GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Περιοδεία στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια θα κάνει ο Σι Τζινπίνγκ – Ποιες χώρες θα επισκεφθεί

Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, για πρώτη φορά μετά από ...

Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Ευρώπη.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του θα επισκεγθεί την Γαλλία, την Ουγγαρία και την Σερβία, την ώρα που η Κίνα θέλει να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο με την Ε.Ε.

Πρώτος σταθμός του Σι θα είναι το Παρίσι, όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων στο γερμανικό thinktank Merics, ο Κινέζος πρόεδρος θα επικεντρωθεί στην άσκηση πίεσης για τους ελέγχους της Ε.Ε. κατά των επιδοτήσεων, κυρίως για τα ηλεκτρικά οχήματα και στη σταθεροποίηση των διμερών σχέσεων.

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως τον Ιούνιο, μετά την έναρξη έρευνας σχετικά με την κρατική στήριξη για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι οι παγκόσμιες αγορές κατακλύζονται από φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα των οποίω η τιμή διατηρείται τεχνητά χαμηλή λόγω των τεράστιων κρατικών επιδοτήσεων.

Άλλωστε, ένα από τα πάγια αιτήματα της Ευρώπης -και του Μακρόν- προς την Κίνα είναι να πιέσει ο Σι τον πρόεδρο της Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μακρόν, Σι και φον ντερ Λάιεν συναντήθηκαν για τελευταία φορά διά ζώσης τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι δύο Ευρωπαίοι ταξίδευσαν στο Πεκίνο.

Ο Γάλλος ηγέτης -συνοδευόμενος με 50μελή επιχειρηματική αντιπροσωπεία- έφυγε με 18 συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ γαλλικών και κινεζικών εταιρειών, προκάλεσε αντιδράσεις δηλώνοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει ακόλουθος της Αμερικής στο θέμα της Ταϊβάν.

Η προσωπική σχέση των δύο ανδρών «απογειώθηκε» πέρυσι, όταν ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τον Γάλλο ομόλογό του σε προσωπικό ταξίδι στην Γκουανγκζού. Την επόμενη εβδομάδα, ο Μακρόν θα ανταποδώσει τη χάρη με μια επίσκεψη στα Άνω Πυρηναία της Γαλλίας.

Η έρευνα της Ε.Ε. σχετικά με τη φερόμενη κρατική στήριξη στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι μία από μια σειρά ερευνών, που διέταξαν οι Βρυξέλλες για τις προμήθειες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών συσκευών και των ανεμογεννητριών, οι οποίες πωλούνται στο 50% του κόστους εκείνων που κατασκευάζονται στην Ευρώπη.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι έρευνες είναι πολιτικά υποκινούμενες και ότι ο μόνος χαμένος σε έναν πόλεμο δασμών θα ήταν ο καταναλωτής. Ως εκ τούτου η έμφαση στις διμερείς σχέσεις θα δοθεί εν μέσω μιας τεταμένης κατάστασης.

Επίσης, υπάρχουν ανησυχίες στην Ένωση σχετικά με ξένες παρεμβάσεις, μετά τη σύλληψη ενός βοηθού του Γερμανού ευρωβουλευτή του AfD Μαξιμίλιαν Κρα ως ύποπτου για κατασκοπεία υπέρ των Κινέζων.

Στις 24 Απριλίου, οι ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε. πραγματοποίησαν έφοδο στα ολλανδικά και πολωνικά γραφεία της κινεζικής εταιρείας εξοπλισμού ασφαλείας Nuctech στο πλαίσιο μιας νέας έρευνας κατά των ξένων επιδοτήσεων. Η κίνηση αυτή καταδικάστηκε αμέσως από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Το ενδεχόμενο δασμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φαίνεται να προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στο Πεκίνο. Πέρυσι, οι εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων της Ε.Ε. από την Κίνα έφτασαν τα 11,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Rhodium Group.

Ο Σι θα επισκεφθεί επίσης έναν από τους στενότερους συμμάχους του στην Γηραιά Ήπειρο, τον Βίκτορ Όρμπαν. Οι σχέσεις των χωρών τους έχουν γίνει όλο και πιο στενές τα τελευταία χρόνια.

Τον Φεβρουάριο, η Κίνα προσφέρθηκε να εμβαθύνει τους δεσμούς επιβολής του νόμου με την Ουγγαρία, μεταφέροντας την άνετη σχέση της πέρα από το οικονομικό πεδίο σε μια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας προκαλώντας ανησυχία σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η Ουγγαρία είναι ήδη η μεγαλύτερη βάση της Huawei εκτός Κίνας και η χώρα θα φιλοξενήσει σύντομα το πρώτο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας BYD.

Σε αντάλλαγμα, ο Όρμπαν έχει υποστηρίξει ηχηρά την Κίνα σε διεθνή φόρουμ. Σε αρκετές περιπτώσεις, η Ουγγαρία έχει αντιταχθεί σε προτάσεις της Ε.Ε. που επικρίνουν την Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πιο συμβολικός σταθμός της περιοδείας θα είναι το Βελιγράδι, κοντά στην 25η επέτειο του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στη σερβική πρωτεύουσα από τις ΗΠΑ. Το περιστατικό, κατά το οποίο σκοτώθηκαν τρεις Κινέζοι δημοσιογράφοι, προκάλεσε τεράστια έξαρση των αντι-αμερικανικών αισθημάτων στην Κίνα.

Σκλήρυνε επίσης την εχθρότητα της Κίνας προς το ΝΑΤΟ, καθώς το χτύπημα συνέβη κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της συμμαχίας κατά της Γιουγκοσλαβίας. Η εχθρότητα της Κίνας προς το ΝΑΤΟ είναι ένας από τους λόγους που το Πεκίνο διατηρεί την υποστήριξή του προς τη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.


πηγη