GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σκόπια: Νέα πρόκληση της προέδρου - Αποκαλεί τη χώρα της σκέτο "Μακεδονία" στην προεδρική ιστοσελίδα

Άνευ προηγουμένου η προσπάθεια για οικειοποίηση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκ...

Άνευ προηγουμένου η προσπάθεια για οικειοποίηση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, συνεχίζει να προκαλεί, αναφέροντας τη χώρα των Σκοπίων απλώς ως «Μακεδονία» στην προεδρική ιστοσελίδα αντί για το πλήρες όνομα που επιβάλλει η Συνθήκη των Πρεσπών ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η Σιλιάνοφσκα, υποψήφια του κόμματος VMRO-DPMNE, έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών και στον Συμφωνία Φιλίας με τη Βουλγαρία.

Κατά την προεκλογική της εκστρατεία, η Σιλιάνοφσκα υιοθέτησε μια σκληρή εθνικιστική γραμμή, επιμένοντας στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία»​​.

Η πράξη αυτή έχει επίσης εσωτερικές συνέπειες, καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Σκοπίων εξέφρασε την άποψη ότι η ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα μπορεί να θεωρηθεί άκυρη λόγω της μη συμμόρφωσής της με το συνταγματικό όνομα της χώρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κρενάρ Λόγκα, είχε δηλώσει ότι η μη αναφορά στο πλήρες όνομα της χώρας αποτελεί παραβίαση του συντάγματος και του νόμου​.

Οι ενέργειες της Σιλιάνοφσκα αναμένεται να εντείνουν τις εντάσεις μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας, καθώς και να επηρεάσουν αρνητικά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.


πηγη