GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πρέσβης ΗΠΑ στην Τουρκία: Η βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, μας εξυπηρετεί στον εφοδιασμό της Ουκρανίας

Βαρυσήμαντη δήλωση από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Απαντώντας σε ερωτήσεις του Hakan Celik στο CNN Turk, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρ...

Βαρυσήμαντη δήλωση από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Hakan Celik στο CNN Turk, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Jeffrey Lane Flake τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία με την Τουρκία είναι ισχυρότερη από ποτέ.
Θεωρώντας τη συμφωνία για τα F-16 ως ένα μεγάλο βήμα, ο Flake ανακοίνωσε ότι δεν υποστηρίζουν τη λεγόμενη εκλογική πρωτοβουλία στη Συρία.

Τα F-16 και ο εκσυγχρονισμός του τουρκικού στόλου

Αναφερόμενος στην πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο της Τουρκίας, ο πρέσβης σημείωσε ότι το Κογκρέσο την ενέκρινε και, πιο πρόσφατα, η Τουρκία υπέγραψε τη λεγόμενη επιστολή αποδοχής με τη Lockheed Martin, η οποία θα παραγάγει τα νέα αεροσκάφη και στη συνέχεια, μαζί με την Τουρκία, θα ανακαινίσει τα παλαιότερα μοντέλα.
«Το Block 70 είναι το πιο προηγμένο τεχνολογικά F-16 και είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει η Τουρκία διαλειτουργική με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ.
Έτσι, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα» σχολίασε.
Σχετικά με τη συμπαραγωγή των F-16 που ζητά η Άγκυρα από την Ουάσινγκτον, επισήμανε:
«Η επιστροφή στην κοινή παραγωγή είναι ένα δύσκολο σημείο, αλλά αφήνω την απόφαση στους εταίρους για το θέμα αυτό. Ωστόσο, μπορεί να αγοραστεί».
Για την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των τεχνολογικά πιο προηγμένων μαχητικών F-35, από το οποίο αποβλήθηκε εξαιτίας της αγοράς ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος, ο Αμερικανός πρέσβης χαιρέτισε «κάθε βήμα που γίνεται για την επίλυση του ζητήματος των S-400, το οποίο εμποδίζει την Τουρκία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα F-35» προσθέτοντας πως «εάν σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το ζήτημα, θα καλωσορίσουμε την ανανέωση των συνομιλιών με την Τουρκία».

Επίσκεψη Erdogan στην Ουάσινγκτον

Ο Flake ρωτήθηκε και για την επίσκεψη που επρόκειτο να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος στην Ουάσινγκτον στις 9 Μαΐου και αναβλήθηκε.
«Έχουμε ανοιχτή πρόσκληση στον πρόεδρο Erdogan να έρθει στον Λευκό Οίκο, εάν τα προγράμματά μας συμπίπτουν.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Κινητοποιούμαστε για κάθε είδους συνάντηση υψηλού επιπέδου που μπορεί να γίνει», δήλωσε.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα εξέφρασε την άποψη ότι η εταιρική σχέση των δύο χωρών είναι ισχυρότερη από ποτέ.
«Όταν συγκρίνω το πού βρισκόμαστε σήμερα με το πού βρισκόμασταν πριν έρθω εδώ, όταν παρακολούθησα τις ακροάσεις στη Γερουσία, υπάρχει τεράστια διαφορά» ανέφερε, αποδίδοντας τη βελτίωση του κλίματος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις «με την αντίδραση της Τουρκίας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με το αν ενήργησε ως πραγματικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ».
Το κλίμα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στο Καπιτώλιο, παρατήρησε.

Οι Κούρδοι το «αγκάθι» στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

«Αγκάθι» στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία αποτελεί η συμμαχία των αμερικανικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία με τις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας» (SDF), την πολιτοφυλακή που ελέγχεται από τους Κούρδους της οργάνωσης PYD, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική και θεωρεί ότι είναι προέκταση του ΡΚΚ, που δρα κατά της Τουρκίας.
Η τουρκική πλευρά είχε προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να μην διεξαχθούν οι προγραμματισμένες για τις 11 Ιουνίου τοπικές εκλογές στη βόρεια Συρία, τις οποίες χαρακτήριζε «πρόδρομο» της δημιουργίας κουρδικού κράτους στην περιοχή.
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο Flake δήλωσε:
«Πάντα λέγαμε ότι οι εκλογές στη Συρία πρέπει να είναι δίκαιες, διαφανείς, ελεύθερες, χωρίς αποκλεισμούς.
Αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οπότε δεν υποστηρίζουμε καμία εκλογική διαδικασία αυτή τη στιγμή.
Αλλά έχουμε τον ίδιο στόχο να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος και συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους εταίρους μας σε αυτό».
Επανέλαβε επίσης ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση από το 1997, «έχουμε όμως διαφορές σχετικά με τις “Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας”, αλλά δεν αφήνουμε αυτό να μας εμποδίσει να συνεργαστούμε με την Τουρκία.
Θα αναζητήσουμε πιο ολοκληρωμένους τρόπους συνεργασίας».

Η βάση στην Αλεξανδρούπολη

Ο Τούρκος δημοσιογράφος, ρώτησε ευθέως τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, εάν η μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη στρέφεται κατά της Τουρκίας, και εκείνος απάντησε ότι «οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν καμία βάση».
Μάλιστα πρόσθεσε:
«Εκτιμούμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.
Δεν ευνοούμε τον έναν έναντι του άλλου.
Υπάρχει μια μικρή συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, αλλά είναι πολύ αναγκαία για την υποστήριξη της αμυντικής προσπάθειας στην Ουκρανία».
Η συσσώρευση στην Ελλάδα είναι απλώς μια προσπάθεια προσφοράς.
Δεν ευνοούμε τον έναν σύμμαχο έναντι του άλλου.
Η Τουρκία και η Ελλάδα αποφάσισαν ότι το Αιγαίο θα ήταν μια θάλασσα ειρήνης.
Αυτό είναι πολύ καλό.
Μπορώ να το πω με σιγουριά.
Η Tουρκία είναι ο συνεργάτης μας.
Ανησυχούμε για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το υποστηρίξουμε.

www.bankingnews.gr