BREAKING NEWS
latest

Freitag, 1. September 2017

Γυναίκα η επόμενη πρόεδρος της Ρωσίας; - Ποιες περιπτώσεις εξετάζει το ΚρεμλίνοΥπάρχει βάσιμη φημολογία στην Ρωσία ότι θα υπάρξει υποψήφια γυναίκα πρόεδρος στις βουλευτικές εκλογές του 2018 αν και το ενδεχόμενο αυτό προς
ώρας φαντάζει απίθανο.

Για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει ο Ρώσος πρόεδρος να δηλώσει τη μη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές. 
Πάντως ακόμα επίσημα δεν έχει αποκαλύψει τα σχέδια του.

Σημειώνεται ότι οι εκλογές θα λάβουν χώρα τον Μάρτιο του 2018 και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Ο στενός κύκλος του Ρώσου προέδρου πάντως διαρρέει ότι «θα ήθελε κάποτε να ξεκουραστεί» αλλά θα πρέπει να έχει βρεθεί ο κατάλληλος-η που θα συνεχίσει το έργο του

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής οικονομικής εφημερίδας Vedomosti, η οποία επικαλείται πηγή προσκείμενη στην ρωσική προεδρία, γράφει ότι το Κρεμλίνο αναζητεί γυναίκα υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Εξετάζονται 5-7 υποψηφιότητες, από τις οποίες τρεις προέρχονται από το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» που είναι και το κόμμα του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν.

Πρόκειται για την πρόεδρο της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Γυναικών Ρωσίας Νατάλια Βελίκαγια, την επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Γονέων Ιρίνα Βόλινβετς και την Ιρίνα Πετελιάεβα που είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του κόμματος.

Η Νατάλια Βελίκαγια, δήλωσε στην εφημερίδα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση μαζί της και το θεωρεί απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο. 

Η Πετελιάεβα δήλωσε ότι επισήμως δεν της έχει γίνει τέτοια πρόταση, αλλά θα ήθελε να συμμετάσχει ως υποψήφια, λέγοντας ότι «υπάρχει ένα κοινωνικό αίτημα για την συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και αυτό είναι κάτι που εντείνει το ενδιαφέρον για τις επικείμενες εκλογές». 

Πρόταση πάντως για να αναλάβει την προεδρία του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία» γυναίκα και να αντικαταστήσει τον σημερινό αρχηγό του Σεργκέι Μορόνοφ έχει τεθεί , όπως δηλώνει στην εφημερίδα στέλεχος του κόμματος, αναφέροντας ότι ανεπίσημα έχει γίνει συζήτηση με την Πετελιάεβα, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποφασισθεί όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Όσον αφορά την Βόλινετς, η εφημερίδα γράφει ότι δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί της.

Μια άλλη πηγή προσκείμενη επίσης στην ρωσική προεδρία, την οποία επικαλείται η ρωσική εφημερίδα, δηλώνει ότι έχει συζητηθεί η υποψηφιότητα μια γυναίκας που δεν είναι μέλος κανενός κόμματος: 

«Ιδανική επιλογή είναι η Ξένια Σαμπτσάκ, (κόρη του εκλιπόντος δημοφιλούς πολιτικού και δημάρχου του Λένινγκραντ επί Μιχαήλ Γκορμπτασόφ Ανατόλι Σαμπτσάκ-σ.σ) η οποία δίνει την εικόνα της σύγχρονης νέας σε ηλικία γυναίκας, η οποία θα ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική, είναι έξυπνη, εντυπωσιακή, ενδιαφέρουσα, αλλά η εικόνα της δεν ανταποκρίνεται συνολικά στην εικόνα της παραδοσιακής Ρωσίδας και το ζήτημα είναι αν η ίδια δεχθεί».

Η συμμετοχή γυναικών ως υποψηφίων για την ρωσική προεδρία μπορεί να αποτελέσει, όπως υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής Κονσταντίν Καλάτσεφ, ένα από τα πολλά σενάρια θεατρικής υφής που θα παιχθούν στις προεδρικές εκλογές. 

Ο αναλυτής πάντως του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών Αντρέι Κολιάντιν θεωρεί ότι προς το παρόν μια από τις πιο ρεαλιστικές εκδοχές είναι η συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2018 της παλιάς φρουράς των αρχηγών των κομμάτων, παρότι εκτιμά ότι η συμμετοχή γυναικών θα ενίσχυε το ενδιαφέρον για τις εκλογές και θα έδειχνε ότι η προεκλογική εκστρατεία δεν διακατέχεται από μισογυνισμό.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, μέχρι τώρα υπήρξαν δύο γυναίκες υποψήφιες στις προεδρικές εκλογές. 

Στις προεδρικές εκλογές του 2000 είχε κατέβει ως υποψήφια η νυν πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Ελένα Πανφίλοβα (εκπροσωπώντας το κόμμα «Αξιοπρέπεια των Πολιτών») η οποία συγκέντρωσε το 1,01%, ενώ στις εκλογές του 2004 είχε συμμετάσχει η Ιρίνα Χαμακάντα ( «Συμμαχία των Δεξιών δυνάμεων»), η οποία είχε συγκεντρώσει το 3,84%.

Κακά τα ψέματα στην παρούσα φάση δεν θέλει κανείς να δει άλλον πρόεδρο στην Ρωσία πέραν του Β.Πούτιν που έχει δοκιμαστεί όλα αυτά τα χρόνια και έχει αποδειχθεί ότι όντως είναι ένας πραγματικός ηγέτης.

Κρίθηκε εκ του αποτελέσματος πήρε μια κατεστραμμένη Ρωσία και την ανέβασε εκ νέου στο στάτους των υπερδυνάμεων.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


pronews.gr
« PREV
NEXT »