GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Si vis pacem, para bellum

του Λάζαρου Μαύρου Ε Ι Ν Α Ι  ΒΕΒΑΙΩΣ πασίγνωστο εκείνο το αξίωμα στα λατινικά “si vis pacem, para bellum” ,  που σημαίνει “αν θε...


του Λάζαρου Μαύρου

Ε Ι Ν Α Ι  ΒΕΒΑΙΩΣ πασίγνωστο εκείνο το αξίωμα στα λατινικά “si vis pacem, para bellum”,  που σημαίνει “αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο”.
Το οποίο, στην πολιτική πρακτική, έχει το
νόημα ότι η Αμυντική Θωράκιση ενός κράτους -με κύριο κορμό τις Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι φροντισμένα διαρκώς ικανές να επιφέρουν καίρια βλαβερά πλήγματα στον επιτιθέμενο εχθρό- αποτελεί την αποτελεσματικότερη ΑΠΟΤΡΟΠΗ του πολέμου.




Και εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες του αντιπάλου, με την εκτόξευση πολεμικών απειλών, να επιτύχει την υποταγή της πολιτικής τού απειλούμενου στην θέλησή του.

Ε Ι Ν Α Ι  ΑΣΦΑΛΩΣ υψίστης σημασίας, ως εκ των ων ουκ άνευ, οι διπλωματικές προσπάθειες, (α) αξιοποίησης των διεθνών σχέσεων, (β) επίμονης προσφυγής στους κανόνες του ισχύοντος διεθνούς δικαίου και (γ) επιδέξιας εκμετάλλευσης των αλληλοσυγκρουομένων σε κάθε συγκυρία συμφερόντων των εκάστοτε εμπλεκομένων κρατών προς επίτευξη επωφελών διακρατικών συνεργασιών και συμμαχιών.
Ώστε ν’ αποβαίνουν ο Ικανός Εξωτερικός Συντελεστής Αποτροπής των πολεμικών απειλών και της βουλιμίας του εχθρού.
Καθίσταται, όμως, ικανός και αποτελεσματικός, εάν και εφ’ όσον, μετρά ως ικανή, αποτελεσματική και αποφασιστική η Αμυντική Θωράκιση, του αμυνομένου.

Γ Ν Ω Ρ Ι Ζ Ο Υ Ν,  βεβαίως, οι διαδοχικώς κυβερνήσαντες και οι νυν ξανά κυβερνώντες, όπως γνωρίζουν ομοίως και οι ηγεσίες των κομμάτων, στην Λευκωσία και στην Αθήνα, ότι:

(α) Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ πολιτική, του “Κατευνασμού” των Τούρκων Κατακτητών, για συνομιλίες διαπραγμάτευσης των τουρκικών απαιτήσεων στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στην Θράκη και:

(β) Η ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ παραμέληση ενδυνάμωσης της Αμυντικής Θωράκισης, με πειστική αύξηση της αποτρεπτικής στρατιωτικής ΙΣΧΥΟΣ των δύο κρατών, από την Κύπρο και το Αιγαίο ώς την Θράκη,

– ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ την ξανά εμφανιζόμενη, κλιμακούμενη τώρα και εκτραχυνόμενη επικίνδυνα πολεμική απειλή της Τουρκίας. Και στην Κύπρο, και στο Αιγαίο και στην Θράκη.

Μ Ε  ΑΠΕΙΛΕΣ πολέμου, επιδεικνύοντας τα πολεμικά της “προσόντα” στο συριακό μέτωπο κατά των Κούρδων και αλαλάζοντας ότι είναι ικανή ν’ αντιμετωπίσει μέχρι και τον… “66ο Αμερικανικό Στόλο” η Άγκυρα, επιταχύνει τώρα τις προσπάθειές της να υποτάξει την Αθήνα και τη Λευκωσία στη δική της θέληση και να τις εξαναγκάσει να συμμορφωθούν στις δικές της απαιτήσεις, από τον Έβρο και το Αιγαίο ώς τις νότιες θάλασσες της Κύπρου, με κύριο σκοπό (“ΑΝΣΚ”) τα υποθαλάσσια Κοιτάσματα στις ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΗ από δεκαετίες -από την εποχή του τουρκικού Επιτελικού “Σχεδίου Επανάκτησης της Κύπρου” 1957 έως σήμερα, 2018 αταλάντευτα αναλλοίωτο- είναι η επιδίωξη της Άγκυρας να θέσει υπό τον έλεγχό της ολόκληρη την Κύπρο.
Με τις διζωνικές δικοινοτικές διαπραγματεύσεις, διεξαγόμενες από 1977 έως 2017 (Grans-Montana), έφθασε στα πρόθυρα σχεδόν να θριαμβεύσει. 

Επιτυγχάνοντας, παρ’ ολίγον, την αντικατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας με μίαν, ελεγχόμενη από την ίδια, μέσω των “ισοτίμως συγκυρίαρχων, συνεταίρων και συνιδιοκτητών” Τουρκοκυπρίων, “Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία” (ΕΚΟ).

Μ Ε  ΚΥΡΙΟ και κατεπείγοντα “ΑΝΣΚ” τα Κοιτάσματα και την ηγεμόνευση επί της Ανατολικής Μεσογείου, οι πολεμικές απειλές της Τουρκίας, υλοποιούμενες και με διαρκώς προστιθέμενα επικίνδυνα στρατιωτικά επεισόδια από το “τεμάχιο 3” της κυπριακής ΑΟΖ, στα Ίμια, στη Στρογγύλη του Καστελορίζου, ώς τον Έβρο, συνοδευόμενα κι από σαφείς δημόσιες απειλές “τιμωρίας α λα Αφρίν”, επιχειρούν να τρομοκρατήσουν την Αθήνα και τη Λευκωσία. Επισείοντας το φάσμα του πολέμου.
Ώστε να σύρουν πρώτα τον Αναστασιάδη, να συνεχίσει “απ’ εκεί που έμειναν” στο Grans-Montana: Στην παράδοση της κρατικής υπόστασης της Κύπρου, στην Ισότιμη Τουρκική Συγκυριαρχία”.
Την αντικατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την “Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία”, με Τούρκο εκ περιτροπής πρόεδρο. Βατήρα υλοποίησης της νταβουτόγλειας νεο-οθωμανικής επιθετικής θαλάσσιας στρατηγικής της Άγκυρας για τον έλεγχο της Αν. Μεσογείου.

Π Ρ Ο Κ Υ Π Τ Ε Ι  λοιπόν σαφέστατα ότι, για να καταστεί αποτελεσματικότερη η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Κύπρου και Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές απειλές και μεθοδεύσεις, για να μειωθεί πράγματι ο κίνδυνος πολέμου, χωρίς την υποταγή Αθηνών και Λευκωσίας, για να διαφυλαχθεί η ειρήνη και η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή, απαιτείται εξ ίσου κατεπειγόντως η ενδυνάμωση της Αμυντικής Θωράκισης, η αποφασιστική ανόρθωση της Αποτρεπτικής Ισχύος αμφοτέρων των κρατών, από τον Έβρο και το Αιγαίο ώς την Κύπρο.
Με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο βαθμό ώστε να βεβαιωθεί η Άγκυρα πως δεν τη συμφέρει να “ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου”, όπως έλεγε κάποτε εκείνος ο πρωθυπουργός της Ελλάδος που είχε στείλει μυστικά στην Κύπρο το 1964 την ελλα-δική μας Μεραρχία, υλοποιώντας τότε στην πράξη το “si vis pacem, para bellum” τρία χρόνια προτού ενσκήψει εκείνη η εθνική κατάρα της στρατιωτικής δικτατορίας των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου 1967 και 10 χρόνια πριν από την εθνική καταστροφή των χουντικών πραξικοπηματιών της 15ης Ιουλίου 1974.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



ΠΗΓΗ:sigmalive.com

onisilos.gr