότζεκτ για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Tiger.
Η Ιταλία θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη συστήματος αντιμετώπισης απειλής από drones. Ακόμη, η Εσθονία θα ασχοληθεί με τη δημιουργία αρθρωτού μη επανδρωμένου συστήματος εδάφους- που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό αποστολών- και η Γαλλία θα είναι επικεφαλής του πρότζεκτ για νέας γενιάς πυραυλικά συστήματα μεσαίας εμβέλειας.

Επίσης, μεταξύ άλλων, η Τσεχία θα είναι επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης ηλεκτρονικού πολέμου και η Γαλλία τη βελτίωση του καταμερισμού των βάσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής, προκειμένου να υπάρχει ταχύτερη ανταπόκριση σε περίπτωση κρίσης.

Γενικότερα, η μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ θα είναι η μετατροπή των πρότζεκτ από προτάσεις σε πραγματικότητα, γράφει το Politico που σημειώνει ότι, σύμφωνα με διπλωμάτες, «πολλά από τα προγράμματα της PESCO, που ανακοινώθηκε με… φανφάρες πέρυσι, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη πέρα από τον σχεδιασμό».


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


-