Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συγκρούστηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια συζήτηση γεμάτη ένταση και φωνές, σ...
President Trump: "The problem is I've empowered you to be a tough guy. I don't think you'd be a tough guy without the U.S. You're people are very brave. But, you're either going to make a deal or we're out. And if we're out, you'll fight it out...but you don't have the cards..." pic.twitter.com/vEGSVeQsg7
— CSPAN (@cspan) February 28, 2025
Τη σκυτάλη των επιθέσεων πήρε ο αντιπρόεδρος Τζ Ντ Βανς, μπροστά στον Ουκρανό ηγέτη και στους δημοσιογράφους. «Αυτό που κάνει την Αμερική καλή χώρα, είναι ότι εμπλέκεται σε διπλωματία», είπε.
«Τι είδους διπλωματία εννοείς, Τζέι Ντι», ρώτησε ο Ζελένσκι, κάνοντας τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να εκραγεί και να τον κατηγορήσει ότι «οργανώνεις προπαγανδιστικά ταξίδια». «Έχεις πει μια φορά ευχαριστώ;», ρώτησε.
Όταν ο Ζελένσκι επιχείρησε να απαντήσει, παρενέβη ο Τραμπ και του είπε: «Μην μας πεις πώς θα νιώσεις, δεν είσαι σε θέση να το υπαγορεύσεις αυτό. Μπορείς να είσαι σε πολύ δύσκολη θέση. Τζογάρεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, τζογάρεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που κάνεις προσβάλει τη χώρα σου».
Αυτή η πρωτοφανής μειωτική συμπεριφορά σόκαρε όσους ήταν παρόντες. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της Ουκρανής πρεσβευτού στις ΗΠΑ, της Οκσάνα Μαρκάροβα που σχεδόν έβαλε τα κλάματα.
Ukraine's ambassador to the US Oksana Markarova's reaction to the clash between Trump and Zelensky. pic.twitter.com/jva0QWJnHB
— KyivPost (@KyivPost) February 28, 2025
Κλείνοντας ο Τραμπ, πάντα με το θέαμα στην πίσω πλευρά του μυαλού του, είπε και αυτός ότι ο Ζελένσκι «δεν είναι και πολύ ευγνώμων» αλλά και ότι όλο αυτό που συνέβη στο Οβάλ Γραφείο «θα είναι πολύ καλό τηλεοπτικά».
Νωρίτερα ο Τραμπ έλεγε στον ομόλογό του ότι η κατάπαυση του πυρός είναι αναπόφευκτη και ότι «πάντα πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς και ο Ζελένσκι πρέπει να κάνει και αυτός». Και όπως εξήγησε, αυτοί οι συμβιβασμοί δεν είναι τόσο μεγάλοι όσοι νομίζει κανένας. Αλλά αυτή η συζήτηση δεν άρεσε ιδιαίτερα στον Ουκρανό πρόεδρο που προέτρεψε τον Τραμπ «να μην κάνει συμβιβασμούς με έναν φονιά», δηλαδή τον Πούτιν.
Για τις σπάνιες γαίες ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «θα τις χρησιμοποιήσουμε για όλα όσα κάνουμε, όπως την τεχνητή νοημοσύνη και τα όπλα».
Σχετικά με τον ρόλο του για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Ουκρανικό, ο Τραμπ είπε ότι ο ίδιος είναι στη μέση. «Είμαι και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία, θέλω να λυθεί το θέμα».
Trump:
— Clash Report (@clashreport) February 28, 2025
I am in the middle, I am for both Ukraine and Russia. pic.twitter.com/TkrDp93yYN
πηγη