GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Όταν ο δικτάτορας Πάγκαλος απαγόρευσε τις κοντές φούστες

Ήταν 30 Νοεμβρίου του 1925 όταν ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, απαγόρευσε, με σχετική διάταξη, στις γυναίκες να φορούν κοντές ...




Ήταν 30 Νοεμβρίου του 1925 όταν ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, απαγόρευσε, με σχετική διάταξη, στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες όταν κυκλοφορούν έξω από τα
σπίτια τους.
Κι όταν λέμε κοντές φούστες, μην πάει το μυαλό σας σε «καυτά» μίνι.
Η διάταξη ανέφερε ρητώς ότι οι γυναίκες απαγορεύεται να φορούν φούστες άνω των 30 πόντων από το έδαφος, δηλαδή το ύφασμα έπρεπε να καλύπτει το πόδι σχεδόν ως τη μέση της γάμπας.
«Κατόπιν διαταγής του Προέδρου της Κυβερνήσεως, καταρτίζεται και υποβάλλεται εις το υπουργείον Εσωτερικών προς έγκρισιν αστυνομική διάταξις δι ης απαγορεύονται αι κονταί φούσται των γυναικών.
Το κατώτατον άκρον της φούστας δέον να απέχη από του εδάφους 30 εκατοστά του μέτρου.
Εις τον περιορισμόν τούτον υπάγονται άπασαι αι γυναίκες από του 12ου έτους και άνω.
Αι παραβάτιδες θα παραπέμπωνται εις το επ’ αυτοφώρω πταισματοδικείον, σνυπεύθυνοι θα είναι και οι γονείς αυτών.
Η εφαρμογή θα αρχίση από 15 Δεκεμβρίου».
Ο αστικός μύθος λέει ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος πήρε την απόφαση για τη συγκεκριμένη διάταξη, σε μια προσπάθεια να... ηρεμήσει την σύζυγό του, η οποία έγινε έξαλλη όταν επισκεπτόμενη το γραφείο του στρατηγού, είδε μία νεαρή κοπέλα να κυκλοφορεί με κοντή φούστα. Κι όταν λέμε κοντή, εννοούμε ότι ήταν στο ύψος του γονάτου.
Τότε η... Πρώτη Κυρία, επέπληξε τον αστυνομικό διευθυντή, κατηγορώντας τον ότι επιτρέπει στις γυναίκες να κυκλοφορούν προκλητικά ντυμένες.
Έτσι, σχεδόν άμεσα, δημιουργήθηκε κατ’ εντολήν Πάγκαλου, η διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να κυκλοφορούν με φούστες που απείχαν περισσότερο από 30 εκατοστά από το έδαφος.
Αφού πέρασε το δεκαπενθήμερο που είχε δοθεί περιθώριο στις Αθηναίες να προετοιμαστούν και να προσαρμόσουν την γκαρνταρόμπα τους στα νέα δεδομένα, οι δρόμοι της πρωτεύουσας γέμισαν με αστυνομικούς, «οπλισμένους» με... μεζούρες για την... επιβολή της τάξης.


Προχωρούσαν δε και σε συλλήψεις, σε περίπτωση που διαπίστωναν ότι κάποια κοπέλα είχε υποπέσει σε παράβαση και κυκλοφορούσε με φούστα πιο κοντή από το προβλεπόμενο.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"