Ο Πάπας Λέων XIV θέλει να σταματήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη από το να παίζει τον Θεό Ως ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας, οι πάπες πάντα προσπα...
Ο Πάπας Λέων XIV θέλει να σταματήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη από το να παίζει τον Θεό
Ως ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας, οι πάπες πάντα προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής τους, είτε αυτές ήταν αιρετικοί, πανδημίες ή εισβολές.
Το 2025, ο Πάπας Λέων XIV έχει κάνει την περιοριστική αντιμετώπιση των κινδύνων από την ανεξέλεγκτη Τεχνητή Νοημοσύνη έναν καθοριστικό στόχο της παπικής του θητείας.
Στην πρώτη του επίσημη ομιλία προς τους καρδινάλιους, προειδοποίησε για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης για την “ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και την εργασία.”
Δύο ημέρες αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επαίνεσε το “απερίγραπτο δυναμικό” της τεχνολογίας, ενώ προειδοποίησε ότι απαιτεί ευθύνη “για να εξασφαλιστεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το καλό όλων.”
Όπως και ο προκαθήμενος του, ο Πάπας Λέων XIII του 19ου αιώνα, ο οποίος προώθησε τα δικαιώματα των εργατών κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης, ο Λέων XIV τοποθετεί τον εαυτό του ως φύλακα του κοινωνικού ιστού απέναντι στις ανεξέλεγκτες σύγχρονες τεχνολογίες.
Το όνομα που διάλεξε ο τότε-καρδινάλιος Robert Prevost δεν ήταν “τυχαία αναφορά,” δήλωσε εκπρόσωπος του Βατικανού τη νύχτα που ολοκληρώθηκε η Σύνοδος.
“Η εκκλησία μας καλεί να κοιτάζουμε προς τους ουρανούς, αλλά και να περπατάμε στη γη σύμφωνα με τους καιρούς,” είπε ο Paolo Benanti, Φραγκισκανός μοναχός και σύμβουλος του Βατικανού για την ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης, μιλώντας στο POLITICO, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα παράξενο στο γεγονός ότι η εκκλησία προσφέρει εξειδίκευση σε ένα τόσο μελλοντικό πεδίο.
“Το Βατικανό θέλει να αποτρέψει κάποιες εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη που θα μπορούσαν να βλάψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, οι οποίες θα είχαν πιθανόν δυσανάλογες επιπτώσεις στους λιγότερο καταρτισμένους εργαζομένους,” δήλωσε η Maria Savona, καθηγήτρια οικονομίας και καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο Luiss στη Ρώμη και το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ και ειδικός στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Προειδοποιήσεις
Ηθικολόγοι, φιλόσοφοι και οι ίδιοι οι μεγιστάνες της τεχνολογίας έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους της δημιουργίας νοήμονα μορφών ζωής από τις εταιρείες.
Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του X και δημιουργός του AI bot Grok, Elon Musk, έχει προειδοποιήσει για το “ξόρκισμα του δαίμονα” μέσω της ανεύθυνης ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, συγκρίνοντάς το με τη δημιουργία “ενός ψηφιακού Θεού.”
Η εργασία για την εξεύρεση ενός πλαισίου κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη για το Άγιο Θρόνο ξεκίνησε με τον προκάτοχο του Λέοντα.
Το 2020, ο τότε-Πάπας Φραγκίσκος συγκέντρωσε θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες μαζί με τεχνολογικές εταιρείες όπως η IBM και η Cisco για να υπογράψουν την "Κλήση της Ρώμης για την Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης", μια δέσμευση για την ανάπτυξη τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης που είναι υπεύθυνες και κοινωνικά ωφέλιμες.
Τον Ιανουάριο, το Βατικανό δημοσίευσε μια επίσημη δήλωση προειδοποιώντας ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα στο να “σκλαβωθεί στη δική της εργασία.”
Το πλεονέκτημα
Ως ο πρώτος πάπας που προέρχεται από τις ΗΠΑ — τη χώρα της Silicon Valley και της τεχνολογικής επανάστασης — και απόφοιτος μαθηματικών, ο Λέων βρίσκεται σε μοναδική θέση για να προχωρήσει το έργο αυτό.
Η Ουάσιγκτον ηγείται μιας κίνησης απορύθμισης, με τον Πρόεδρο Donald Trump να καταργεί τους κανόνες ασφαλείας που είχε θέσει ο προκάτοχός του Joe Biden και να αποκαλύπτει ένα σχέδιο μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την ανάπτυξη υλικού Τεχνητής Νοημοσύνης με την κορυφαία εταιρεία OpenAI.
Ακόμη και η ΕΕ, ιστορικά στην πρωτοπορία της ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης, τροποποιεί τη στάση της για να εστιάσει στον ανταγωνισμό — ανοίγοντας την πόρτα σε “στοχευμένες τροποποιήσεις” του νόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη και επιμένοντας στη ενίσχυση της υπολογιστικής ισχύος.
Στη σύνοδο κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι τον Φεβρουάριο, οι παγκόσμιοι ηγέτες μίλησαν περισσότερο για την επίτευξη συμφωνιών παρά για την ανάπτυξη προστατευτικών κανόνων.
Για τον Benanti, ο ρόλος της εκκλησίας ως “ειδικού στην ανθρωπότητα” μπορεί να κινητοποιήσει ηγέτες, ιδιαίτερα από καθολικές χώρες, “να δημιουργήσουν μια Τεχνητή Νοημοσύνη που φροντίζει τον άνθρωπο και είναι ευθυγραμμισμένη με τη κοινωνική δικαιοσύνη.”
Στην πρώτη του συνομιλία με την Ιταλίδα ηγέτη Giorgia Meloni, οι δύο συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την “ηθική και ανθρώπινη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.” Πέρυσι, κατόπιν πρόσκλησης της Meloni, ο Φραγκίσκος απηύθυνε μήνυμα στους ηγέτες της G7 για την ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης.
“Το ενδιαφέρον του [Βατικανού] για την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι περίεργο,” δήλωσε η Savona.
“Ο Φραγκίσκος επίσης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την κλιματική αλλαγή, που είναι ένα σύγχρονο ζήτημα. Η αποστολή της εκκλησίας είναι να είναι πιστή στις βασικές αρχές, ενώ προσαρμόζεται στον κόσμο.”
Το Βατικανό θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δίκτυό του στον Παγκόσμιο Νότο για να “ενεργοποιήσει πιο δημοκρατική πρόσβαση” στην Τεχνητή Νοημοσύνη καθώς η εξουσία συγκεντρώνεται στα χέρια τεχνολογικών γιγάντων και πλουσιότερων χωρών, — και να βοηθήσει στην πίεση για μια παγκόσμια τυποποίηση της ρύθμισης, η οποία κυριαρχείται από την Ευρώπη, δήλωσε η Savona. “Αυτό θα ήταν πολύ, πολύ χρήσιμο.”
Η «πληγή»
Ο πάπας γνωρίζει ότι η εκκλησία “μπορεί να βοηθήσει να δώσει νόημα σε έναν κόσμο που αλλάζει, καθοδηγώντας τον προς τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και να μας δείξει πώς η τεχνική καινοτομία μπορεί να υποστηρίξει την κοινωνική φροντίδα,” δήλωσε.
Ο ίδιος ο Λέων δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από την πληγή του περιεχομένου που δημιουργείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Μόλις μία εβδομάδα μετά την εκλογή του, ένα βίντεο στο YouTube υποτίθεται ότι έδειχνε τον Λέοντα να επαινεί τον Πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο, Ibrahim Traoré, για το ότι έκανε συγκρίσεις του πλούτου του Βατικανού με τη φτώχεια στην Αφρική.
Το Βατικανό σημείωσε ότι το βίντεο ήταν deepfake — μέρος ενός κύματος περιεχομένου που δημιουργείται από Τεχνητή Νοημοσύνη σε αφρικανικές πλατφόρμες που εξυμνούν τον Traoré ως παράδειγμα παν-Αφρικανικής ηγεσίας.
Η επιστημονική προσπάθεια και το Βατικανό δεν ήταν πάντα εύκολοι σύντροφοι.
Στον 17ο αιώνα, οι θεολογικές αρχές καταδίκασαν τον αστρονόμο Γαλιλαίο Γαλιλέι για αίρεση επειδή δήλωσε ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο.
Αλλά η σύγκρουση μεταξύ πίστης και τεχνολογίας “είναι ένα πολύ σύγχρονο φαινόμενο,” σύμφωνα με τον Benanti, ο οποίος είπε ότι πολλοί επιστήμονες στην ιστορία ήταν επίσης πιστοί.
Αν ο Λέων μπορέσει να είναι αποτελεσματικός στην αυτοδιορισμένη του αποστολή, θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να πείσει τους άλλους, και ενδεχομένως από τη δύναμη του αστέρα του.
“Το Βατικανό έχει πολύ ισχυρή ηθική πειθώ. Έχει πολύ αυθεντική φωνή,” δήλωσε η Savona.
www.bankingnews.gr