GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Ελλάδα θα απέχει από την ψηφοφορία για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα στον ΟΗΕ

Μια γυναίκα σκύβει ανάμεσα στους τάφους των θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, στο νεκροταφείο μνήμης στο Potocari, κοντά στη Σρεμπρένιτσα...

Μια γυναίκα σκύβει ανάμεσα στους τάφους των θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, στο νεκροταφείο μνήμης στο Potocari, κοντά στη Σρεμπρένιτσα, στην ανατολική Βοσνία, Τρίτη 8 Ιουνίου 2021.

(AP Photo/Darko Bandic)
 
Η Ελλάδα θα απέχει από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί (πιθανότατα) μέσα στις επόμενες ώρες στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη επί σχεδίου ψηφίσματος περί «Γενοκτονίας στην Σρεμπρένιτσα», σύμφωνα με αρμόδιες διπλωματικές πηγές - με ορισμένες πιθανότητες για αναβολή της ψηφοφορίας καθώς δεν διαφαίνεται μία ευρεία συμφωνία που θα ήταν επιθυμητή στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Η απόφαση ελήφθη, καθώς το διπλωματικό θρίλερ για το ψήφισμα που κηρύσσει την 11η Ιουλίου «Παγκόσμια Ημέρα Αναστοχασμού και Μνήμης για την Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Γερμανία, Βοσνία και Ρουάντα (ως πρωταγωνιστές) με διακριτική στήριξη από ΗΠΑ και Γαλλία, φέρονται να στηρίζουν το ψήφισμα, που επιρρίπτει πρακτικά την ευθύνη για Γενοκτονία στην σερβική πλευρά για τη μεγαλύτερη σφαγή που είδε η Ευρώπη μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν από 29 χρόνια στην πόλη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, όπου Σέρβοι παραστρατιωτικοί της Βοσνίας σκότωσαν περί τους 8.000 μουσουλμάνους άνδρες, ηλικιωμένους και αγόρια.

πηγη