GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ταύτιση της Εκκλησίας των Σκοπίων με VMRO- Επμένει στο "Μακεδονική" ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος: Έχουμε το δικό μας όνομα

Απαράδεκτα όσα ζητάει το Φανάρι για την Αυτοκεφαλία - Ονομασία, διασπορά και Ουκρανικό είναι τα τρία ζητήματα που κάνουν τα Σκόπια να απομακ...

Απαράδεκτα όσα ζητάει το Φανάρι για την Αυτοκεφαλία - Ονομασία, διασπορά και Ουκρανικό είναι τα τρία ζητήματα που κάνουν τα Σκόπια να απομακρύνονται από τις αρχικές τους δεσμεύσεις

Η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων έδειξε με το "καλημέρα” για το μέλλον. Μετά τη νέα πρόεδρο των Σκοπίων, αλλά και τον νικητή των εκλογών Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στάση της νέας -εθνικιστικής- κυβέρνησης των Σκοπίων στη χρήση του όρου «Μακεδονία» παραβιάζοντας τη κατάφωρα τη συμφωνία των Πρεσπών.

Δύο χρόνια μετά την ιστορική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δεχθεί σε ευχαριστιακή κοινωνία την μέχρι τότε σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, με την ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχρίδος (νοουμένης της περιοχής της δικαιοδοσίας αυτής μόνον εντός των ορίων της επικρατείας του κράτους της Βορείου Μακεδονίας) - αποκλείοντας τον όρο "Μακεδονική", ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος κάνει πισωγύρισμα στις προσπάθειες που εδώ και αρκετό καιρό έχουν “παγώσει” καθώς η εκκλησιαστική ηγεσία και ιεράρχες της γειτονικής χώρας ακροβατούν μεταξύ Μόσχας και Βελιγραδίου. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα λάβει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ χαρακτήρισε “απαράδεκτους” τους όρους που έχει θέσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος προκειμένου να λάβει η Τοπική Εκκλησία των Σκοπίων τον τόμο Αυτοκεφαλίας από την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.

“Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αν μας δώσει έναν Τόμο θα τον δεχθούμε, αλλά είναι απαράδεκτοι οι όροι που τίθενται σε εμάς. Μας ζητούν να εγκαταλείψουμε το όνομα Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, να εγκαταλείψουμε τη μακεδονική διασπορά και να αναγνωρίσουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος.

Πρόσθεσε δε πως ορισμένα αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου δύσκολα θα απαντηθούν θετικά και θα υλοποιηθούν, ειδικά αυτά που σχετίζονται με το όνομα και τη διασπορά.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στο μεγάλο “αγκάθι” της ονομασίας της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, επιμένοντας στην χρήση του όρου “Μακεδονική”:

“Έχουμε το δικό μας όνομα, αυτό το όνομα δεν ανήκει σε κανέναν άλλον, και επομένως κανείς δεν πρέπει να μας ζητήσει να εγκαταλείψουμε το όνομά μας, και το όνομα της εκκλησίας μας είναι Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπής Οχρίδας, γι’ αυτό και τα δύο ονόματα συμπεριλαμβάνονται στο όνομα της εκκλησίας μας”.

Η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Στις 9 Μαΐου 2022 η Αγία και Ιερά Σύνοδος ανέφερε ότι αναγνωρίζει ως όνομα της Εκκλησίας αυτής το “Αχρίδος” (νοουμένης της περιοχής της δικαιοδοσίας αυτής μόνον εντός των ορίων της επικρατείας του κράτους της Βορείου Μακεδονίας), ως υπεσχέθη εγγράφως προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και ο Προκαθήμενος αυτής, αποκλείουσα τον όρον “Μακεδονική” και οιοδήτι άλλο παράγωγον της λέξεως “Μακεδονία”.

Οι θέσεις του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου φαίνεται πως έρχονται σε αντίθεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς μετά την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου για την αποκατάσταση της ευχαριστιακής σχέσης.
Ο ίδιος μάλιστα είχε μεταβεί στο Φανάρι ανήμερα την Πεντηκοστή του 2022, όπου έλαβε από τα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη με την οποία επικυρωνόταν η νέα αρχή για αυτή την Τοπική Εκκλησία.

Μετά την απόφαση αυτή υπήρξε θετικό κλίμα στις εξελίξεις με την Αρχιεπικσοπή Αχρίδος.
Ακολούθησε μία περίοδος αποδοχής της νέας εκκλησιαστικής κατάστασης στα Σκόπια με τις περισσότερες Εκκλησίες να έχουν χαιρετίσει την απόφαση για την αποκατάσταση της ευχαριστιακής σχέσης.
Ωστόσο, για ορισμένες Εκκλησίες, όπως αυτή της Ελλάδος και της Βουλγαρίας αγκάθι παραμένει το όνομα.

Το… “Αυτοκέφαλο” που χορήγησε στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος το Πατριαρχείο Σερβίας και η σπουδή της Εκκλησίας της Ρωσίας να το αναγνωρίσει, ίσως να ενθάρρυναν τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο, ιδιαίτερα μετά και από την

Το Αναστάσιμο μήνυμα - μανιφέστο της Αρχιεπισκοπής
Αν ανατρέξουμε στο Πασχάλιο μήνυμά του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος, θα διαπιστώσουμε πως οι προθέσεις και η στάση της Τοπικής Εκκλησίας της γείτονος είναι ξεκάθαρες και μετά την εκλογή του εθνικιστικού VMRO στη διακυβέρνηση της χώρας, βγήκαν στο φως

Στο αναστάσιμο μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος αναφέρεται: “Το συντομότερο δυνατό, ας ξυπνήσουμε ως έθνος και ας προσευχόμαστε στον Θεό και στον προστάτη της αυτοκέφαλης μας Μακεδονικής Εκκλησίας – στον Άγιο Κλήμη της Αχρίδας, και, ακολουθώντας το παράδειγμα των προγόνων μας, να έχουμε ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όλα αυτά όμως θα τα καταφέρουμε μόνο αν ενισχύσουμε την ενότητα, την αρμονία και τη συνοχή μας, δηλαδή μόνο αν ξεπεράσουμε οριστικά τις εσωτερικές διαφωνίες και τους διχασμούς και τις διαφωνίες”.

“Ποιος λοιπόν θα τολμήσει να μας αμφισβητήσει ως μακεδονικό έθνος και ως μακεδονικό κράτος; Με ποιο δικαίωμα μερικοί προσπαθούν ακόμη να μας αρνηθούν την ιστορία και την παράδοση, τη γλώσσα και την πίστη, όταν όλο το μακεδονικό έδαφος ποτίζεται με τις διαφωτιστικές ενέργειες των Μακεδόνων, με την επιμονή όλων των εθνικών μας υπερασπιστών, με το αίμα των αναρίθμητων μαρτύρων και με την πίστη του πλήθους των ομολογητών και υπερασπιστών για τη διατήρηση της Ορθοδοξίας στο άγιο αυτό μακεδονικό έδαφος;

Όμως, όπως οι προπάτορές μας δεν ενέδωσαν, έτσι κι εμείς – ως απόγονοί τους και ως συνεπείς φύλακες της κληρονομιάς που τους εμπιστεύτηκαν – δεν επιτρέπουμε παραχωρήσεις ενώπιον εκείνων που φθάνουν συνεχώς στα πιο ιερά μας. Ενώπιον αυτών που κοιτούν να αρπάξουν αυτό που χτίστηκε επί αιώνες με κόπο και διατηρήθηκε μέχρι σήμερα.
Θα πρέπει να είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να εναντιωθούμε σε όλους εκείνους που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας αφαιρέσουν ότι με πολλές θυσίες έχει επιτευχθεί και το οποίο θέλουν να μας αρπάξουν: την ιστορία, τη γη, τον πολιτισμό και τη γλώσσα και όλα αυτά είναι δικά μας – Μακεδονικά”.

πηγη