GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Oι δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα

Η προσωπική συνάντηση των δύο ηγετών διήρκησε περίπου 1,5 ώρα Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε σήμερα στην Άγκυρα και συναντήθηκε νωρίς το από...

Η προσωπική συνάντηση των δύο ηγετών διήρκησε περίπου 1,5 ώρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε σήμερα στην Άγκυρα και συναντήθηκε νωρίς το απόγευμα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. 

Στις 17:15 ολοκληρώθηκε η ιδιωτική συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο “Λευκό Παλάτι” στην Άγκυρα.

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 17:45.
Στις συνομιλίες συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης, αρμόδιοι για τον πολιτικό διάλογο και τη “θετική” ατζέντα, ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Τούρκος ομόλογός του Ιμπραήμ Καλίν, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αθανάσιος Ντόκος, η Σύμβουλος Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού Αριστοτελία Πελώνη και η Διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κύρα Κάπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται η υπογραφή δύο νέων συμφωνιών: η πρώτη αφορά μια συμφωνία συνεργασίας για τη Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών, η οποία θα θέσει σε πιο δομημένη βάση την αμοιβαία συνδρομή των δύο χωρών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

Η δεύτερη συμφωνία αφορά τη συνεργασία στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών. Επιπλέον, αναμένεται η ανακοίνωση της ίδρυσης του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο είχε συμφωνηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Οι Μητσοτάκης και Ερντογάν προγραμματίζεται να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο. Παράλληλα, προγραμματίζονται και συναντήσεις σε χαμηλότερο επίπεδο, οι οποίες θα επανεκκινήσουν με την αντικατάσταση του υφυπουργού Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο οποίος αναμένεται να μετακομίσει στον ΟΗΕ τους επόμενους μήνες, αφήνοντας προσωρινά χωρίς συνομιλητή τους Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα.

Δείτε εδώ ζωντανά τις δηλώσεις:


πηγη