GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τζόρτζια Μελόνι: Η Γερουσία ενέκρινε μεταρρύθμιση για απευθείας εκλογή του πρωθυπουργού από τον λαό

Για εκδημοκρατισμό της διαδικασία μιλάει η Ιταλίδα πρωθυπουργός Η Ιταλική Γερουσία ενέκρινε την αμφιλεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση της κ...

Για εκδημοκρατισμό της διαδικασία μιλάει η Ιταλίδα πρωθυπουργός

Η Ιταλική Γερουσία ενέκρινε την αμφιλεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μελόνι, η οποία επιτρέπει την απευθείας εκλογή του πρωθυπουργού από τον λαό.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Μελόνι πέρασε το πρώτο εμπόδιο στη Γερουσία με 109 ψήφους υπέρ, 77 κατά και μία αποχή, ενώ το κυβερνητικό στρατόπεδο πανηγύρισε και οι γερουσιαστές της αντιπολίτευσης σήκωσαν αντίγραφα του ιταλικού Συντάγματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα προς την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, προσδίδοντας σταθερότητα στους θεσμούς και επιστρέφοντας στους πολίτες το δικαίωμα επιλογής του κυβερνήτη τους», δήλωσε η πρωθυπουργός Μελόνι.

Η αντιπολίτευση διαδήλωσε κατά της μεταρρύθμισης της Μελόνι στους δρόμους, με τα τρία μεγαλύτερα κόμματα να συγκεντρώνουν περίπου 2.000 ανθρώπους στη Ρώμη, αντιτιθέμενα στην «αποδυνάμωση του κοινοβουλίου».

Η μεταρρύθμιση προβλέπει την απευθείας εκλογή του Ιταλού πρωθυπουργού από τον λαό, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αναθέτει πλέον τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά τον πρωθυπουργό να εκλέγεται για πενταετή θητεία.

πηγη