Ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την 4η FDI Αλυσιδωτές φαίνεται πως είναι οι επιπτώσεις στις ελληνο-γαλλικές σχέσεις που προκαλο...

Μετά τη σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη, συναντήθηκα σήμερα στο ΥΠΕΘΑ με την Πρέσβη της Γαλλίας, κα Laurence Auer, από την οποία ζήτησα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων… pic.twitter.com/40XTNS9vyJ
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 29, 2025
Ίσως το Παρίσι δεν ανέμενε μια τέτοια ελληνική αντίδραση θεωρώντας την Αθήνα δεδομένη.
Την δυσαρέσκειά του αυτή την επέδειξε λίγες ημέρες αργότερα. Όπως αναφέρουν ξένα ΜΜΕ
Το αυτοκίνητο που μετέφερε τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν στις 10 Φεβρουαρίου έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 16:14, δηλαδή ένα μόλις λεπτό πριν από την προγραμματισμένη ώρα του ραντεβού.
Ωστόσο οι πόρτες του Μεγάρου δεν άνοιγαν, με την αιτιολογία ότι μια προηγούμενη συνάντηση του Μακρόν είχε κρατήσει παραπάνω έκαναν τον Έλληνα πρωθυπουργό να περιμένει στο όχημα μέχρι τις 16:46!
Οι Γάλλοι, οι οποίοι είναι πολύ ευαίσθητοι σε θέματα πρωτοκόλλου, θα μπορούσαν να είχαν πάρει τον Μητσοτάκη στο Μέγαρο και να τον φιλοξενήσουν αρκετά καλά αντί να τον κάνουν να περιμένει στο όχημα, όμως προτίμησαν να μην το πράξουν, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους για τον Ν.Δένδια!
Τώρα ο Μακρόν πραγματοποιεί διάσκεψη «κορυφαίων» Ευρωπαίων ηγετών (όπως αυτούς της Δανίας και της… Ολλανδίας) για την Ουκρανία, στην οποία όμως δεν καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό θεωρώντας τη χώρα μάλλον ως περιττή διαβούλευση.
European leaders meet tomorrow in Paris to discuss the war in Ukraine.
— Jorge Liboreiro (@JorgeLiboreiro) February 16, 2025
Confirmed:
🇫🇷 Emmanuel Macron
🇩🇪 Olaf Scholz
🇬🇧 Keir Starmer
🇮🇹 Giorgia Meloni
🇵🇱 Donald Tusk
🇪🇸 Pedro Sánchez
🇳🇱 Dick Schoof
🇩🇰 Mette Frederiksen
🇪🇺 Ursula von der Leyen
🇪🇺 António Costa
NATO's Mark Rutte
Μια Γαλλία η οποία έχει πάρει τουλάχιστον 10 δισ.€ τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα σε εξοπλισμούς (Rafale, FDI) και Mirage 2000-5 νωρίτερα αλλά και βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για την υλοποίηση της option για την 4η FDI!
Παρ΄όλα αυτά ο Μακρόν δεν δείχνει ούτε την τιμή που αρμόζει α μη τι άλλο σε ένα «καλό πελάτη» και σνομπάρει μεγαλοπρεπώς την Ελλάδα, την ώρα που ετοιμάζεται να συνάψει ένα ακόμη μεγάλο συμβόλαιο.
Μήπως θα ήταν μια καλή ευκαιρία να μην προχωρήσει η Ελλάδα στην παραγγελία της 4ης FDI και αντ΄αυτού τα κονδύλια αυτά (που πλησιάζουν το 1 δισ.€ και το ξεπερνούν) να διοχετευτούν σε άλλα προγράμματα για το ΠΝ, όπως η αμερικανική Constellation; στην οποία ήδη μετέχει αλλά να προχωρήσει με μεγαλύτερα και πιο αποφασιστικά βήματα;
πηγη
