GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Hürriyet: Η Τουρκία χάνει το «παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο - Bloomberg: Διαπραγματεύσεις Αιγύπτου με Ισραήλ

- Νέες αρνητικές εξελίξεις προοιωνίζονται από την επικείμενη ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ - Αιγύπτου - «Κάρφος στο μάτι» της Άγ...



- Νέες αρνητικές εξελίξεις προοιωνίζονται από την επικείμενη ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ - Αιγύπτου
- «Κάρφος στο μάτι» της Άγκυρας ο υπό μελέτη/σχεδιασμό EastMed με ιταλική προσθήκη στις 2 Τετραμερείς
- Σημαντικό πλήγμα γοήτρου και
η εξαγγελία γεώτρησης από την ENI στο αμφισβητούμενο τεμάχιο «6»
- Διαψεύδονται όσοι σε Κύπρο και Ελλάδα προεξοφλούσαν ευόδωση του τουρκο-ισραηλινού αγωγού με συνεπακόλουθους κλυδωνισμούς στην ενεργειακή και γεωπολιτική συνεργασία στην Τριμερή με Ισραήλ.
Η επιδίωξη της Τουρκίας να εισέλθει δυναμικά στο κάδρο των ενεργειακών και κατ' επέκτασιν γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ν.Α. Μεσόγειο, μετατρεπόμενη σε χώρα ενεργειακό κόμβο, φαίνεται μέρα με την μέρα να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, καθιστάμενη περισσότερο ένα όνειρο απατηλό, καθώς οι διευρυμένες συνεργασίες εξουδετερώνουν τους νεο-θωμανικούς σχεδιασμούς της διακυβέρνησης Ερντογάν.



Τα παραπάνω φαίνεται να διαπιστώνει και σε άρθρο του Τούρκος αρθρογράφος της Hürriyet, ο οποίος, αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στη Λευκωσία, σημειώνει χαρακτηριστικά πως οι πρόσφατες εξελίξεις «εξαφανίζουν» το όνειρο της Τουρκίας, ενώ προσθέτει επικριτικά πως «Η εξωτερική πολιτική της χώρας, δεν θα πρέπει να ρισκάρει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας και τα ζητήματα ασφάλειας».

«Αίγυπτος, Ελλάδα και η Ελληνική Κύπρος συναντήθηκαν στην Κύπρο για να συνάψουν μια πρώτη συμφωνία, για να μεταφέρουν το αέριο κάτω από τη θάλασσα μέσω αγωγού προς την Ελλάδα και από εκεί να το μεταφέρουν στην Ευρώπη.
Εάν πραγματοποιηθεί αυτό το έργο, η Τουρκία θα αποκλειστεί».

Εξάλλου στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ότι η επιθυμία της Τουρκίας για εμπλοκή στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου βρισκόταν πίσω από τους σχεδιασμούς στο λιμάνι του Τσεϊχάν, όπου προφανώς οι Τούρκοι επιδίωκαν να μεταφερθούν μέσω αγωγού τα κοιτάσματα του Ισραήλ, διαμέσω της Κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο με την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά για το Κυπριακό, όσο και με τις μεταρρυθμίσεις επί ενεργειακών και οικονομικών ζητημάτων που προωθήθηκαν κατεπειγόντως από την Βουλή της Αιγύπτου, ψηφίσματα που ανοίγουν το δρόμο σε ενεργειακή συνεργασία του Τελ Αβίβ με το Κάιρο, επίσης φαίνεται ο σχεδιασμός αυτός να καταρρέει.
Στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο ανακατατάξεων φαίνεται να εντάσσεται και η πιθανή έλευση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου στην Λευκωσία, σύμφωνα με δηλώσεις και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, και έμπειρου διπλωμάτη, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το δημοσίευμα συνεχίζει με αναφορά και στις εξελίξεις στην περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ μετά το δημοψήφισμα, όπου υπάρχουν στρατηγικά κοιτάσματα πετρελαίου, όπου επίσης ο αθρογράφος διαπιστώνει «τραυματίσμό» των τουρκικών θέσεων στον τομέα της ενέργειας. 

Επίσης, ενδεικτικό των δυσμενών για τα τουρκικά συμφέροντα εξελίξεων είναι το γεγονός πως ο Πρόεδρος του Turkish Association For Energy Economics Δρ Γκουρκάν Κουμπάρογλου δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή πως η απόφαση να μεταφερθεί το φυσικό )αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω της «νότιας Κύπρου», (όπως χαρακτήρισε την κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι οικονομικά βιώσιμη, αλλά είναι απλώς πολιτικά υποκινούμενη, ωστόσο αυτό που πρέπει να τονιστεί εδώ είναι ότι χρησιμοποίησε την λέξη "ΑΠΟΦΑΣΗ"...

Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ 

Σύμφωνα με το SigmaLive, δημοσίευμα του Bloomberg επικαλείται δηλώσεις εμπειρογνώμονα, ο οποίος αναφέρει πως την περασμένη βδομάδα υπουργοί από Αίγυπτο και Ισραήλ είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες, με αντικείμενο την ενδεχόμενη πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. 

Η ίδια πηγή αναφέρει πως ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλλα είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του Γιουβάλ Στάινιτς πως οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο, οι οποίες θα μεταφερθούν μέσω αγωγού, βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι, ενώ όπως προαναφέραμε η αιγυπτιακή κυβέρνηση προέβη σε αναθεώρηση του νομοθετικού της πλαισίου, μέσω σειράς ψηφισμάτων στην Βουλή, όπου πλέον μια συνεργασία με το Ισραήλ φαντάζει πολύ πιο πιθανή,  παρακάμπτοντας όποιες παλαιότερες πολιτικο-διπλωματικές κυρίως αγγυλώσεις.

«Ο Ελ Μόλα δήλωσε ότι το κύριο εμπόδιο για οποιαδήποτε συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου είναι το πρόστιμο ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το οποίο το ελβετικό δικαστήριο αποφάσισε ότι οι εταιρείες φυσικού αερίου της Αιγύπτου πρέπει να πληρώσουν στον παροχέα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ για προηγούμενη συμφωνία.
O Ελ Μόλα ανέφερε ότι οποιαδήποτε πρόοδος στις συνομιλίες Ισραήλ-Αιγύπτου εξαρτάται αρχικά από την επίλυση αυτού του προβλήματος», μετέφερε σχετικά η εν λόγω ανώνυμη πηγή στο Bloomberg.

Οι μέτοχοι του κοιτάσματος Λεβιάβαν, θεωρούν την Αίγυπτο ως μια πιθανή αγορά του φυσικού τους αερίου, αναφέρει το Bloomberg, το οποίο προσπάθησε να λάβει απάντηση από το αιγυπτιακό Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο ως αναμενόταν άλλωστε αρνήθηκε να σχολιάσει. 

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"